Odrůdy révy vinné – P

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Pálava

Pálava se řadí mezi mladé odrůdy vinné révy používající se k výrobě bílých vín původem z Moravy, kde ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích roku 1977 byla vyšlechtěna inženýrem J. Veverkou. Odrůda Pálava vznikla křížením Tramín červený a Müller Thurgau. Vinná réva má pravidelné výnosy a je méně odolná proti mrazu a houbovým chorobám. Hrozny dosahují vysokého procenta cukernatosti, víno má zlatožlutou barvu a můžeme zde nalézt plnou a harmonickou chuť připomínající med, vanilku či růže. Víno Pálava je ideální ke kořeněným pokrmům, paštikám či kozím nebo ovčím sýrům. Doporučená teplota k podávání vína Pálava je v rozmezí 8° – 12°C.

Pamid

Pamid je původní bulharská červená odrůda, která byla pěstována od starověku. Z jejích hroznů se vyrábí jasně červené stolní víno, pitné ihned po kvašení. Odrůda Pamid se pěstuje v zemích bývalé Jugoslávie, Albánii, Turecku, Řecku, Maďarsku a Rumunsku.

Všechny díly