Vína k polévkám
Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.
Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.
Polévky
- Polévky bílé, krémové
K bílým a krémovým polévkám jsou vhodná především bílá vína. Doporučené odrůdy: Sylvánské zelené, Neuburské, Veltlínské červené rané.
Bílé zahuštěné a krémové polévky – bílá vína (Sylvánské zelené, Neuburské, Rulandské bílé)
- Polévky drůbeží
K podávání drůbežích polévek jsou vhodná především bílá vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Müller Thurgau, Rulandské bílé, Neuburské, Rulandské šedé.
Drůbeží polévky – bílá vína (Müller Thurgau).
- Polévky rybí
K rybím polévkám se hodí především bílá vína. Doporučené odrůdy: Rulandské bílé, Aurelius, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Sauvignon.
Rybí polévky – bílá vína (Rulandské bílé).
- Polévky zeleninové
K podávání zeleninových polévek jsou vhodná růžová a bílá vína. Doporučené odrůdy: Veltlínské červené rané, Neuburské, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Müller Thurgau.
Zeleninové polévky – růžové a svěží bílé víno (Müller-Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené).
- Polévky zvěřinové
Zvěřinové polévky je vhodné kombinovat s červenými víny. Doporučené odrůdy: Frankovka, Rulandské modré, Zweigeltrebe, Modrý Portugal.
Zvěřinové polévky – plná červená vína s vyšší kyselinou (Frankovka, Svatovavřinecké).
- Vývary
Hovězí polévky – zralá bílá vína (Neuburské).
Mastné vývary – zralá růžová vína nebo plnější vína červená.
- Polévky ostatní – všeobecně
Veltlínské zelené, Neuburské, Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Rulandské bílé.
Všechny díly
- Vína k předkrmům – ALKOHOL DRINK
- Vína k polévkám – ALKOHOL DRINK
- Vína k salátům – ALKOHOL DRINK
- Vína k červeným masům – ALKOHOL DRINK
- Vína k drůbeži – ALKOHOL DRINK
- Vína k rybám – ALKOHOL DRINK
- Vína k omáčkám – ALKOHOL DRINK
- Vína k dezertům – ALKOHOL DRINK
- Vína k sýrům – ALKOHOL DRINK
- Vína k ostatním pokrmům – ALKOHOL DRINK