Vybavení koktejlového baru 3/3
Prkénko
Nejčastěji použitým materiálem pro prkénko je dřevo, umělá hmota, často i nylon. Dřevěná prkénka působí přirozeněji, vyžadují však důkladnější údržbu. ideální jsou prkénka umělohmotná. Umělý materiál se myje snáze a nedegraduje šťávou citrusových plodů.
Při výběru prkénka také zohledněte jeho velikost. Na prkénku musí být dost místa na krájení a odložení plátků i nepokrájených částí. Příliš velké prkénko by vás mohlo zase svádět k odkládání nejrůznějších předmětů. Vybrané prkénko používejte výhradně k barmanským účelům.
Nůž
Má dvojitou špičku, která se používá jako vidlička. Jsou nabroušené až ke konečku spodní špičky nože, aby bylo možné bez obtíží nařezávat plátky. Ostří na těchto nožích bývá vlnité nebo zoubkované. Vlnité je z jednoho prostého důvodu lepší, nedrásá ovoce, které je měkčí.
Doporučená délka nože je kolem 24 cm, z toho rukojeť by měla být přibližně 10 cm. Nože se pokládají nad prkénko. Pokud chcete přenést plátek citrusu z prkénka například na okraj sklenky, tak postup je následovný. Jednu špičku nože zapíchněte do kůry citrusového plodu, druhou do dužiny. Zabráníte tím tak jeho spadnutí.
Vývrtka a otvírák
Slouží k otevírání korkových, korunkových a umělohmotných uzávěrů Měla by mít velmi ostrý nožík. Co se týká závitů, tak by jich měla mít nejméně 5, a ne více než šest.
Nádoba na led
Jinak řečeno zásobník ledu. V dobře projektovaných pracovních pultech jsou zásobníky ledu zabudovány přímo a jsou navíc vybaveny odtokovými kanálky. Menší množství ledu uchováváme v přenosných nádobách. Ty mohou být opět buď kovové, skleněné nebo plastové. Svoji funkci lépe plní zásobníky dvouplášťové, s vyjímatelnou perforovanou vložkou. Zásobníky ledu je potřeba udržovat v čistotě. Po čase se na vnitřní straně zásobníku vytváří nežádoucí povlak, který podporuje život mikroorganismů.
Lžíce a lopatka na led
Rozdíl mezi lžící a lopatkou na led je v tom, že ve lžíci jsou otvory, které slouží k odtoku přebytečné vody z kostek ledu a lopatka žádné otvory nemá a dá se lépe použít pro velmi oblíbené házení kostek ledu do míchacího média. Lopatka je též vhodná pro nabírání ledové tříště. Lopatky se vyrábí opět ve dvou provedeních, plastové a kovové.
Kleště a sekáček na led
Dalším pomocníkem barmana jsou kleště na led, které se používají hlavně z hygienického hlediska. Dovedete si představit barmana, který přendává do míchacího média led rukou? Druhým pomocníkem je sekáček na led, který pomáhá při drcení ledu na menší kousky. Tento pomocník bývá však velmi málo využíván, jelikož barman využívá připravené kostky ledu nebo ledové tříště a tudíž není potřeba odsekávat z velkého kusu ledu.
Výrobník ledu, tvořítka a sáčky na led
Led je jedna z nejdůležitějších surovin v barovém provozu. Bez ledu je totiž příprava míchaných nápojů úplně nemyslitelná. Proto si zásoby ledu vždy pečlivě kontrolujte. K výrobě ledu se v profesionálním baru používají výrobníky ledu různých značek. Od výrobníku ledu se očekává dostatečná kapacita, spolehlivost, snadný přístup k ledu a jednoduchá údržba. Existují výrobníky na kostkový led, ale také i na led drcený. V domácím prostředí jsou zdrojem ledu mrazící boxy. Do těchto boxů se ukládají buď tvořítka na led, která bývají nejčastěji umělohmotná.
