Večírek, zábava, opilost a pak ráno kocovina
Večírek, opilost a kocovina – pro některé se jedná o pravidelnou trojkombinaci, kterou absolvují hned několikrát do roka.
V mládí se to dá ještě omluvit, protože i pít se musí člověk naučit a jak známo chybami se člověk učí. Ovšem pokud se vám to pravidelně stává i ve vyšším věku, nabízí se jiné pořekadlo – kdo se neumí poučit ze svých chyb, ten je nucen je opakovat.
Pojďme se tedy podívat, jak to udělat abychom si užili večírek, vyhnuli se přílišné opilosti a následné kocovině.
A zapomeňte na pořekadlo – kdo se ráno nestydí, ten se večer nebavil a pil pod své možnosti.
Co je to kocovina
Kocovina je proces, během něhož se tělo snaží zvládnout otravu alkoholem.
Protože už jen stav, kdy jste veselí, trochu si šlapete na jazyk, ztrácíte zábrany a vaše sebevědomí stoupá (tedy nejčastější projevy opilosti), je prvním stupněm otravy alkoholem.
Alkohol je neurotoxický jed a ve velkém množství dá vašemu tělu pořádně zabrat. Kocovinou se tedy vaše tělo brání této otravě.
Nejlepším lékem na kocovinu je samozřejmě abstinence – tedy nepít alkohol vůbec. Ale ne každému to vyhovuje. V takovém případě je vhodné naučit se pít střídmě, kdy se po alkoholu uvolníte, ale zároveň ho nevypijete tolik, aby kocovina vůbec nastala.
Ovšem tohle každý neumí, už jen proto, že pokud je večer pod vlivem alkoholu, tak nevidí důvod, proč si nedat si další skleničku, kterou by si již dávat neměl.
Proces vstřebávání alkoholu
Vstřebávání alkoholu začíná již v okamžiku, kdy se alkohol alkoholu napijete.
Jedná o látku s nízkou molekulovou hmotností, tedy snadno prochází buněčnými membránami a odtud do krevních cév. To je také důvod, proč je malé množství alkoholu absorbováno již přímo v ústech a následně pak i v jícnu.
Jakmile požitý alkohol doputuje do žaludku, vstřebá se ho ještě víc – něco mezi 15 a 20 %. Poté přechází do tenkého střeva, kde dochází k hlavní absorpci, jejíž poslední část probíhá ve střevě tlustém.
Absorpce alkoholu v tenkém střevě je o něco rychlejší než v žaludku, proto je prázdný žaludek důležitým činitelem rychlosti vstřebávání alkoholu. Když je totiž žaludek plný, alkohol se do krve dostává mnohem pomaleji. Je to proto, že prázdný žaludek nabízí více kontaktní plochy, která alkohol zpracovává. Když se ale naplní jídlem, zmenší se styčná plocha a vstřebávání alkoholu se tím zpomalí.
Jak kocovině předejít
I když je samozřejmě nejlepší se neopíjet vůbec, pokud už na to přijde, je dobré se preventivně připravit tak, abyste se s nepříjemnou kocovinou nemuseli potýkat vůbec.
- Plný žaludek je základ
Plný žaludek tedy zaručuje jak pomalejší vstřebávání alkoholu, tak pomalejší opití a také menší kocovinu. Nejde ale jen o to se před plánovanou pitkou najíst, záleží také na tom, čeho se najíte. Strava by v tomto případě měla být především bohatá na bílkoviny, které vstřebávání alkoholu zpožďují až o 25 %.
Bílkoviny tělo tráví pomaleji, a proto zpomalují i vyprazdňování žaludku a udrží vás syté, což zase zamezí nežádoucímu přejídání. Alkohol totiž prokazatelně zvyšuje chuť k jídlu a láká ke konzumaci nezdravých pochutin, které mohou následnou kocovinu jen zhoršit.
Vedle bílkovin pocit sytosti podporuje také vláknina, která rovněž zpomaluje účinky alkoholu. Ideální je proto kombinovat ji s bílkovinami.
A v neposlední řadě je třeba myslet i na tuky pomáhající zpomalovat absorpci alkoholu v žaludku. Vrstva tuku brání alkoholu projít žaludeční stěnou a dostat se rychle do krve.
