Vinařská encyklopedie – G
Ve vinařské encyklopedii najdete slovník vína – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s vínem, pěstováním odrůd vinné révy, vinařskými oblastmi, vinařstvím a vinohradnictvím.
- Gancia – Řadí se mezi nejvýznamnější italské firmy na výrobu vermutů. Nejznámější jsou bílá Gancia Bianco – voňavá, plná a nasládlá, červená Gancia Rosso je ohnivější a kořeněnější a bílá Gancia Dry-suchá a velmi příjemně kořenitá.
- Garrigue – Jedná se o vřesoviště, které můžeme naleznout v oblasti Languedoc-Roussillon.
- Gironde – Název řeky která protéká v oblastí Bordeaux.
- Glukóza – jednoduchý cukr (monosacharid), zkvasitelný kvasinkami. Na počátku zrání hroznů převažuje glukóza, později se obsah obou cukrů vyrovná. V moštu z vysoce vyzrálých hroznů je více glukózy, fruktóza se rychleji prodýchává. Ve vínech s vyšším zbytkovým cukrem je více fruktózy, kvasinky přednostně zkvašují glukózu. hroznový cukr, taky dextróza, chemický. vzorec C6H12O6. Roztok glukózy otáčí rovinu polarizovaného světla doprava. Glukóza vzniká fotosyntézou v listech rostlin a mimo bobule hroznů révy vinné se vyskytuje běžně v ovoci a medu. Kvasinky velmi lehce přeměňují glukózu na etanol a oxid uhličitý (viz. kvašení), proto ve zbytkových cukrech ve víně převažuje vždy fruktóza, která kvasí hůře.
- Glycerinová stopa – Též olejová stopa, se vyskytuje na sklence u kvalitního vína s dostatečným obsahem alkoholu a tudíž i glycerinu. Jeho obsah, podobně jako obsah alkoholu, je tím vyšší, čím je vyšší cukernatost vinného moštu.
- Glycerol (též glycerin) – C3H5(OH)3 ve víně je bezbarvá, olejovitá kapalina s nasládlou chutí, dobře rozpustná ve vodě. Název je odvozen od vlastností glycerolu, jeho sladké chuti a viskozity. Řecky sladký je glykys, latinské slovo cera, je vosk. Glycerol vzniká vedle etanolu v procesu kvašení glukózy. Probíhá-li kvašení glukosy za přítomnosti většího množství siřičitanů, blokuje se částečně redukce acetaldehydu na etanol a ve výsledné směsi se zvýší obsah glycerolu. Podobně lze produkci glycerolu na úkor ethanolu zvýšit, probíhá-li fermentace v neutrálním nebo slabě zásaditém prostředí. Glycerol dodává vínu hladkost a „tělo“, tvoří až jednu třetinu extraktu. Množství glycerolu ve víně je závislé na vlastnostech kvasinek a na podmínkách procesu kvašení, pohybuje se od 3,96 – 10,12 g*l-1. Poměr mezi atylalkoholem a glycerolem bývá průměrně 100:6 až 100:11.
- Gobelet – Je to nízký způsob vedení révy vinné s krátkým řezem na čípky a bez opěrného zařízení. Využívá se především v teplých, jižních vinařských oblastech.
- Gout de terroir – Výraz slova znamená „chuť země“ a označuje určité aroma udělované určitými půdami, nikoli nezbytné chutí půdy samotné, vínům vyrobeným z hroznů na ní pěstovaných.
- Gran reserva – (SP) Červené víno – zrání min. 5 let (min. 2 roky v sudu), bílé víno 4 roky (min. 6 měsíců v sudu).
- Grand Cru – Znamená „velký vzrůst“; v oblastech, jako je Burgundsko, kde se používání tohoto termínu přísně dodržuje, ale v jiných vinařských oblastech, kde kontroly nejsou tak přísné nebo se neprovádějí vůbec, znamená málo.
- Grand vin – Termín se používá v Bordeaux a je pojmenováno podle známého statku a bylo vyrobeno jen z těch nejkvalitnějších sudů. Vína, která jsou během tohoto procesu vyloučená, přechází pod další tzv. druhá, třetí a někdy i čtvrtá vína a prodávají se pod různými značkami.
- Grapey – Výraz se užívá pro označení aroma nebo chutě připomínající spíše hrozny, než vlastní víno a je typická zejména pro vína německá a vína vyráběná z různých odrůd Muškátu nebo podobných odrůd.
- Gravitační vinařství – Nejšetrnější způsob zpracování hroznů s minimem zásahů čerpadel, je zde využita gravitační síla. Zpracování začíná nahoře nad lisem a poté jde samospádem do lisu a z něj jde samospádem do tanků.
- Grinzing – Výletní místo u Vídně s mnoha vinicemi, kde se prodává grinzingské víno produkované asi na 600 ha vinohradů. Mezi hlavní odrůdy patří veltlínské červenobílé, sylvánské, červenošpičák a neuburské. Všechny odrůdy se lisují společně, takže víno nemá každý rok stejný charakter. Nikdy nezestárne, protože každoroční odrůdu stačí návštěvníci Grinzingu ještě před další sklizní spotřebovat.
- Grosslage – Vinařská oblast v Německu, která je součástí oblasti zvané Bereich.
- Grůl -Synonymum pro matolinové víno neboli druhák.
Všechny díly
- Vinařská encyklopedie – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – A – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – B – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – C – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – D – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – E – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – F – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – G – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – H – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – CH – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – I – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – J – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – K – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – L – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – M – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – N – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – O – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – P – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – Q – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – R – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – S – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – T – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – U – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – V – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – W – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – Z – ALKOHOL DRINK