Vína k předkrmům

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

Předkrmy

  • Paštiky

K paštikám jsou vhodná především plnější bílá vína, perlivá nebo lehká ovocná červená vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Ryzlink vlašský, Muškát moravský.

Paštiky, šunka, studená masa – suchá bílá a růžová vína, lehká červená vína.

  • Předkrmy studené

Studené předkrmy se hodí k bílým vínům, ke kořeněným předkrmům a předkrmům z tmavého masa jsou vhodná červená vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Aurelius, Neuburské, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon, Tramín, Hibernal, Kerner, Muškát moravský, Muškát Ottonel. Doporučené odrůdy červených vín: vína typu Zweigeltrebe.

Zeleninové předkrmy, saláty – bílá, lehká vína s jemným aroma (Aurelius, Sauvignon).
Slaný zákusek a pečivo – bílá suchá vína a šumivá vína.
Sladký zákusek, moučník – sladká vína (Tramín, Ryzlink rýnský).
Lehké neutrální předkrmy – lehká bílá vína výraznějšími kyselinami (Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský).
Výraznější předkrmy – lehká, kořenitá, aromatická vína (Müller Thurgau).

  • Předkrmy z masa

Studené předkrmy z masa se dobře kombinují s bílými, růžovými i červenými víny s vyšším obsahem kyselin. Doporučené odrůdy bílých vín: Muškát moravský, Veltlínské zelené, Sauvignon, Ryzlink Rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Muškát moravský, Chardonnay, Müller Thurgau. Ke konzumaci studených předkrmů z masa doporučujeme především odrůdy červených vín: Frankovka, André, Zweigeltrebe.

Předkrmy z hovězího masa – červená vína s vyšším obsahem kyselin (Frankovka, André).
Paštiky, šunka, studená masa – suchá bílá a růžová vína, lehká červená vína.
Pikantní klobásy a uzeniny – mladší červená vína s vyšším obsahem kyselin (Frankovka, André).

  • Teplé předkrmy

K teplým předkrmům jsou vhodná především bílá vína. Doporučené odrůdy: Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Chardonnay, Pálava

  • Předkrmy – plody moře

Kaviár – bílá vína Chardonnay.
Krabí nebo krevetový koktejl – suchá bílá vína Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé.
Sushi – bílá suchá a svěží vína Sauvignon, Veltlínské zelené.

Všechny díly