Horké koktejly 3x jinak

V tomto článku si představíme receptury a způsob přípravy tří horkých koktejlů, které nejsou až tak úplně rozšířené a rozhodně nebývají první volbou, pokud přemýšlíte, který horký koktejl si připravíte.

Všechny následující horké koktejly se pak báječně hodí zejména k lyžařským horským pobytům a večernímu popíjení.

Horký cider

Cider je populární nejen v Británii, ale prakticky ve všech zemích Commonwelthu. Ovšem tradičně se pije ledově vychlazený. Pokud ho máte rádi, vyzkoušejte také tuto horkou a kořeněnou variantu.

Na jednu porci je potřeba

  • Jablečný cider – láhev cca 0,3 l
  • Pomerančová šťáva, čerstvá (z 1 pomeranče)
  • Šťáva z granátového jablka, čerstvá (z 1 plodu)
  • Hřebíček – cca 5 kusů
  • Badyán – 1 ks
  • Celou skořici – volitelně
  • Cukr – podle chuti, pokud sladíte

Klasická příprava je v hrnci nebo rendlíku na sporáku. Ovocnou šťávu svaříme společně s kořením a cukrem (necháme projít varem, aby koření pustilo silice), odstavíme a zalejeme ciderem, který směs zároveň ochladí. Zamícháme a konzumujeme horké.

Pokud připravujete pouze jednu porci, lze vše urychlit použitím mikrovlnné trouby.

Punč s Becherovkou

S punčem se setkáte po celém světě, původ má v Indii. Slovo punč pochází z indického pánč, což znamená pět. To je totiž počet ingrediencí, které typický punč obsahuje: voda, cukr, alkohol, citron a koření. My pro vás máme netradiční verzi s českým legendárním likérem – Becherovkou.

Receptura na 10 porcí

  • Likér Becherovka originál – 5 dl
  • Koření – 2 skořice, 6 hřebíčků a 2 badyány
  • Jablečný mošt – 1 l
  • Citronová šťáva, čerstvá – ze 3. citronů
  • Med – 2 polévkové lžíce
  • Jablko nakrájené na plátky – na zdobení

Mošt s citronovou šťávou nalijeme do hrnce, přidáme všechno koření a přivedeme směs k varu (aby koření pustilo silice). Hrnec odstavíme a přidáme Becherovku. Ihned promícháme, aby se směs ochladila pod 80 stupňů Celsia a neodpařoval se nám alkohol. Zdobíme plátkem jablka a konzumujeme teplé.

Grog z brandy

Grog je u nás tradičně připravován z tuzemského rumu, neboli tuzemáku. V následující receptuře je však tento rumový likér nahrazen brandy.

Připravíme si na jednu porci

  • Brandy – 0,5 dl – dle vlastního výběru
  • Koření (např. hřebíček, skořice, badyán)
  • Cukr podle chuti – pokud sladíte
  • Voda (cca 2 dl na porci)
  • Citrus na dochucení (např. pomeranč, limetka nebo citron, postačí i čerstvá šťáva)

Vodu společně s kořením přivedeme k varu nejlépe v hrnci (v případě jedné porce je rychlejší příprava v mikrovlnné troubě). Přidáme cukr a citrusovou šťávu, necháme mírně vychladnout na cca 80 stupňů Celsia a pak vmícháme panáka brandy. Konzumuje horké.

Pokud chceme citrus povařit s vodou a kořením odstraníme předem kůru, nebo jí důkladně omyjeme.