- Pití vody
Jako další preventivní opatření funguje dobrá hydratace během pití alkoholu. Tedy je důležité prokládat nápoje alkoholické nejméně dvojnásobným množstvím čisté vody.
- Vitamíny a minerály
Před pitím alkoholu je vhodné tělu dodat vitamíny a potřebné minerální látky. Osvědčeným prostředkem je tabletka B-komplexu, případně běžně dostupné šumivé tablety a multivitamíny.
Při metabolismu alkoholu dochází k vyčerpávání některých vitaminů, zejména skupiny B. To samo o sobě tělo vyčerpává a spolu s dehydratací napomáhá vzniku kocoviny.
Co dělat když kocovina nastane
Pokud už si už dáte na večírku více alkoholu než je zdrávo, máme pár rad, jak své tělo co nejrychleji znovu dostanete do formy.
- Voda a pak zase voda
Jakékoliv množství alkoholu zatěžuje organismus, játra, mozek i periferní nervy. I ráno po propité noci je dobré začít doplněním tekutin.
Pokud vás bolí hlava, jste stoprocentně dehydratovaní. Tak hlavně zapomeňte na kávu, ta také dehydratuje, ale k snídani si dopřejte především vodu. Hodně vody V průběhu dne byste do sebe měli dostat dvakrát tolik vody, kolik vypijete normálně. A jako můžete zkusit i nějaký bylinkový čaj, který uklidní váš rozbouřený žaludek.
- Pořádná snídaně
Možná máte pocit, že do sebe nic nedostanete, ale rozhodně nenechte svůj žaludek nalačno. Chce to pořádnou snídani. Je jedno, co to bude, ale polévka je nejvhodnější, polévky se doporučují i proto, že je to opět zdroj tekutin. Vhodná jsou také vajíčka na másle nebo chleba se sádlem. Tuk z jakéhokoli pokrmu opět obalí žaludeční stěny, čímž žaludek trochu zklidní. Dopřát si můžete i pečivo s medem, cukry v tomto případě pomáhají, protože při kocovině jde hladina cukru v krvi většinou dolů.
- Vitamíny a minerály
Nezapomeňte doplnit vitamin C. Nezáleží, zda si do sklenice s vodou vymačkáte citron, hodíte šumivou tabletu z lékárny nebo si namícháte nějaký osvědčený vyprošťovák ze zeleniny či ovoce. Vitamin C pomáhá tělu zbavovat se škodlivin.
Vhodné jsou pak i další doplňky stravy a minerály.
- Procházka na čerstvém vzduchu
Nejspíš se vám nechce vylézt z postele a máte pocit, že zemřete. Překonejte se a jděte na procházku, ale při nejhorším se doplazte alespoň na balkon. A zhluboka dýchejte! Studený vzduch vám okysličí krev, probere vaše mozkové buňky a i zbytek vašeho těla dostane příjemnou vzpruhu.
- Pohyb je prospěšný
Pohyb rozhodně pomáhá. Stačí nějaká procházka nebo třeba jen úklid. Zaprvé zaměstnáte svou rozbolavělou mysl a nebudete se soustředit jen na své utrpění, zadruhé rozproudíte tělo, čímž se z něj vše nežádoucí rychleji odplaví.
- Odpočinkový spánek
Až odezní nejhorší kocovina, zalezte do postele. Vaše tělo je právem vyčerpané nejen večírkem, ale hlavně bojem s kocovinou a odbouráváním alkoholu. Tak mu dopřejte zasloužený odpočinek a spěte. Je to ta nejlepší regenerace.
Poznámka na závěr
Ženy se opijí dříve než muži. A protože je pro ženy stejná dávka alkoholu toxičtější, měly by na správnou skladbu potravin před alkoholovým večírkem dbát hlavně ony.
Déle a více pít vydrží většinou muži. Ženy totiž mají nejen nižší tělesnou hmotnost, ale jejich tělo obsahuje i vyšší procento tuku a menší množství enzymu zodpovědného za tvorbu kyseliny octové v žaludeční sliznici.