Světové koktejly – Screwdriver

Screwdriver, tedy v překladu Šroubovák není nic jiného, než Vodka s džusem. Toto označení se používá v anglicky mluvících zemích pro vodku smíchanou s pomerančovou šťávou. Obvyklý poměr ingrediencí bývá 1:2. Koktejl je celosvětově oblíbený.

Screwdriver patřil mezi koktejly oficiálně uznávané Mezinárodní barmanskou asociací (IBA), ale na současném seznamu již nefiguruje, dá se předpokládat, že je to tomu tak zejména z kapacitních důvodů.

Náročnost přípravy koktejlu Screwdriver

Je velmi jednoduchá, liší se však v závislosti na tom zda použijeme džus, nebo čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu.

Recept na přípravu koktejlu s džusem

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Vodku (0,5 dl)
    • Pomerančový džus (1 dl)
    • Led
    • Slámku
    • Plátek pomeranče na zdobení
  2. Sklenici na long drink (malý tumbler) naplníme ze 3/4 ledem
  3. Nalijeme vodku a poté džus na led,
  4. Zamícháme barmanskou lžičkou
  5. Zdobíme kolečkem pomeranče
  6. Vložíme slámku
  7. Drink je hotov

Recept na přípravu koktejlu s čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Vodku (0,5 dl)
    • Čerstvé šťavnaté pomeranče
    • Led
    • Slámku
    • Plátek pomeranče na zdobení
  2. Z pomerančů vymačkáme šťávu – potřebujeme (0,1 dl)
  3. Pomerančovou šťávu společně s vodkou a několika kostkami ledu dáme do Boston šejkru a protřepeme
  4. Sklenici na long drink (highball) naplníme ze 3/4 ledem
  5. Nalijeme do ní obsah šejkru přes strainer – tímto způsobem se zbavíme dužiny a pecek pomeranče.
  6. Zdobíme kolečkem pomeranče
  7. Vložíme slámku
  8. Drink je hotov

Původ koktejlu Screwdriver

Za svůj název údajně vděčí americkým naftařům, kteří v polovině 20. století (udává se rok 1949) pracovali na rafinériích v Saudské Arábii, kde panovaly velmi přísné předpisy týkající se pití alkoholu v islámských zemích. Naftaři tak údajně lili vodku do plechovek s pomerančovým džusem a míchali jí údajně tím jediným co měli po ruce, tedy šroubovákem podle kterého prý dostal koktejl jméno.

Tato teorie ale pokulhává, protože každý kdo kdy pil džus z plechovky ví, že stačí otvor v plechovce ucpat prstem a celý obsah lze jednoduše protřepat. Jenom pako by do něj strkalo od ropy umaštěný šroubovák, kterým navíc ani efektivně zamíchat nápoj nelze.

Většina barmanů se kloní k tomu, že tuto teorii si vymyslel Dzhon Martin, který propagoval vodku v Americe. A příběh z ropného průmyslu se mu hodil právě kvůli upoutání pozornosti na tento koktejl, protože dobře věděl, že příběh je to, co prodává.

Závěr

Tento koktejl je velmi populární, má mnoho variací a podle chuti lze upravovat podíl jednotlivých surovin tak, že může být až téměř nealkoholický, nebo naopak může obsahovat džusu jen stopové množství.