Světové koktejly – New York Sour
Koktejl New York Sour patří k moderním koktejlům, které se často vyznačují netradičním tzv. moderním složením. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je zde použita whisky. Tento koktejl je velmi podobný tradičnímu koktejlu Whisky Sour. K dalším surovinám koktejlu pak patří čerstvá citrónová šťáva, simple syrup a pak pár kapek vaječného bílku a jako finální vrstva koktejlu je pak použito červené víno, což koktejlu zajišťuje atraktivní barevný přechod.
New York Sour je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.
Koktejl New York Sour patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).
Náročnost přípravy koktejlu New York Sour
Příprava patří k těm jednodušším a tradičním. Koktejl se připravuje v šejkru, všechny suroviny kromě vína se dávkují na kostky ledu a vše se pak přelije do nachlazené koktejlové sklenice i s ledem. Pro koktejl je se výborně hodí sklenice old-fashioned glass. Víno pak použijeme jako poslední složku na hladinu.
Recept na přípravu koktejlu New York Sour
- Připravíme si potřebné ingredience
- Žitnou (rye) whisky, případně bourbon (0,6 dl) – dle originální receptury
- Simple syrup (0,225 dl) – cukrový sirup
- Čerstvě vymačkanou citónovou šťávu (0,3 dl)
- Vaječný bílek (pár kapek) – volitelně
- Červené víno (0,15 dl) – dle originální receptury Shiraz nebo Malbech
- Kostky ledu
- Kousek citrusové kůry s koktejlovou třešní na jehle
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience kromě červeného vína
- Krátce a intenzivně protřepeme, pokud použijeme bílek, je potřeba třepat déle
- Obsah šejkru přelijeme společně s ledem do sklenice old-fashioned
- Na vrchol koktejlu nalijeme opatrně červené víno, čímž vytvoříme zajímavý barevný přechod
- Koktejl se zdobí citronovou nebo pomerančovou kůrou s třešní ne jehle
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu New York Sour
Tradiční sour se skládá z destilátu, citrusů a cukru (a někdy i vaječného bílku) a představuje mnoho z nejznámějších koktejlů, které se dnes míchají. Tato vážená skupina zahrnuje zdánlivě nesourodé klasiky jako Daiquiri, Pisco Sour a Whisky Sour , takže je to docela pestrá společnost.
Whisky Sour pochází z poloviny 19. století a předpokládá se, že se poprvé objevil v tištěné podobě v roce 1862 ve slavném „Jerry Thomas Bartenders Guide“. Kromě toho, že je Whisky Sour jedním z největších vynálezů amerických koktejlů, prošla časem a je stále oblíbená. Vzniklo mnoho variací, ale možná žádná není tak populární jako New York Sour.
The New York Sour aktualizuje recepturu Whisky Sour (whisky, citron, cukr, vaječný bílek) s plovákem suchého červeného vína. Víno propůjčuje nápoji své aromatické vlastnosti a sytě červenou barvu. Zprávy vystopují New York Sour zpět do 70. nebo 80. let 19. století, ačkoli během této doby fungoval pod jinými jmény, včetně Continental Sour. Je možné, že New York Sour vznikl v Chicagu, ale časem se newyorský label chytil a už nepustil.
Tento recept pochází od Allena Katze, spoluzakladatele New York Distilling Company a předního odborníka na lihoviny a koktejly. Jako základ navrhuje buď žitnou whisky nebo bourbon. Žitně prošpikovaný kyselý bude obsahovat výraznější stopu koření než verze s bourbonem, ale oba destiláty fungují obdivuhodně. Čerstvá citronová šťáva a simple sirup udržují koktejl vyvážený, zatímco vaječný bílek dodává hedvábnou texturu a pěnovou hlavu. Nakonec se navrchu pomalu vznáší červené víno, které kromě suché a ovocné chuti poskytuje pozoruhodný vzhled.
New York Sour je jedním z těch koktejlů, které jsou relativně jednoduché na provedení, ale vypadají působivě a chutnají velmi komplexně. Mají tedy všechny znaky, které chcete při míchání nápojů, ať už obsluhujete jen sebe, nebo pořádáte koktejlovou párty.