Turecká káva s rumem
Turecká káva s rumem je vynikající kombinací dvou nápojů.
Oba jsou silné, aromatické, hřejivé, káva povzbuzuje, dodává vitalitu, stimuluje a rum uvolňuje tělo i mysl. Zdá se, že tyto vlastnosti jsou opačné, ale výsledkem kombinace kávy a rumu je velmi harmonický nápoj s vynikající chutí.
Obě složky nápoje lze dále kombinovat přidáním cukru, mléka, šlehačky….
Turek s rumem je považován za hospodskou a kavárenskou klasiku spojenou hlavně s minulým stoletím.
Náročnost přípravy koktejlu
Příprava je vcelku tradiční a jednoduchá. Rum by měl host dostat zvlášť, nikoliv přímo v kávě. Koktejl si tak míchá každý konzument sám z naservírovaných ingrediencí.
Recept na přípravu koktejlu
- Připravíme si potřebné ingredience
- Mletou kávu (8 g – odměrka)
- Vodu (1,2 dl)
- Tuzemák, tuzemský konzumní, a další imitace karibského rumu (0,5 dl).
- Mléko, smetanu – dle chuti nemusí být
- Cukr – dle chuti nemusí být
- Čerstvě umletou zrnkovou kávu dáme do kávového šálku a zalijeme vodou, která prošla varem
- Do sklenice na panáky (shoot glass) nalijeme tuzemák
- Servírujeme odděleně
- Na podšálek položíme lžičku, pytlík s cukrem, nebo kostku a malé mléko do kávy
- Každý si tak může namíchat koktejl tak, jak mu chutná
- Drink je hotov
Historie kávového koktejlu
Historie tohoto nápoje je velmi dlouhá a je spojena s počátky tradice pití kávy v českých zemích. Zvláštností tohoto nápoje je, že má zároveň povzbuzují i uklidňující účinek.
V současné době je tento koktejl spíše doménou levnějších hospod a výčepů.
V moderních kavárnách bývá často nahrazován jinými druhy káv s alkoholem. Tyto bývají často připravovány nikoliv z turecké kávy, ale z espressa, např. italské caffé corretto, ad.
Závěr
Pro tento kávový koktejl a od něj odvozené varianty se vžila lidová pojmenování:
- kafe se šutrem
- kafe s chladičem
- vlčí dech
- šakalí dech
- cloumák
- supercloumák
Nebezpečí tohoto nápoje spočívá v tom, že vůni rumu překryje vůně kávy a nápoj tak není příliš cítit alkoholem a káva pak také zpomaluje vstřebávání alkoholu do organismu. Opilost tak může přijít nečekaně.
V některých hospodách a restauracích bylo také nešvarem kávovou sedlinu recyklovat a připravovat z ní další kávu. Takový recyklát však postrádal potřebnou sílu a chuť a ani panák tuzemáku to nezlepšil.
Alternativně lze kávu připravit také ve džezvě. Tuzemák by však neměl být vystavěn teplotě nad 80 stupňů, kdy se začíná odpařovat alkohol.
Pokud chceme opravdu siný nápoj, lze místo klasického českého tuzemáku použít rakouský Stroh, který obsahuje 80% ethanolu – takový koktejl pak lze opravdu nazývat supercloumák.