Vinný uzávěr a obsah láhve
Nemusíte se ve vínech vůbec vyznat a už jen z typu a provedení vinného uzávěru můžete usoudit, jaký nejspíše bude v láhvi obsah.
Podle uzávěru poznáte, zda se jedná o víno určené k rychlé spotřebě či k archivaci, zda se jedná o víno co ctí tradici, či víno s výborným poměrem ceny a kvality, nebo úplně levný produkt sloužící zejména k zahnání žízně.
Tradičním uzávěrem je korek
Korková zátka je tradiční a časem prověřený klasický vinný uzávěr. Korek je prostě korek. Korek působí luxusním dojmem, je z něj cítit řemeslná tradice a také se specifickému zvuku při jeho vyndání nic nevyrovná.
Starý dobrý korek symbolizuje kvalitu, hodnotu a solidnost. A také Jsme na něj prostě zvyklí. Ovšem ani korek není úplně dokonalý – pachuť po korku může znehodnotit celou láhev i poměrně drahého vína.
Korek dovoluje vínu dýchat, protože obsahuje póry. To má za následek, že se obsah láhve vína v čase mění. Chuť vína se vlivem propouštění vzduchu postupně vyvíjí.
Někdy se může stát, že víno takto získá nežádoucí korkovou pachuť, která se mezi vinaři nazývá jako korkovitost. Jedná se o proces, kdy se při tradičním vodorovném skladování víno dotýká korku a přejímá tak jeho pachuť. Specifickou pachuť může způsobit plíseň nebo špatné zpracování vína. Lehké narušení nemusí být poznat, větší už bohužel ano.
Lze to snadno poznat z vůně korku, kdy by mělo být cítit pouze víno. Chuť takto znehodnoceného vína je velmi mdlá a nevýrazná. U korku se také někdy může stát, že skrz něj víno dokonce prosákne (to je dáno především typem a kvalitou použitého materiálu, protože není korek jako korek).
Více o korku se dočtete zde:
- Korkový špunt, korek 1/2 – Druhy a použití korku – ALKOHOL DRINK
- Korkový špunt, korek 2/2 – Od stromu ke špuntu – ALKOHOL DRINK
Korkových uzávěrů samozřejmě existuje několik druhů. Každý je jinak kvalitní a také jinak drahý.
Korky se v zásadě dělí na dva základní druhy (a mnoho dalších poddruhů).
Korek z jednoho kusu korku
Tohle je opravdu luxusní a poměrně drahá záležitost. Pokud takový uzávěr najdete na nějaké láhvi vína, máte téměř jistotu, že se jedná o kvalitní a drahé víno s dlouholetou tradicí.
U takového vína převažuje požadavek na tradici a použití korku nad cenou a všemi negativy, které takový uzávěr přináší.
Představte si to jako chromovaný nárazník u historických aut – vypadá tradičně a luxusně, nebude na žádném levném autě, ale zároveň je velmi nepraktický – hned se viditelně zašpiní a při nárazu nezvládne absorpci a poškodí se.
Špunt z korkové drti
Tohle je mainstream. Víno s takovým uzávěrem vám dává najevo, že se neřadí k úplné špičce, ale zároveň si potrpí na tradici. U těchto vín bývá nejlepší poměr cena versus kvalita.
Jedná se o levnější odpadní materiál, prakticky drť, co zbyde po výrobě špuntů z jednoho kusu korku a dalších korkových výrobků.
Pojivem je v tomto případě zejména pružný plast. Takový špunt vypadá stále luxusně, ovšem stojí zlomek ceny špuntů z jednoho kusu korku a paradoxem pak je, že má mnohem lepší předpoklady pro uchování kvality vína. Ovšem chybí mu ta tradice.
Plast jako moderní alternativa korku
Plastové špunty jsou levné a velmi kvalitní – má výhodu v tom, že nevypouští žádnou pachuť . Ovšem už z důvodu své ceny se plastové uzávěry používají na levná vína. Pokud tedy narazíte na láhev opatřenou plastovým uzávěrem, je zřejmé, že z hlediska kvality jste někde na průměru.
Vinaři, kteří to s vínem myslí vážně, je téměř nepoužívají a důvodem je to, že působí levně.
Korunkový uzávěr je levný
Ano i klasický korunkový uzávěr, který u nás známe především z lahví s pivem se používá na láhve s vínem. U nás se s tím příliš nesetkáte, ale třeba v Itálii a Španělsku je to zcela běžná záležitost.
Korunkový uzávěr se tam používá na stolní vína, která se tam konzumují ve velkém a ještě se ředí vodou. U takových vín se nepředpokládá nějaké delší skladování, nebo dokonce opětovné uzavírání. Jde o levnou záležitost a cenová hladina těchto vín nedosahuje ani ceny piva na tamním trhu.
Šroubovací uzávěr má pozitiva
Pryč jsou doby, kdy bylo víno se šroubem považováno za levné a nedobré. Dnes se šroubovací uzávěr dostává i do tradičních oblastí jako je Itálie a Francie, což znamená, že jeho nesporné výhody převyšují jeho nevýhody.
Za posledních několik let se tento typ uzávěru značně vyvinul, což z něj dělá vinaři vyhledávanou alternativu ke špuntům. Navíc díky němu mohou víno skladovat ve svislé poloze.
Jeho praktičnost, kvalita a nízká cena je pro mnohé opravdu velké plus. Umožňuje otevření láhve vína kdykoliv a kdekoliv během pár vteřin a bez jakýchkoliv nástrojů. Kdo také má u sebe vždy vývrtku že?
Pokud chce výrobce prodávat víno takové chuti, jaké si v danou chvíli přeje, určitě si vybere šroubovací uzávěr, díky čemuž se obsah nebude díky proudícímu kyslíku měnit. Hodí se to hlavně u mladých vín, která si mají udržet svou svěží aroma alespoň jeden rok.
Šroubový uzávěr se nehodí pro tradiční vína, která mají potenciál ke dlouhému zrání. U vín, která se mají vypít do 2 až 3 let jde ale o perfektní volbu. Násobně lepší než klasický přírodní korek. Skvěle se hodí zejména pro mladá vína Beaujolais i pro svatomartinská vína.