Světové koktejly – Hemingway Special
Koktejl Hemingway Special (též Hemingway Daiquiri) patří k dalším z výborných koktejlů, jejichž původ lze vyhledat na Kubě a když kubánský koktejl, tak s rumovým základem. Vznik tohoto koktejlu je také spojen se jménem slavného spisovatele, o tom ale až v posledním odstavci.
Jedná o klasický koktejl, který patří k jednoduchým na přípravu, celý koktejl se skládá pouze ze čtyř ingrediencí. Jak už bylo uvedeno výše, základem, tedy bází je rum, nejlépe bílý kubánský. Dalšími složkami koktejlu je třešňový likér Maraschino Luxardo, čerstvá limetková šťáva a grapefruitový džus.
Koktejl se dle originální receptury nemusí zdobit, ale kolečko limetky rozhodně neuškodí a drink značně pozvedne.
Hemingway Special je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chutí. Koktejl se řadí k celodenním koktejlům, tedy je vhodný pro takové to lehké celodenní popíjení někde v plážovém bar v tropech.
Koktejl Hemingway Special patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Hemingway Special
Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v šejkru s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do koktejlové sklenice, na závěr můžeme přidat kolečko citrusu.
Recept na přípravu koktejlu Hemingway Special
- Připravíme si potřebné ingredience
- Rum (0,60 dl) – nejlépe bílý kubánský
- Maraschino Luxardo (0,15 dl) – třešňový likér
- Grapefruitový džus (0,40 dl)
- Čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu (0,15 dl)
- Kolečko limetky na zdobení – není uvedeno v originální receptuře
- Kostky ledu
- Koktejlovou sklenici naplníme ledem a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
- Důkladně protřepeme
- Obsah šejkru scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem vyjmeme led
- Koktejl zdobíme kolečkem limetky, ale není podmínkou
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Hemingway Special
Ernest Hemingway potřeboval koupel…..
Nebo tak příběh zní. Spisovatel se zastavil v havanském baru El Floridita nedaleko hotelu, kde bydlel většinu 30. let. Cestou ven si všiml barmana připravujícího Daiquiri. Nikdy nikdo, kdo by prošel kolem drinku, Hemingway usrkl. Není to špatné, řekl, ale preferoval je bez cukru a dvojnásobným rumem. Barman jeden vyrobil, jak bylo uvedeno, a poté nápoj pojmenoval po něm.
Bar. Muž. Nápoj. „To jsou fakta,“ píše historik nápojů Ted Haigh v knize Vintage Spirits and Forgotten Cocktails , „a odtud jde příběh přímo do pekla.“
Barman mohl tento nápoj nazvat Papa Doble, který se s některými přísadami proměnil v Hemingway Daiquiri (nebo možná Hemingway Special nebo El Floridita #4). Přesná historie je předmětem značného sporu mezi koktejlovými detektivy, kteří hloubali nad vodítky od té doby, co Hemingway odešel z koupelny.
Ale samozřejmě je tu to, na čem opravdu záleží: Je to dobrý nápoj?
Ukázalo se, že důvěřovat Hemingwayovi v kvalitě koktejlů je jako věřit fanouškovi NFL, jak vyrobit těstoviny. Jeho starostí bylo více o kvantitě než o kvalitě – Hemingway se hrdě hlásil k rekordu El Floridita v počtu 16 dvojitých daiquiri. Samozřejmě nechtěl ve svém Daiquiri cukr; těchto 16 nápojů, pokud by byly vyrobeny tradičně, by obsahovalo téměř dva šálky cukru. Pokud ho nezabil alkohol, cukr určitě ano.
Hemingwayovo Daiquiri bez cukru se nikdy nechytlo tak, jako Dry Martini. Vyzkoušejte jeden: Zjistíte, že vás překvapí, že něco může být tak mdlé a zároveň tak nepitelně kyselé. Ale během let se to vyvinulo v něco mnohem lepšího.
Hádejte vše, co chcete o složení a historii skutečného Hemingway Daiquiri, je to tradiční Daiquiri, kde je cukr v jednom bodě redukovaný a grapefruitová šťáva a maraschino likér přidány v jiném bodě, aby dodaly trochu hloubky a sladkosti.
Ať se to tam dostalo, je to dobrý nápoj, který určitě stojí za vyzkoušení.