Zajímavosti, co jste možná nevěděli o bublinkách

Vína se rozdělují na tichá a pak ta, která tichá nejsou – říkáme jim bublinky.

Bublinky je slangový a do jisté míry výstižný název pro opravdu velkou skupinu vín, která se ale mohou zásadně lišit a to způsobem a technologií výroby, chutí, kvalitou a také cenou.

Prostě nejsou bublinky jako bublinky.

Více o tom, co vše jsou bublinky se dočtete zde:

Šumivá vína – stručný průvodce pro správný výběr – ALKOHOL DRINK

Věříte tomu, že po bublinkách bolí hlava víc než po jiném alkoholu? A že nejlépe a nejrychleji šumivé víno vychladíte, když ho na chvilku dáte do mrazáku? Omyly, které vám teď vyvrátíme!

Lžička v nedopité lahvi

Tento trik, jak uchovat v sektu bublinky, se ještě nedávno těšil velké popularitě a to v poměrně vyhlášených podnicích.

Ovšem je to úplný nesmysl – lžička prostě není pro žádnou bublinku překážka. Těžko říci, zda s tímto přišel nějaký vtipálek a ostatní to okopírovali, nebo zda tomu vůbec někdo někdy věřil.

Bublinky vám utečou z láhve se lžičkou i bez.

Láhev šumivého nebo perlivého vína můžete buď vypít, pak už žádná bublinka z láhve neunikne, protože kde nic není ani …

Pokud chcete obsah láhve uchovat v lednici, na trhu existují speciální zátky na tato vína, tzv. stoppery. Tyto dokáží láhev zcela hermeticky uzavřít. Ovšem i tak lze láhev skladovat jen pár dní. Delší doba se již projeví na kvalitě obsahu.

Velikost bublinek

Každý sekt perlí trochu jinak a na someliérských soutěžích se právě perlení a cesty bublinek důkladně posuzují. Nelze však říci, že velké bublinky jsou plusem.

Naopak, znalci si potrpí na jemném perlení, které je sice výrazné, ale nepotlačuje chuť vína. Nejlepší sekty světa se vyznačují elegantním výrazným perlením. To však neznamená, že bublinky v sektu jsou větší.

Šampaňské oproti perlivému vínu poznáte okamžitě. Má obrovské množství velmi malých a jemných bublinek a hojně perlí i ve sklenici po nalití. Kdežto perlivé víno se vyznačuje menším množstvím větších bublinek (zhruba jako sodová voda) a ve sklenici po nalití již příliš neperlí.

Díky jemnějším bublinkám vydrží chuť šumivého vína na jazyku delší dobu a zpříjemní tak celý chuťový zážitek.

Sklenice na bublinky

Na jednom se moderní gastronomie shodne – pro sekty jsou nejlepší sklenice typu flétna. Úzký tvar sklenice zaručí dlouhotrvající perlení, bublinky neuniknou tak snadno. Ve flétnách můžete také lépe pozorovat proudění a řetízkování bublinek. 

Historicky se pro tyto nápoje používaly také šampaňské misky, ze kterých se daly stavět i pyramidy. Ovšem to je historický relikt, který už se dnes příliš nepraktikuje.

Bublinky a mrazák

Stručně řečeno nikdy, případně pouze výjimečně, a je to omluvitelné jen tehdy pokud na vás v posteli čeká již nahá slečna…

Jinak toto expresní řešení raději nezkoušejte. Bílá vína i sekty potřebují čas, aby se správně vychladily a neutrpěla jejich chuť. 

V domácím prostředí je nejlepší šumivé víno chladit minimálně dvacet čtyři hodin v lednici ve vodorovné poloze, jeho teplota pak bude ideálních 4–6 stupňů Celsia. Při servírování se pak doporučuje dát sekt ještě do nádoby zaplněné ledem, aby nízká teplota vydržela co nejdéle.

Tedy nejlépe lednice a pokud máte vinotéku tak vinotéka.

