Vodka Daisy – Zaujme barvou i chutí
Ačkoliv má většina z nás vodku zařazenu jako jednoznačně ruský destilát, není to tak úplně pravda, protože o původ vodky spolu soupeří nejen země bývalého sovětského svazu, ale také třeba Polsko. Faktem je, že vodka sice má svůj původ ve Východní Evropě, ale rozšířila se již po celém světě a jedna z nejslavnějších se například vyrábí ve Švédsku – Absolut. Ale výborné vodky se vyrábějí například také v Kanadě.
Barmani tak vodku běžně používají jako destilát pro přípravu koktejlů. A vodka se svojí neutrální chutí je výbornou zdrojovou surovinou. Protože jí je možné ochutit dle vlastní volby. Asi tak nějak vznikl koktejl s názvem Vodka Daisy.
Vodka Daisy je lahodný sladko-kyselý koktejl. Který má krásnou růžovou barvu, která z ní dělá skvělou volbu koktejl na dívčí dýchánky, na brunche, ale i pro potemnělé noční kluby, kde je už jen její barva, pokud je sklenice správně osvětlena, doslova pastvou pro oči.
Ovšem při konzumaci tohoto koktejlu je potřeba postupovat velmi opatrně, protože i tento nápoj je připraven z poměrně silného destilátu – vodky. Barva vypadá nevinně, je to celé barevné, jako nějaké slabé dámské pití, a také její sladko-kyselá chuť dovede alkohol maskovat. Vodka Daisy prostě není žádná slabá limonáda, ale opravdu silný koktejl.
Náročnost přípravy koktejlu Vodka Daisy
Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se v míchací sklenici promíchají barmanskou lžičkou s kostkami ledu a poté se scedí do sklenice na Martini, zdobení koktejlu je velmi volné, v recepturách převažuje třešeň maraschino. Alternativně lze použít cukrovou krustu na okraji sklenice.
Recept na přípravu koktejlu Vodka Daisy
- Připravíme si potřebné ingredience
- Vodku (0,5 dl)
- Čerstvou citrónovou šťávu (0,2 dl)
- Grenadinu (0,1 dl)
- Cukrový sirup (0,05 dl)
- Kostky ledu
- Koktejlovou třešeň maraschino, svitek citrónové kůry či lesní ovce na zdobení.
- Koktejlová sklenice Martini glass musí být nachlazená. Lze tak učinit předem v lednici, mrazícím boxu, nebo do ní umístíme led, který po nachlazení vyjmeme.
- Do barmanské míchací sklenice dáme kostky ledu.
- Přidáme vodku, čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu, grenadinu a cukrový sirup.
- Všechny ingredience promícháme barmanskou lžičkou.
- Poté obsah sklenice scedíme přes strainer, tedy bez ledu do koktejlové sklenice Martini.
- Nad koktejlem rozlomíme svitek citrónové kůry, aby ho ovoněly éterické oleje.
- Ozdobíme dle vlastní volby, v recepturách koktejlu převažuje koktejlová třešeň.
- Všechny tekuté ingredience
- Drink je hotov
Vodka Daisy – varianta s cukrovou krustou
Vodka Daisy patří ke koktejlům, které mají poměrně volné složení a tak se v některých recepturách sklenice dolévá limonádou, nebo zdobí cukrovou krustou.
A právě cukrová krusta vypadá velmi efektně, pojďme si ukázat jak na to:
- Do širší sklenice nalijeme trochu grenadiny.
- Na talířek si připravíme krystalový cukr.
- Okraj sklenice na Martini poté v této sklenici otáčivým pohybem namočíme v grenadině.
- A poté položíme na talířek s cukrem, kde ho otáčivým pohybem obalíme.
- Okrasnou krustu je vhodné nechat ztuhnout, aby měla delší trvanlivost, ale není to úplně vždy nutné.
Je vhodné si tedy sklenice připravit nejlépe několik hodin předem, možná z tohoto důvodu je v recepturách na tento koktejl od krusty často upouštěno.
Pokud máme hotovou krustu, můžeme pokračovat dle receptury výše.
Vodka Daisy – historie
Koktejl Vodka Daisy je krátký nápoj složený z vodky, citronové šťávy, cukru a grenadinového (nebo malinového) sirupu, jeho receptura byla publikována v roce 1965 v „Old Mr. Boston’s De Luxe Official Bartender’s Book“ od Leo Cottona.
Původně byla zvláštností koktejlu Vodka Daisy nádoba, ve které byla podávána. Jednalo se o kovové kelímky, měděné hrnky (podobně jako je tomu u koktejlu Moscow mule), keramické či kameninové korbely. Od toho se však již upustilo.