Světové koktejly – Stinger
Koktejl Stinger patří k dalším z koktejlů, které jsou opravdu velmi staré, jeho začátky se datují ještě do období před americkou prohibicí. Název koktejlu Stinger znamená v překladu žihadlo.
Jedná o polozapomenutý koktejl, který patří k nejstarším koktejlům. V koktejlu je jako základ, tedy alkoholická báze použit koňak a druhá poslední složka tvoří mátový likér, nikoliv ale zelený. Zde je použit ve světlé barvě, která neovlivní barvu výsledného nápoje. Koktejl se zdobí listem máty.
Stinger je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chutí. Koktejl se výborně hodí a pije zejména jako digestiv.
Koktejl Stinger patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Stinger
Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v míchací sklenici s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobí se listem máty.
Koktejl nejlépe vynikne ve sklenici V-shape, tedy Martini glass, která je znalci považována za nejvíce sexy sklenici pro koktejly.
Recept na přípravu koktejlu Brandy Stinger
- Připravíme si potřebné ingredience
- Koňak (0,50 dl)
- White Crème de Menthe (0,20 dl) – bílý (čirý) mátový likér, tedy nikoliv česká zelená
- Kostky ledu
- List máty peprné na zdobení
- Koktejlovou sklenici na Martini naplníme kostkami ledu necháme chladit
- Do míchací sklenice dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
- Zamícháme barmanskou lžičkou
- Obsah míchací sklenice scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
- Koktejl zdobíme listem máty peprné
- Drink je hotov
Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Stinger
Stinger je nápoj z doby ještě před prohibicí, který se skládá pouze z koňaku a bílého crème de menthe. Podivné ingredience tvoří sourodý celek a vytváří koktejl, který je sladký, silný, mátový a osvěžující – ideální souhra pro skleničku po večeři, tedy digestiv.
Přesný původ Stingera je nejasný, ale objevil se v tisku přinejmenším již v roce 1914, kdy ho Jacques Straub zahrnul do své knihy „Nápoje“. V knize „ Nasávejte! Historik a autor nápojů David Wondrich uvádí, že Stinger je nejslavněji spojován s Reginaldem Vanderbiltem. Článek v novinách z Ohia z roku 1923 mu dokonce připisoval vynález a poznamenal, že je rád servíroval hostům ve svém domě, a to již před dvěma desetiletími. Takže to vypadá, že můžeme poděkovat starému Reggiemu za to, že nám dal tuhle klasiku.
Vanderbiltova chuť na Stinger upevnila jeho bonafidy z vysoké společnosti a po desetiletí byl tento nápoj spojován s vyšší třídou. Objevila se dokonce ve filmu z roku 1956 „High Society“ s Frankem Sinatrou a Bingem Crosbym a James Bond pije jeden v románu „Diamanty jsou věčné“ z roku 1956. Stinger zůstal populární ve Spojených státech, uvnitř i vně popkultury, až do 70. let, kdy upadl v zapomění.
Recepty na Stinger se liší v poměru, někteří pijáci preferují sušší verzi vyrobenou s menším množstvím krému. Recepty Stinger také obvykle vyžadují protřepání nápoje, což je anomálie pro koktejly obsahující všechny lihoviny. Tento recept řeže klasický, v poměru a technice, mícháním dvou dílů koňaku s jedním dílem crème de menthe před scezením do kamenného poháru. Nápoj podávejte na drceném ledu pro extra dávku osvěžení a vytvoříte perfektní digestiv.