Světové koktejly – Greyhound
Greyhound je opravdová koktejlová klasika sahající až do 30. let a éry prohibice. Lahodná kombinace řízného ginu doplněná o grapefruit, který dodává potřebnou kyselost a hořkost. Koktejl není určen pro příznivce sladkých chutí.
Náročnost přípravy koktejlu Greyhound
Je velmi jednoduchá, obě suroviny se dají přímo na led do sklenice, ta se ozdobí kouskem grapefruitu a máte hotovo.
Recept na přípravu koktejlu Greyhound
- Připravíme si potřebné ingredience
- Gin (0,5 dl)
- Grapefruitový džus (2,0 dl) na dolití
- Kostky ledu
- Plátek citrusu na zdobení
- Do sklenice na long drink – highball (cca 0,35 l) vložíme led až po okraj
- Přidáme gin
- Přidáme grapefruitový džus
- Ozdobíme plátkem grapefruitu, nebo jiného citrusu.
- Drink je hotov
Původ a historie koktejlu Greyhound
Nejstarší známá zmínka o koktejlu tohoto popisu je v knize barmana a autora Harryho Craddocka Savoy Cocktail Book z roku 1930. Craddock popisuje svůj recept jako „…variantu grapefruitového koktejlu“, což naznačuje, že takové koktejly byly běžně používány již dříve. byla napsána jeho kniha. Jeho recept se skládá z ničeho jiného než ginu, grapefruitové šťávy a ledu.
Recept na podobný koktejl s názvem „Greyhound“ se objevuje v Harper’s Magazine v roce 1945 (svazek 191, strana 461) takto: „Koktejly byly vyrobeny z vodky, cukru a konzervovaného grapefruitového džusu – chrta. Tento koktejl byl podáván v oblíbeném řetězci restaurací Greyhound’s, který se nacházel na autobusových terminálech, zvaný ‚Post House‘.“
Před rokem 1945 byla vodka neobvyklou lihovinou a většina nápojů, které dnes považujeme za „klasické koktejly“ a které vyžadují vodku, by původně obsahovala gin. Jak popularita vodky po válce rostla a popularita ginu slábla, mnoho oblíbených koktejlů přetrvalo, i když vodka nahradila gin. Nejnápadnější z nich je martini, které se před rokem 1945 vždy připravovalo s ginem.
Důvod, proč se většina koktejlů během prohibice a těsně po ní připravovala se slanými nebo pocukrovanými ráfky, je ten, že kvalita nápojů pro dospělé nebyla tak přitažlivá. V současnosti se také chrti i slaní psi častěji připravují s vodkou, nikoli ginem. Hlavní příčinou je chuťové preference a nabídka pro širší trh.
Závěr
Je to koktejl velmi jednoduchý a to je u koktejlů velká výhoda, protože nenáročnost na suroviny a snadná a rychlá příprava znamenají ve světě mixologie opravdu velké plus a nezbytnou podmínku celosvětového úspěchu.
Pokud bychom na okraji sklenice vytvořili slanou krustu, koktejl by se jmenovat Salty dog.
Tento koktejl se také alternativně připravuje z vodky, ale originál je z ginu.