Světové koktejly – Old Cuban
Pokud máte rádi koktejl Mojito, určitě vás zaujme koktejl Old Cuban, tedy v překladu Starý Kubánec, který nelze řadit k takovým párty drinkům jako Mojito, ale o to více je sofistikovanější a vyhledávanější fajnšmekry. Jeho chuť je rafinovanější a propracovanější, i když ingredience jsou podobné, tak něco navíc v receptuře nesmí chybět.
Koktejl patří k oficiálním koktejlům IBA, new era drinks (moderní koktejly).
Náročnost přípravy koktejlu Old Cuban
Příprava je poměrně rychlá. Koktejl se snadno připravuje v šejkru. Receptura koktejlu je však trochu náročnější na suroviny a tak se nedá předpokládat, že by se tento koktejl stal běžnou první volbou a stálicí.
Recept na přípravu koktejlu Old Cuban
- Připravíme si potřebné ingredience
- Tmavý uleželý rum (45 ml) – nejlépe kubánský, např. Havana 7 aňos
 - Šampaňské (60 ml) – lze použít i jiná šumivá vína, např. prosecco
 - Čerstvou šťávu z limetek (22,5 ml)
 - Cukrový sirup (30 ml) simple sirup
 - Angostura bitters (2 střiky)
 - Listy máty (6-8 ks)
 - Kostky ledu
 - Listy máty na zdobení
 
 - Koktejlovou sklenici, misku na stopce naplníme po okraj ledem a necháme chladit.
 - Do šejkru dáme několik kostek ledu a odměříme všechny ingredience kromě šumivého vína.
 - Důkladně protřepeme, je potřeba delší čas, aby listy máty pustily chuť.
 - Obsah šejkru poté scedíme (bez ledu) do vychlazené sklenice, ze které předtím vyjmeme led.
 - Do sklenice dolijeme šumivé víno.
 - Ozdobíme listy máty.
 - Drink je hotov.
 
Přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Historie koktejlu Old Cuban
Audrey Saunders je newyorská barmanská legenda, nejlépe známá svou prací v klubu Soho’s Pegu Club, kde trénuje soupisku, která zahrnuje některé z nejtalentovanějších barmanů současnosti. Kromě své záliby v získávání a podpoře špičkových talentů se také zasloužila o vytvoření několika stálých koktejlů, z nichž mnohé se stále podávají v barech po celém světě.
Old Cuban byl poprvé namíchán Audrey Saunders v roce 2001, zatímco ona pracovala v restauraci v centru města zvané Beacon a koktejlová renesance právě začínala.
Koktejl čerpá inspiraci z Mojita, ale obsahuje několik důležitých vylepšení, které vedou k jedinečnému chuťovému zážitku. Pro začátek – Saunders používá spíše starý rum než tradiční světlý jako Mojito, tedy tmavý rum, simle sirup, čerstvá limetová šťáva a máta pokračují v rytmu jako Mojito, ale tyto ingredience těží z aromatických hořkých látek a šampaňského, což přináší slavnostní dávku bublinek.
Během své kariéry Saunders prokázala talent pro znovuobjevení klasiky a dokázala, že vyladění osvědčených šablon může být stejně účinné – a potenciálně chutnější – než dokonce i ty nejkreativnější výmysly. To je patrné v koktejlu Old Cuban. Spojuje zde známé noty Mojita s temperamentním šampaňským. A má tak své vlastní originální dílo a nyní je součástí repertoáru moderního barmana, jako slavnostnější alternativa rumových nápojů jako je Mojito.

				
			





















						
						













