Telecí líčka na červeném víně
Telecí líčka patří mezi oblíbené a vyhlášené lahůdky, na kterých si rád pochutná nejeden gurmán.
Toto měkké a chuťově velmi lahodné maso nakrájené na plátky a přelité chutnou omáčkou z červeného je velmi vyhledávané pro svojí lahodnou chuť. Telecí či hovězí líčka patří mezi vybrané pochoutky, často podávané ve velmi noblesních restauracích. Jedná se mase v ústech se jen rozplývající, s hutnou omáčkou, kde se výrazně podepisuje chuť červeného vína a zeleninového základu.
Telecí líčka pocházející z prémiového masa, patří mezi vybrané pochoutky, a to díky svým jemným a krátkým vláknům, které se po přípravě doslova rozpadají na jazyku. Maso je to výjimečně jemné, chutné, křehké a lehce stravitelné a slibuje tak vysoký kulinářský zážitek.
Líčka však vyžadují dlouhou přípravu v řádu několika hodin, ideální volbou je pak jejich pomalé ale dlouhé dušení buď v troubě anebo na plotně.
Vhodnou přílohou pak bývá bramborová kaše a případně také žampiony s petrželkou.
Ingredience pro přípravu telecích líček na červeném víně
Rozpis je na 4 porce.
- Telecí líčka – 800 g
 - Olivový olej – 50 ml
 - Sádlo – 100 ml
 - Česnek – 50 g
 - Mrkev – 300 g
 - Celer – 250 g
 - Řapíkatý celer – 150 g
 - Petržel – 250 g
 - Cibule či šarlotka – 150 g
 - Divoké koření – 50 g
 - Tymián – 10 g
 - Rozmarýn – 10 g
 - Červené víno silné s výraznou chutí – 400 ml
 - Rajčata čerstvá, případně drcená – 600 g, ale lze použít i rajčatový koncentrát, protlak – 150 g
 - Cukr – 50 g
 - Máslo – 50 g
 - Sůl – špetka
 

Postup práce při přípravě telecích líček na červeném víně
- Před vařením líčka omyjte vodou, osušte je a hrubě očistěte od povrchových blán. Tuk na líčkách se doporučuje ponechat, neboť je nositelem výrazné chuti.
 - Telecí líčka poté, rozkrojte napůl, osolte a opepřete dle vlastní libosti.
 - Zeleninu nakrájejte nahrubo a cibuli na kostičky.
 - V hrnci nechte rozehřát olej a zprudka, ale krátce opečte líčka ze všech stran, poté je vyjměte a ponechte je zatím stranou.
 - Do hrnce s výpekem vložte kořenovou zeleninu a opečte ji do zlatohněda.
 - Poté přidejte cibuli a na závěr celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek.
 - To vše osmahněte a přidejte rajčata nakrájená na kostky, případně rajský protlak.
 - Opět restujte a zalijte červeným vínem a případně trochou vody, to vše přiveďte k varu, tím vytvoříte základ.
 - Do základu vložte opečená líčka, přiklopte pokličkou a nechte dusit na mírném ohni asi 2 hodiny doměkka. Tím zároveň dojde k redukci a zahuštění omáčky.
 - Líčka poté vyjměte, a pokud možno i kuličky koření, pokud se vám to povede, a omáčku rozmixujte ponorným mixérem.
 - Osolte, opepřete a přidejte špetku cukru. Svařte na požadovanou hustotu a do hotové omáčky vmíchejte studené máslo. Dále už nevařte.
 

Ingredience pro přípravu bramborové kaše
- Brambory přílohové – 1 kg
 - Máslo – 100 g
 - Mléko plnotučné – 500 ml
 - Sůl – špetka
 
Postup práce při přípravě bramborové kaše
- Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky.
 - Zalijeme vodou, osolíme a necháme je vařit doměkka.
 - Poté brambory scedíme, zalijeme mlékem a vyšleháme na kaši.
 - Hustotu kaše si upravujeme množstvím mléka.
 - Do vychladlé kaše poté vmícháme změklé máslo.
 - Ochutnáme a případně dosolíme.
 
Ingredience pro přípravu žampionů s petrželkou
- Máslo – 80 g
 - Žampiony – cca 12 středních
 - Plocholistá petržel čerstvá – cca hrst
 - Sůl, pepř – špetka
 
Postup práce při přípravě žampionů s petrželkou
- Na rozpuštěném másle na pánvi zprudka opečeme žampiony dozlatova.
 - Osolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou.
 - Vše upravíme na talíř a zalijeme zbytkem másla z pánve.
 

				
			





















						
						













