Světové koktejly – Paper Plane
Koktejl Paper Plane (tedy v překladu papírové letadlo) patří k moderním koktejlům, které se často vyznačují netradičním moderním složením. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu je použit bourbon (whisky). A i další suroviny, ze kterých se koktejl skládá si zaslouží pozornost – italský bylinný digestiv amaro, italský bitter Aperol a čerstvá citronová šťáva.
Paper Plane je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.
Koktejl Paper Plane patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).
Náročnost přípravy koktejlu Paper Plane
Příprava patří k těm jednodušším a tradičním. Koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Pro koktejl je se výborně hodí menší koktejlová sklenice na stopce.
Recept na přípravu koktejlu Paper Plane
- Připravíme si potřebné ingredience
- Bourbon whisky (0,30 dl) – dle originální receptury
- Amaro (0,30 dl) – dle originální receptury italská značka Notino – italský bylinný digestiv
- Aperol (0,30 dl) italský bitter
- Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (0,30 dl)
- Kostky ledu
- Do malé koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
- Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
- Krátce a intenzivně protřepeme
- Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Koktejl se zpravidla nezdobí, někdo volí malou papírovou vlaštovku (letadlo)
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Paper Plane
Paper Plane je koktejl stejně jednoduchý jako dokonalý. Vysloužil si místo v nové knize receptů IBA 2020 tím, že byl součástí „Nápoje nové éry“.
Vynalezl ho v roce 2007 Sam Ross, tvůrce koktejlu Penicilin a spolumajitel Attaboy v New Yorku. Paper Plane pochází z písně britského rappera MIA, který ve stejném roce vystoupal na světové hudební žebříčky.
Milovník hudby a zpěvák zpěváka Ross, inspirovaný stejnojmennou písní, vytvořil koktejl s neuvěřitelnou chutí jako whisky sour s nádechem ovocných tónů. Při tvorbě koktejlu píseň často slyšel v rádiu a nechal se tím při jho pojmenování inspirovat.
Byla tato píseň MIA inspirativní nebo ne, ale sláva koktejlu Sama Rosse má čas obletět všechny americké bary a stala se nejprodávanějším koktejlem v New Yorku a San Franciscu a také si získala slávu mimo Spojené státy.
V původní verzi koktejl obsahoval Campari, ale Ross je nahradil Aperolem a Amarem, což je nyní zaznamenáno v receptuře uznávané IBA.