Unicum Zwack – Maďarský bylinný bitter

Tím, čím je pro Čechy Becherovka, tím je pro Maďary kořeněný bitter Unicum. V obou případech se jedná o bylinné likéry, digestivy – bittery s tajnou recepturou, charakteristickou unikátní jedinečnou lahví a velmi pohnutou historií spojenou s dějinnými zvraty v Evropě.

Unicum-Zwack je maďarský bylinný likér, alkoholický nápoj, jenž se řadí mezi kořeněné bittery. Má hořkou chuť, získanou ze 40 léčivých rostlin. Je vyroben výhradně z přírodních látek. Tento likér dozrává několik měsíců v dubových sudech. Obsahuje 40 % alkoholu.

Recept je dodnes střeženým tajemstvím, zná ho jen pár členů rodiny Zwacků. Kvůli léčivému účinku v počátečním období byl na lahvi použit i červený kříž, znak mezinárodní organizace Červený kříž, ale později kvůli licenčním a finančním důvodům se od tohoto označení upustilo.

Nyní se používá pouze přirovnání a kříž má tak barvu zlatou. V poslední době je v některých zemích (např. Kanada) nápoj k dostání také v lékárnách. Sláva lékařského nápoje Unikum obletěla celý svět a nyní se vyváží na všechny kontinenty.

Kromě základního, tradičního nápoje existují ještě tři další verze:

  • s doplňkovou švestkou – Unicum szilva
  • s kávou – Unicum barista
  • s tokajským vínem – Unicum Riserva

Poslední z nich je opravdová specialita, skutečně je to nějaká kombinace Unikum a slavného, ​​maďarského jedinečného vína, koncentrovaného tokajského.

Továrna a muzeum v Budapešti

V továrně je výstavní síň, muzeum – a pro zájemce je možné navštívit i pracovní, výrobní sklep, kde si můžete všechny druhy likéru Unicum nejen prohlédnout, ale i ochutnat. Během evropských politických změn v letech 1987-89 se pan Péter Zwack mezi prvními vrátil do Maďarska a svou továrnu znovu odkoupil od maďarského státu.

Po znovusjednocení byla italská továrna rozebrána a Unicumo je z budapešťské továrny dodáváno do světa ve slavné, kulovité láhvi, tradičně používané již 200 let. Při výrobě nápoj zraje 6 měsíců v dubových sudech.

Historie likéru

Podle legendy měl v roce 1790 tehdejší král Josef II. bolestivou žaludeční chorobu a jeden z jeho lékařů, Dr. Zwack, připravil trávicí nápoj – směs několika hořkých léčivých bylin – která měla magický účinek. Potom mu císař řekl (německy): „Dr. Zwack, das ist ein Unicum.“ (Pane Zwacku, to je unikát!) – a to slovo zůstalo jako název nápoje.

Potomek lékaře pan József Zwack otevřel v roce 1840 v Budapešti palírnu, která byla zcela odlišná od tehdejších továren na výrobu nápojů. V roce 1895 získala společnost titul „Císařský a královský dvorní dodavatel“ a společnost vlastnila tehdy největší lihovarskou kapacitu ve střední Evropě.

Po druhé světové válce, v socialismu továrnu sebrali, znárodnili. Rodině Zwacků se podařilo uprchnout ze země a vzít si s sebou pravou, tajnou recepturu nápoje, což je macerát a destilační směs 40 léčivých bylin.

Rodina se usadila v Itálii a v roce 1969 tam postavila novou továrnu. Bez skutečné receptury mohli v maďarské továrně vyrobit jen nějakou napodobeninu Unikum, bez skutečných léčivých účinků a ne se skutečnou chutí.

Maďarská továrna vyvážela svou napodobeninu do tehdejšího socialistického světa a italská továrna dodávala nápoj do západního, kapitalistického světa.

Kontakt

Muzeum v Budapešti:

Az Unicum Ház hivatalos oldala – – Unicum Látogatóközpont és Mintabolt (unicumhaz.hu)

Stručně o likéru

  • Kategorie – bitter
  • Místo původu – Maďarsko
  • Vznik – 1790
  • Zrání – v dubových sudech 6 měsíců
  • Použití – digestiv po jídle i do koktejlů
  • Obsah alkoholu – 40%

Závěr

Likér bychom mohli vzdáleně vzhledově i chuťově přirovnat k fernetu. Pokud budete mít cestu do Maďarska, tento likér je oblíbeným suvenýrem a dárkem z Budapešti, podobně, jako je tomu u Becherovky z Karlových Varů. Koupíte ho tam doslova na každém rohu.

Určitě ochutnejte.