Tato tvořítka mohou mít tvar klasických kostek ledu, ale v obchodní síti lze zakoupit i tvořítka ve tvaru zvířátek, ovoce, nepravidelných kostek atd. Nejlevnější způsob jak si doma připravit led je využít sáčků na led. Na trhu lze dnes zakoupit i samo uzavíratelné sáčky. Tyto sáčky naplníte slabým proudem vody, otočíte dnem vzhůru a ventil automaticky sáček uzavře. Po zamrznutí vytahujete sáček v horizontálním a vertikálním směru, aby se kostky uvolnily.
Mlýnek na led
Slouží k přípravě vločkového (drceného) ledu. Z kostek ledu lze vločkový led připravovat v jak v elektrických tak ručních mlýncích na led. Ruční mlýnky jsou sice pomalejší, ale je z nich méně vody a led je sušší. Výhodou elektrických mlýnků je velmi tichý chod. Jejich konstrukce a podstavec jsou vyrobeny z oceli a hliníku. Jsou velmi odolné, mají vyjímatelný trychtýř na led a nastavitelnou výšku. S elektrickými mlýnky však někdy bývají problémy: tlakem led taje a v misce je pak nežádoucí množství vody a měkkého vlhkého ledu.
V domácím prostředí většinou tyto mlýnky k dispozici nemáme. Drcený led si však přesto můžeme připravit velmi jednoduchým způsobem. Čistý plátěný ubrousek složíme na čtverec. Do jedné z jeho „kapes“ vložíme několik kostek ledu. Ubrousek nyní uchopíme tak, aby led nemohl vypadnout a palec schováme do sevřené dlaně. Do druhé ruky vezmeme buď dvě do sebe vložené polévkové lžíce (pro zjednodušení práce si lze vzít dřevěnou paličku) a několika úhozy do ubrousku led rozdrtíme.
Chladící nádoba
Slouží k ochlazení nápoje, udržuje stálou teplotu.
Mixéry
Nejčastěji tyto mixéry mají uplatnění v profesionálním prostředí. K dispozici máme opět několik druhů a typů mixérů.Vrtulkové mixéry nápoj pouze promísí a pro tento druh mixérů se tedy používá jemný, nejlépe drcený led. Tento druh mixéru je vhodný pro přípravu zmrzlinových nápojů, milk shakes atd. Je používán po celém světě zejména pro svoji spolehlivost. Vrtulky v těchto mixérech jsou z nerezové oceli a tak bez problémů tříští led i tvrdou zmrzlinu. Mívají automatické zapnutí motoru, což znamená, že motor se automaticky zapne, když se nádoba vloží do mixéru, a zastaví, když se nádoba vypne.
Toto automatické zapínání zajišťuje vždy perfektní funkci mixéru. Existuje klasický „Drink mixer“, ale i „Trojitý Drink Mixer“. Nádoby, které se zde používají jsou z nerezové oceli a dají se lehce vyjmout a snadno očistit. Nožové mixéry mají často za úkol některou ingredienci doslova rozsekat. Používají se např. pro přípravu margarity, salsy, ale mají i další široké uplatnění. Nože jsou vyrobeny z nerezu, které zaručují nápoje bez zbytečně velkých kousků ledu a ovoce.
Krustovač
Krustovač nebo-li „Crustas Box“ slouží při přípravě okrasného okraje na sklenkách. Krustovač jsou tři misky zasouvající se do sebe. V jedné je citrónová šťáva, v druhé sůl a ve třetí cukr. Postup při krustování je následovný: Nejprve okraj sklenky namočíme do citrónové šťávy a pak buď do cukru nebo soli.
Zásobník na ovoce
Dělená nádoba s víkem, která může být buď celá z umělé hmoty, nebo celokovová. Slouží k uchovávání ovoce (olivy, koktejlové třešně, plátky citronu či limet). Zásobníky na ovoce lze pořídit buď s 4 nebo 6 miskami na ovoce. Opět se jedná o pomocníka, který usnadňuje a urychluje práci.
Zásobník na láhve
Zásobník n a láhve nebo-li „Spead Rack“ je součást pracovní plochy barmana, kam se odkládají láhve s lihovinami, které se nejčastěji používají.
Stojan na slámky
Zásobník na brčka, míchátka a koktejlové ubrousky.
Všechny díly