Světové koktejly – Hanky Panky
Koktejl Hanky Panky patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Hanky Panky je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a netradiční chuťovou kombinaci. Sílu dodává koktejlu gin, sladkost červený vermut a hořkost fernet. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku.
Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.
Koktejl Hanky Panky patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Hanky Panky
Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v barmanské míchací sklenici, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.
Recept na přípravu koktejlu Hanky Panky
- Připravíme si potřebné ingredience
- London dry gin (0,45 dl) – dle originální receptury
- Sladký červený vermut (0,45 dl)
- Fernet Branca (0,075 dl) – italský fernet lze nahradit i jiným fernetem
- Kostky ledu
- Svitek citrusové kůry na zdobení, dle originální receptury pomeranč
- Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do míchací sklenice dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny ingredience
- Promícháme barmanskou lžičkou
- Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Zdobí se svitkem citrusové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Hanky Panky
Hanky Panky byl duchovním dítětem Ady Colemanové (známé jako „Coley“), která začala jako barmanka v hotelu Savoy v roce 1903. Jejím dobrodincem byl Rupert D’Oyly Carte, člen rodiny, která jako první produkovala opery Gilberta a Sullivana. v Londýně a která postavila hotel Savoy . Když se Rupert stal předsedou Savoy, Ada dostala místo v hotelovém American baru, kde se nakonec stala hlavní barmankou a připravovala koktejly pro takové jako Mark Twain , princ z Walesu, princ Wilhelm ze Švédska a sir Charles Hawtrey . .
Colemanová vytvořila Hanky Panky pro Hawtrey. Byl to viktoriánský a edwardovský herec, který byl mentorem Noëla Cowarda . Colemanová vyprávěla příběh o vytvoření Hanky Panky anglickým novinám The People v roce 1925:
Zesnulý Charles Hawtrey… byl jedním z nejlepších posuzovatelů koktejlů, které jsem znal. Před několika lety, když byl přepracovaný, vešel do baru a řekl: „Coley, jsem unavený. Dej mi něco s trochou úderu.“ Právě kvůli němu jsem strávil hodiny experimentováním, dokud jsem nevynalezl nový koktejl. Když přišel příště, řekl jsem mu, že pro něj mám nový drink. Usrkl, vypil sklenici a řekl: „U Jove! A od té doby se tomu říká Hanky-Panky.
Hanky Panky je variací na sladké Martini, protože vyžaduje gin a sladký vermut , ale Coleyho tajnou přísadou byl fernet Branca, hořký italský digestiv. Přidáním pár kapek tohoto bylinného elixíru z něj udělala zcela nový nápoj.