Světové koktejly – Whiskey Sour
Whiskey Sour je nejznámější klasický koktejl s použitím vaječného bílku. Sladko kyselá chuť zjemněná vaječným bílkem s velkou porcí bourbonu, nebo whisky a pěnou z vyšlehaného bílku na hladině.
Náročnost přípravy koktejlu Whiskey Sour
Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají do šejkru a důkladně se promíchají.
Recept na přípravu koktejlu Whiskey Sour
- Připravíme si potřebné ingredience
- Whiskey (lze použít jakoukoliv, popřípadě nahradit burbonem (0,5 dl)
- Cukrový sirup (0,15 dl)
- Čerstvou limetkovou šťávu (0,3 dl)
- Vaječný bílek (0,2 dl) – nemusí být, ale bez něj to prostě není ono
- Led
- Koktejlovou třešni, plátek citrusu na zdobení
- Všechny tekuté suroviny dáme do šejkru spolu s několika kostkami ledu a důkladně dlouze vyšejkrujeme.
- Spolu s několika kostkami ledu přelijeme obsah šejkru do sklenice na whisky (old-fashioned glass)
- Zdobíme plátkem koktejlovou třešní, můžeme přidat i plátek citrusu
- Drink je hotov
Původ a historie koktejlu Whiskey Sour
Pokud bychom se pídili po historii toho koktejlu můžeme se dostat hodně daleko. Něco na tento způsob již míchali námořníci v 18.století na svých plavbách. Námořníky velmi často trápily kurděje, což je nemoc z nedostatku vitamínu C. A ovoce, ze kterého vitamíny mohli získat, rychle podléhalo zkáze. Proto si námořníci zakonzervovali ovocnou šťávu rumem, někdy také ginem nebo whisky, whiskey. V podobě tak jak ho známe dnes se můžeme dočíst někdy v roce 1870 ve wisconsinském deníku.
Může to tak skutečně být, nebo to jsou vše jen barové legendy, kdo ví jak to tenkrát bylo.
Závěr
Whiskey Sour patří ke klasickým koktejlům z whisky a nemusíme zůstávat pouze u skotské, lze použít i americkou, irskou, japonskou, kanadskou, nebo i burbon.
Bílek ke koktejlu neodmyslitelně patří a bez něj nelze vyšlehat hustou pěnu na povrchu tohoto koktejlu. Býval někdy vynechávám z důvodu obav před salmonelou. Proto používejte čerstvé vejce. Pokud nejsou k dispozici, lze použít bílky i pasterované.