Světové koktejly – Naked and Famous
Koktejl Naked and Famous (tedy v překladu nahý a slavný) patří k moderním koktejlům, které se často vyznačují netradičním tzv. moderním složením. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je zde použit mezcal, což je opravdu netradiční. A i další suroviny, ze kterých se koktejl skládá si zaslouží pozornost – italský bylinný bitter Aperol a francouzský bylinný likér Chartreuse (jeho žlutá varianta) vše je doplněno o čerstvou citrónovou šťávu.
Naked and Famous je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.
Koktejl Naked and Famous patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).
Náročnost přípravy koktejlu Naked and Famous
Příprava patří k těm jednodušším a tradičním. Koktejl se připravuje v šejkru, všechny suroviny se dávkují ve stejném poměru na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Pro koktejl je se výborně hodí klasická koktejlová sklenice na stopce.
Recept na přípravu koktejlu Naked and Famous
- Připravíme si potřebné ingredience
- Mezcal (0,225 dl) – mexický destilát z Agáve dle originální receptury
- Chartreuse yellow (0,225 dl) – francouzský bylinný likér a jeho žlutá varianta
- Aperol (0,225 dl) – italský bitter
- Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,225 dl)
- Kostky ledu
- Svitek pomerančové kůry na zdobení, ale není v originální receptuře
- Do koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
- Krátce a intenzivně protřepeme
- Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Koktejl se zpravidla nezdobí, někdo volí svitek pomerančové kůry, která by se nad koktejlem měla rozlomit, aby ho ovoněly esenciální oleje
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Naked and Famous
Naked and Famous byl vytvořený v roce 2011 Joaquínem Simó v Death & Co. v New Yorku, je další verzí na jiný klasický koktejl – Last Word. Namísto prosté náhrady jedné ingredience si Naked & Famous zachovává pouze limetkovou šťávu a koncept receptury se čtyřmi stejnými díly. Mimořádně dobře vyvážený koktejl se skládá ze čtyř stejných dílů rozdílných chutí – mezcal přináší kouřovou uzenou chuť, zatímco limetka, Aperol a Yellow Chartreuse přinášejí kyselé, hořké a sladké.
Tvůrce ho popsal jako „bastard love child“ Last Word a Paper Plane . Recept Naked and Famous je stejně jednoduchý jako oba tyto koktejly.
Mezcal, Yellow Chartreuse, Aperol a limetková šťáva spojují chutě uzené, sladké, hořké a kyselé. IBA (Mezinárodní barmanská asociace) ho dala na oficiální seznam. To znamená, že jeho seznam složek byl „kanonizován“ nebo oficiálně uveden. To jej kvalifikuje jako moderní klasiku.
Koktejl Naked & Famous dovádí koncept Mr. Potato Head k jeho logickému závěru. Jak to popisuje barman Phil Ward: „To je do značné míry moje teorie o výrobě koktejlů, je to pan Potato Head. Moje teorie je, že každá šablona dobrého nápoje je plánem pro další dobré nápoje, takže ji prostě rozeberete a poskládáte zpět.“ Zde pouze nahradíme všechny ingredience oproti jedné nebo dvěma v ostatních zobrazených receptech.