Bublinky se liší v chuti

Nejoblíbenějším sektem v České republice je Bohemia Sekt demi sec, právě proto má mnoho lidí utkvělou představu, že jiný sekt ani neexistuje. Vedle sladšího demi sec existuje i suchý brut, růžový či červený sekt, jednoodrůdové sekty nebo také sladké doux, či dokonce sekt bez alkoholu.

Šumivá vína se od sebe liší i způsobem výroby. Nejčastěji víno kvasí takzvaně charmatovou metodou v tancích, ale je možné najít i sekty kvasící přímo v lahvi, tedy pomocí takzvané klasické šampaňské metody.

Chutě sektů jsou rozmanité – zkuste si pro porovnání koupit Bohemia Sekt demi sec a Bohemia Sekt Blanc de Noirs brut, tedy bílý sekt vyrobený z modrých hroznů. I když na zběžný pohled mohou vypadat totožně, rozdíl v chuti je ihned znát. 

Jak otevřít láhev

Protřepat lahví, otočit korkem, vystřelit špunt a pak nechat celou lahev vypěnit na zem. Tento způsob otevírání sektů je znám především z filmů a stupňů vítězů – v praxi je však téměř nepoužitelný.

Zkušený someliér se však k lahvi chová něžně a otáčí lahví, ne korkem. Po vyjmutí lahve z lednice sejmeme agrafu – tedy kovový košíček, a zátku sektu přidržíme.

Lahev mírně nakloníme a s jednou rukou na korku a druhou na dnu sektu pomalu otáčíme lahví do otevření. I když je v lahvi velký tlak, tento způsob otevírání zabrání vystřelení zátky. 

Velmi efektním způsobem jak láhev otevřít je sabráž.

Více o sabráži se dočtete zde – Jak na sabráž – ALKOHOL DRINK

Bublinky a kocovina

Za ranní kocovinu může většinou cukr a míchání alkoholu, než bublinky. Čím více alkoholu s cukrem, tím horší ráno pravděpodobně bude.

Ovšem bublinky způsobují jiný efekt – napomáhají rychlejšímu vstřebávání alkoholu a tak se po nich rychleji opijete. Kdo to nezná může být již po několika skleničkách velmi překvapen a značně opilý.

Staré bublinky

Asi jste zaznamenali občas články o tom, že bylo někde nalezeno ve starém sklepě nalezeno šampaňské či jiné šumivé víno. Dokonce se objevily v prodeji i láhve šampaňského vylovené z vraku Titaniku – tohle je ovšem úplná hloupost – takovou láhev by tlak okolní vody již dávno rozbil a implodovala by.

Napadlo vás, jak asi takové bublinky po těch letech chutnají?

Může láhev dobrého šampaňského vydržet neotevřená desítky let? Ano, šampaňské může vydržet desítky let, ale kolik desítek let to bude závisí na velikosti láhve.

Přestože kvasinky během několika měsíců odumřou, komplexní aroma se rozvíjí, když láhve nerušeně stárnou 15 měsíců až několik desetiletí. Během tohoto procesu ale oxid uhličitý postupně uniká přes uzavřená víčka nebo špunty.

Právě oxid uhličitý je klíčovou sloučeninou, která je zodpovědná za velmi žádanou perlivost tohoto alkoholického nápoje. Jeho pomalý pokles během delšího zrání nejprestižnějších šampaňských vín vyvolává otázku, jak dlouho může šampaňské zrát, než se přestanou tvořit bublinky.

  • Běžná láhev o obsahu 750 ml by měla vydržet perlit i po 40ti letech.
  • Láhev o obsahu 1,5 litru by měla vydržet perlit i po 80ti letech.
  • Láhev o objemu 3 litry by měla vydržet perlit i po více než 130ti letech.

Samozřejmě, že intenzita perlení časem klesá a po uvedené době perlení ustává a víno se chová jako tiché, tedy bez bublinek.

Zde tedy platí čím větší láhev, tím kvalitnější obsah.

Pokud tedy budete mít příležitost účastnit se nějaké aukce o staré láhve, přihazujte raději na ty větší, které se dokáží lépe uchovat kvalitu svého obsahu.