Světové koktejly – Zombie
Koktejl Zombie je další z tropických koktejlů zvaných kulturou Tiki, která vznikla v USA a je inspirována Polynésií, Mikronésií a Melanésií. Koktejl je to bezesporu zajímavý, ovšem už jen samotný fakt, že k přípravě jsou potřeba 3 druhy rumů a spousta dalších ingrediencí jej diskriminuje na domácí přípravu. Užijete si ho tedy zejména v barech, nejlépe těch plážových. A pozor – koktejl je poněkud silnější, než bývá běžně zvykem.
Jak už je uvedeno výše, potřebujete tři druhy rumu, a spoustu dalších přísad jako sirupů, ovocných šťáv a dochucovadel. Koktejl obsahuje 1,2 dl rumu, tedy 3 panáky po 0,4 dl. Je tedy téměř jisté, že po několika těchto drincích zjistíte, proč nese koktejl právě jméno Zombie.
Koktejl Zombie patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).
Náročnost přípravy koktejlu Zombie
Příprava patří k těm složitějším, ovšem pouze proto, že koktejl je extrémně náročný na množství surovin, které obsahuje. Pokud ale máte vše potřebné, příprava je už snadná a rychlá. Koktejl je zvykem podávat v etno keramických nádobách inspirovaných kulturou Tiki. Pokud nemáte, lze použít běžnou sklenici, případně Hurricane glass, která mu opravdu sluší.
Recept na přípravu koktejlu Zombie
- Připravíme si potřebné ingredience
- Tmavý jamajský rum (0,45 dl)
- Zlatý portorický rum (0,45 dl)
- Rum Demerara (0,30 dl) – z Guayany
- Čerstvou limetkovou šťávu (0,20 dl)
- Falernum (0,15 dl) – kořeněný sirupový likér, nebo sirup z Karibiku
- Donn’s Mix (0,15 dl) – 2 díly čerstvého žlutého grapefruitu a 1 díl skořicového sirupu
- Grenadina (1 barmanská lžička)
- Angostura bitters (1 střik)
- Pernord (6 kapek) – anýzový likér
- Ledovou tříšť (170 ml), případně kostky ledu
- Slámku
- Do mixéru dáme ledovou tříšť, případně kostky ledu
- Přidáme všechny ingredience
- Na několik sekund zapneme režim PULSE pokud použijeme ledovou tříšť, pokud kostky, režim PULSE opakujeme, dokud není v mixéru tříšť
- Obsah mixéru slijeme do sklenice, zde máme na výběr (etno, hurricane glass, velký tumbler)
- Zdobení není nutné, respektive je na vaší fantazii, vložíme slámku
- Drink je hotov
- Vzhledem k obsahu alkoholu v rumu lze tento koktejl na přání podávat hořící (zapálený)
Video je ke shlédnutí je níže.
Název a původ koktejlu Zombie
Zombie je Tiki koktejl vyrobený z ovocných šťáv, likérů a různých rumů. Poprvé se objevil na konci roku 1934, vynalezl jej Donn Beach ve své restauraci Hollywood Don the Beachcomber. Brzy poté byl popularizován na východním pobřeží na světové výstavě v New Yorku v roce 1939.
Legenda praví, že Donn Beach původně vymyslel Zombie, aby pomohl zákazníkovi s kocovinou projít obchodní schůzkou. Zákazník se vrátil o několik dní později, aby si stěžoval, že se z něj na celou cestu stal zombie. Jeho hladká, ovocná chuť skrývá extrémně vysoký obsah alkoholu . Restaurace Don the Beachcomber omezují své zákazníky na dva zombie na osobu, kvůli jejich síle, o které Beach řekl, že by z nich mohl udělat „jako chodící mrtvolu“.
Podle původní receptury obsahoval Zombie koktejl tři různé druhy rumu, limetkovou šťávu, falernum , Angostura bitters , Pernod , grenadinu a „Don’s Mix“, kombinaci skořicového sirupu a grapefruitové šťávy.
Beach byl velmi opatrný s recepturami svých originálních koktejlů. Jeho pokyny pro své barmany obsahovaly zakódované odkazy na přísady, jejichž obsah znal pouze on. Vynálezce měl důvod k obavám; kopie Zombie byla podávána na světové výstavě v New Yorku v roce 1939 mužem, který se o ni snažil připsat zásluhy jménem Monte Proser.
Originální recepty na Zombie a další nápoje Tiki byly publikovány v Sippin‘ Safari od Jeffa „Beachbuma“ Berryho . Berry zkoumal původ mnoha Tiki koktejlů, zpovídal barmany z Don the Beachcomber’s a dalších původních Tiki míst a vyhrabal další originální zdroje. Sippin‘ Safari podrobně popisuje Beachův vývoj Zombie se třemi různými recepturami z let 1934 až 1956.
Zombie se občas podával ohřátý (nápoj dnes běžněji známý jako IBA Hot Zombie), jak uvádí časopis Catering Industry Employee (CIE): „Šťáva z 1 limetky, neslazený ananasový džus, hořké, 1 unce silného rumu, 2 unce rumu Gold Label, 1 unce rumu White Label, 1 unce brandy s příchutí meruněk, 1 unce šťávy z papáje“
Vzhledem k popularitě koktejlu během popularity kultury Tiki a skutečnosti, že Beach držel svůj recept v tajnosti a příležitostně jej pozměnil, existuje mnoho variant Zombie podávaného v jiných restauracích a barech (některé neobsahují nic z toho co původní koktejl). Slovo zombie se také začalo používat v jiných zařízeních s tématikou tiki, například v Zombie Hut a Zombie Village.
Trader Vic také uvedl recept na zombie ve svém průvodci barmana z roku 1947. Jiní konkurenti vytvořili nápoje spojené se zombie. V chicagské restauraci Kon-Tiki Ports Stephena Cranea uváděli drink na jídelním lístku nazvaný The Walking Dead : „Umožňuje mrtvé chodit a mluvit. Pro ty, kteří chtějí okamžitou akci – seznamte se s prvním bratrancem slavného ‚Zombie‘. Demerara 151 rum . 90 ¢.“