Vinařský region Bordeaux

O vinařství v regionu Bordeaux

Vinařská oblast Bordeaux je ztělesněním francouzských vín a řadí se k předním francouzským vinařským regionům. Zahrnuje více než 10.000 vinařů a je synonymem červeného vína z Francie. Z oblasti Bordeaux pochází celá třetina kvalitních a vynikajících francouzských vín. Více než 85 % vín vyrobeného v oblasti Bordeaux jsou vína červená, především z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. 

Oblast Bordeaux je možné rozdělit na dvě hlavní podoblasti – levý a pravý břeh řeky Garonne. Levý břeh má půdu s vyšším obsahem štěrku, která je vhodná pro odrůdy typu Cabernet Sauvignon. Francouzská vína z levého břehu oblasti Bordeaux obvykle vyžadují více času ke zrání a hodí se k uskladnění.

Pravý břeh Bordeaux má půdu více hlinitou, daří se zde vínům rychlejšího zrání typu Merlot. Vína z pravého břehu Bordeaux mají nižší obsah tříslovin a více ovocné chuti. Produkují se zde vína pro rychlejší konzumaci. Oblast Bordeaux je také známé sladkým bílým vínem Sauternes, které získalo světovou reputaci jako nejlepší dezertní víno. 

Většina vín produkovaných v Bordeaux jsou cuvée, nejvíce se ke kupáži červených vín používají odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc, Sauvignon, Sémillon a Muscadelle pak pro vína bílá. Klima je obecně mírné s krátkou zimu a vysokým stupněm vlhkosti vlivem Atlantského oceánu.

Bordeaux se nachází v blízkosti pobřeží Atlantického oceánu v jihozápadní Francii, kde řeka Garonne ústí do Atlantského oceánu. Tento region poskytuje nepřeberné množství druhů vín od hutných s převahou Cabernet Sauvignon až po sladká vína vyrobená z hroznů napadených ušlechtilou plísní. Prostor pro takovou pestrost dává také velká rozmanitost půd, dostatek slunečního svitu a vliv oceánu.

Odrůdy vín z oblasti Bordeaux

Hlavní pěstované bílé odrůdy vinné révy jsou:

  • Sauvignon Blanc
  • Semillon
  • Muscadelle
  • Sauvignon Gris

Hlavní modré odrůdy pak jsou:

  • Cabernet Sauvignon
  • Merlot
  • Cabernet Franc
  • Malbec
  • Petit Verdot

Známé značky vín Bordeaux:

  • Haut Médoc
  • Premiéry Cotes de Bordeaux
  • Ste Foy Bordeaux
  • Entre-deux-Mers
  • Graves
  • Margaux
  • Medoc
  • Pauillac
  • Pomerol
  • St Emilion
  • Saint Estèphe
  • Saint Julian
  • Sauternes
  • Listrac
  • Moulis
  • Graves
  • Pessac L éognan
  • Sauternes
  • Barsac
  • Cotes de Bordeaux
  • Cotes de Castillon
  • Cotes de Frank
  • Fronsac
  • Cotes de Bourg

Většina vín z oblasti Bordeaux jsou směsi odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, někdy s přídavkem Malbec nebo Petit Verdot. Z bílých vín pak směsi odrůd Sauvignon Blanc, Semillon a Muscadelle, někdy s přídavkem Sauvignon Gris. Vína z odrůd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc dávají vínům sílu, vysoký obsah tříslovin pak předpoklady pro dlouhodobé zrání. Merlot dává červeným vínům jemnost a pružnost.

Červená vína z oblasti Bordeaux jsou vhodná především k masům hovězím a jehněčím, ke grilovaným masům a zvěřině. Suchá bílá vína jsou ideální jako aperitiv nebo ve spojení s mořskými plody a kuřecím masem.

Historie vinařství v Bordeaux

Počátky pěstování vína v Bordeaux sahají do minulosti přes dvě tisíciletí. Již z období 300 let př. n. l. jsou doložené zmínky o výskytu Keltů v této oblasti. Bituriges Vivisques, pokolení keltských válečníků, zde vysazují vlastní vinice s novou odrůdou odolnější proti chladu, Biturica (předek odrůdy Cabernet). Vinice v oblasti Bordeaux existovaly dávno před příchodem Římanů, což dokládá již v roce 56 př. n. l. básník Ausonius. Římané však v této oblasti výrazným způsobem přispěli k rozšíření vinic a výsadbě a kultivaci nových odrůd.

Již v 1. století začíná být oblast Bordeaux populární. Rok 1152 byl významným mezníkem pro budoucnost vína Bordeaux. Vévodkyně Eleanor z Akvitánie (dědička vévodství Aquitaine)  s Jindřichem II. Plantagenetem, dědicem anglického trůnu, udělali z města Bordeaux důležitý přístav a současně zajistili odbyt pro zdejší vína. Obchod se rozvíjel díky zásilkám vína po moři, přístav Bordeaux se nachází na rozcestí řeky i moře.

Ve 12. století se oblast Bordeaux stává významným dodavatelem vín do celé Anglie. V 17. století začíná nová éra obchodu s vínem s Německem a Holandskem. Především Holanďané zde vysoušejí bažiny a vysazují nové vinice. Pozemky v oblasti Bordeaux získávají na ceně. Z počátku se vína z oblasti Bordeaux prodávala pouze pod názvem Bordeaux. V roce 1725 se začínají označovat hranice vinic – Vignoble de Bordeaux. V této době začíná být chápán rozdíl mezi víny jednotlivých vinic a vinařství jednotlivých obcí. 

Vinice v Bordeaux dostávají jména i pro značky vín – Haut Brion, Margaux, Lafite a Latour byly první. Bohatí šlechtici kupují půdu v Bordeaux a začínají vysazovat nové vinice. Velkými vlastníky nemovitostí jsou Nicolase Alexandre a markýz de Segur. Pierre de Rauzan položil základ pro značky Château Rauzan Segla, Château Rauzan Gassies, Château Pichon Longueville Baron a Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande.

V 18. století dává prostor pro růst export vín z Bordeaux do Ameriky. Bordeaux prožívá nebývalý rozvoj vinohradnictví až do revoluce. Británie stále dováží 10 % všech vín z Bordeaux, v této době se láhve začínají zavírat korkovými zátkami. V roce 1855 se obchodníci s vínem rozhodli vytvořit klasifikaci vín z Bordeaux, a tím rozlišovat nejkvalitnější vína. Tato klasifikace existuje dodnes jako klasifikace Grands Crus. Rok 1855 zůstává jedním z klíčových roků v historii Bordeaux. Začíná oficiální klasifikace vín, která zařazuje vína z Médoc do kategorie nejkvalitnějších vín. Již do této doby byly vína Bordeaux ​​z Médoc, zejména odrůdy Pauillac, ceněny po celém světě. Účelem klasifikace bylo především podpořit vína Bordeaux a informovat spotřebitele o kvalitě vína a jeho cenové kategorii.

V polovině 19. století postihuje vinice Bordeaux nemoc plísní. V roce 1857 bylo objeveno působení síry na plíseň vinné révy. Průmyslová revoluce a rozvoj volného obchodu výrazně přispěla k prosperitě Bordeaux, k nárůstu výroby a zvýšení vývozu do Německa, Skandinávie, Belgie, Nizozemí a Anglie. Vývoz dosáhl vrcholu mezi lety 1865 a 1887. Koncem 19. a počátkem 20. století zažívají vinice v Bordeaux novou krizi. V dnešní době je v oblasti Bordeaux velký rozvoj vinohradnictví.