Světové koktejly – Grasshopper
Koktejl Grasshopper (v překladu kobylka) patří k dalším z koktejlů, které dokážou znalci rozeznat na první pohled. Zásluhu na tom má typická zelená barva a krémovitá konzistence tohoto koktejlu, který by mnozí nazvali dezertem, nebo smetanovou zmrzlinou s likérem.
Jedná se o polozapomenutý koktejl, který patří k opravdu starým koktejlům mající původ v New Orleans. V koktejlu jsou jako základ, tedy alkoholická báze použity dva likéry – mátový a kakaový, koktejl je doplněn čerstvou smetanou. Všechny ingredience stejným dílem. Zdobí se snítkou máty a chutná opravdu sladce a svěže.
Grasshopper je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chutí. Koktejl se výborně hodí po večeři, ovšem nikoliv jako digestiv, nýbrž jako dezert.
Koktejl Grasshopper patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Grasshopper
Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v šejkru s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobí snítkou máty.
Recept na přípravu koktejlu Grasshopper
- Připravíme si potřebné ingredience
- Crème de Cacao (0,20 dl) – bílý
- Crème de Menthe (0,20 dl) – zelený
- Čerstvá smetana (0,20 dl)
- Kostky ledu
- Snítku máty na zdobení
- Koktejlovou sklenici naplníme po okraj ledem a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
- Krátce a důkladně protřepeme
- Obsah šejkru scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem odstraníme led
- Koktejl zdobíme snítkou máty
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Grasshopper
The Grasshopper je zelený výbuch z minulosti se zeleným likérem creme de menthe , bílým creme de cacao a hustým krémem. Creme de menthe je likér vyrobený přidáním lístků máty nebo extraktu do neutrálního alkoholu, poté se filtruje, oslazuje, lehce zraje a stáčí do lahví. A bílý creme de cacao je sladký likér s čokoládovou příchutí a máslovým pocitem v ústech.
Nápoj byl údajně vytvořen v roce 1919 v New Orleans, ale pojmem se stal až v 50. letech 20. století, protože prohibice promarnila růst a známost mnoha koktejlů zrozených těsně před začátkem éry omezeného pití. Původní recept vyžaduje, aby se tyto tři ingredience spojily ve stejných částech, výsledkem je koktejl, který vypadá jako rozpuštěná mátově-čokoládová zmrzlina a také tak trochu chutná.
Bohatý dezertní koktejl v zeleném odstínu se stal základem v barech během éry diskoték, zatímco v současné době barmani převrátili základní plán a vytvořili jasné kobylky, kobylkové mléčné koktejly a další hravé riffy na chuťové klasice…
Tato verze pochází od newyorské barmanské legendy Dale DeGroffa, který porušuje recepturu s rovnými díly a přidává tučnou smetanu, aby nápoj doplnil. Protřepejte ingredience s ledem a pokud máte chuť, poprašte navrch trochu muškátového oříšku. Nápoj lze samozřejmě konzumovat kdykoli během dne, ale vzhledem k její sladké a krémové povaze je zvláště vhodný po večeři. Objednejte si jeden po dobrém jídle nebo si ho udělejte doma místo dezertu.