Světové koktejly – Martinez
Koktejl Martinez patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Mnozí ho považují za předchůdce koktejlu Martini, jiní jako old school verzi koktejlu Manhattan. Martinez je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chuti ginu s dalšími ingrediencemi. Sílu dodává koktejlu gin, sladkost červený vermut a hořkost orange bitters, třešničkou na dortu, tedy koktejlu je pak lžička třešňového likéru. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku.
Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.
Koktejl Martinez patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Martinez
Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v barmanské míchací sklenici, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.
Recept na přípravu koktejlu Martinez
- Připravíme si potřebné ingredience
- London dry gin (0,45 dl) – dle originální receptury
- Sladký červený vermut (0,45 dl)
- Maraschino likér (1 barmanská lžička) – třešňový likér
- Pomerančové bitters (2 střiky) – např. Angostura orange bitters
- Kostky ledu
- Svitek citrónové kůry na zdobení
- Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do míchací sklenice dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny ingredience
- Promícháme barmanskou lžičkou
- Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Zdobí se svitkem citrónové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Martinez
Koktejlový svět vděčí za mnohé klasickému koktejlu Martinez. Tato oldschoolová variace Manhattanu, vyrobená ze stejných dílů ginu a sladkého vermutu, plus maraschino likéru a bitters, inspirovala první Martini a poté Dry Martini , jak je známe dnes.
Původ Martinez je nejasný. Je možné, že koktejl pro zákazníka cestujícího do přístavního města Martinez v Kalifornii vymyslel legendární barman a autor Jerry Thomas. Město Martinez však trvá na tom, že nápoj připravil místní barman. O této záhadě se nejlépe uvažuje nad dobrým koktejlem a vsadíme se, že ten přesně znáte.
Jisté je, že Martinez se poprvé objevil v knize z roku 1884 „The Modern Bartender’s Guide“ od OH Byrona. Ale je pravděpodobné, že koktejl předcházel knihu o desetiletí nebo více. Tento recept nespecifikoval, jaký typ ginu by měl být použit, ale vzhledem k preferenci a dostupnosti holandského geneveru v té době je rozumné usuzovat, že se vyznačoval tímto sladovým stylem ginu. (Anglický gin ještě nenastoupil na trůn v Americe.)
Martinez se znovu objevil v roce 1887, kdy byl zahrnut do posmrtně vydaného vydání Thomase „The Bar-Tender’s Guide“. V této verzi recept konkrétně volal Old Tom gin, lihovinu, která se nachází někde mezi sladovým geneverem a londýnským suchým ginem těžkým na jalovec. V průběhu let se v jiných receptech Martinez požadovalo suchý vermut místo sladkého nebo přidání curaçaa, ale Thomasův recept se nejvíce podobá dnešnímu Martinezovi.
Experimentování s giny je zábavný způsob, jak vyladit recept. London dry gin vytvoří osvěžující nápoj, zatímco moderní styly mohou vytvořit výraznější citrusovou nebo květinovou chuť v závislosti na láhvi. Pokud se chcete co nejvíce přiblížit tradiční receptuře, připravte si drink s ginem Old Tom.
Po smíchání s ledem se ingredience koktejlu propojí do bohatého balíčku protkaného jemným jalovcem, bylinkovým vermutem a suchými třešňovými tóny likéru maraschino. Martinez je část Manhattanu, část Martini a je naprosto vynikající.