Proč je zdravé pít pivo
Pivo je v naší zemi považováno za národní nápoj, pravidelně obsazujeme první příčku na světě v objemu jeho konzumace na osobu. Dá se tak říci, že jsme pivem vlastně odkojeni.
Někteří lidé si život bez něj neumí a ani nechtějí představit.
Ovšem alespoň pivo, či pár piv by si ale občas měli dát i ti, kteří ho tak úplně nemusí. V malém množství totiž pivo prospívá našemu zdraví.
A za malé množství nelze rozhodně považovat deset piv za večer.
Pozitivní účinky pití piva na lidský organismus
- Pivo má pročišťující schopnosti a dokáže z organismu vyplavit karcinogenní škodliviny.
- Pivo díky obsaženému chmelu funguje jako látka vedoucí k uvolnění a snížení úzkosti.
- Pivo má podle lidové léčitelské tradice pozitivní vliv na zvětšení poprsí.
- Pivo je jako jediná tekutina schopno z organismu odplavovat soli hliníku.
- Pivo posiluje krevní oběh, čímž se snižuje riziko vzniku onemocnění srdce.
- Pivo zahání žízeň, protože obsahuje minerální látky a kysličník uhličitý; to přispívá k rychlému vstřebávání tekutiny do krve.
- V pivu obsažená chmelovinová hořčina aktivuje vylučování žaludečních šťáv a brání růstu a rozmnožování škodlivých bakterií.
- Sklenka ohřátého piva s lžičkou medu je prověřený prostředek proti nachlazení.
- V pivu obsažené kalcium a magnézium účinně zabraňují vzniku ledvinových a žlučových kamenů.
- Pivo urychluje látkovou výměnu a přispívá k obnově buněk.
Správná péče o pivo
Pokud pijete pivo lahvové, není až tak složité udržet jeho kvalitu. Postačí ho vhodně skladovat, v temnu a při správné teplotě a dodržet datum spotřeby na obalu. Před otevřením s ním pak netřepat.
Ovšem u čepovaného piva je to o mnoho složitější, ať už se jedná o pivo čepované ze sudů, nebo z pivních tanků. Tady je především důležitá správná a pravidelná péče, která je ovšem poměrně časově náročná a aby se ekonomicky vůbec vyplatila, je potřeba, aby zde byla dostatečná výtoč, která jí zaplatí.
Nešvarem bývá, že někteří hostinští, kteří tuto výtoč nemají, pravidelnou péči oddalují a sanitační intervaly prodlužují, čímž se snaží snížit náklady a ušetřit si práci. Tímto postupem však pivo degradují.
Mimochodem, stejný problém je u zmrzlinových automatů, které by měly být každý večer kompletně rozebrány a vydesinfikovány, což zabere spoustu času, a neprodaná zmrzlina by měla být zlikvidována. V řetězci, kde prodají za den stovky až tisíce zmrzlin, na to manažer dohlédne, protože si nemůže dovolit riskovat negativní publicitu, ale v nějaké zapadlé cukrárně, kde prodají 15 točených zmrzlin za den se na to spolehnout prostě nedá.
Proto pivovary vydávají doporučení, jak správně postupovat, aby si pivo zachovalo nejvyšší možnou kvalitu. Jak takové doporučení vypadá uvádíme níže.
Jak správně pečovat o pivo
- Správné skladování
Pivu nesvědčí teplo ani přílišná zima, optimální teplota pro skladování je mezi 5 – 10 stupni Celsia. Místnost musí mít omyvatelné stěny a její podlaha se musí svažovat k odpadní jímce. Hostinský společně s pivem neskladuje nebalené potraviny.
- Čerstvé a správně sycené
Pro kvalitu piva a jeho čerstvost je důležitý tlačný plyn. Skvěle chutná jen to, které je čerstvé a správně nasycené. Pro všechna sudová piva je ideální směs oxidu uhličitého a dusíku, a to v poměru 1:1. Případně čistý oxid uhličitý. Tankové pivo se tlačí standardně vzduchem, který ovšem nepřichází s pivem do kontaktu. Vzduch pivu vůbec nesvědčí, způsobuje leda jeho zvětrávání.
- Žádné saponáty
Pivo pijeme ze sklenic a ty si zaslouží exkluzivní péči. V hvězdných hospodách se používají zásadně speciální mycí prostředky určené na pivní sklo a výčepní vždy po jejich použití ještě sklenici opláchne čistou vodou, čímž je zaručeno, že pivo nebude ovlivněno chutí mycího prostředku.
- Čisté trubky jako základ
Bez čistých trubek nikdy hvězdné pivo nenačepujete. Naopak. Může být kalné, s nedobrou chutí. Trubky se ve správné hospodě proplachují vodou každý den. Sanitace pivního vedení se pak provádí nejpozději po čtrnácti dnech, u tankového piva každý týden. Odborné firmy každou návštěvu zaznamenají v sanitační knize. Kdo se nestará, nemá kvalitní pivo.
- Výčepní pult jako výkladní skříň
Výčepní pult je srdcem každé hospody a musí svítit čistotou. Hvězdní hospodští se o něj pravidelně starají a udržují jej v perfektním stavu. Čistí jak výčepní hlavu, tak i kohouty a samotný výčepní pult.
- Pivní trubky jen pro pivo
Důležité pravidlo pro hvězdné pivo je nepouštět do pivních trubek slazené ochucené nápoje. Střídání je v pivnicích zakázané. Limonády totiž negativně ovlivňují kvalitu piva. Mají mít vlastní cestu na výčepní pult. Kdo střídá, ten na kvalitní pivo nedosáhne.
- Správní teplota piva
Všechny chutě v pivu vyniknou, pouze pokud je servírované za doporučené teploty. Ta se pohybuje kolem 7 stupňů Celsia (+/- 1 °C).
- Důležitá je sklenice
Pivo se čepuje vždy do čisté, vychlazené a mokré sklenice.
- Čerstvost jako podmínka
Správný hostinský sleduje, jak dlouho má naražené pivní sudy, a dá na doporučení, dokdy má pivo vyčepovat. Jen tak bude mít vždy maximální kvalitu. A nikdy nenabízí pivo starší, byť by ještě nebylo prošlé.
- Pravidelné degustace výčepním
Hospodští v podnicích by měli být řádně proškoleni nejen v péči o pivo a výčepních dovednostech, ale také aby dobře vědí, jak má pivo chutnat. Pravidelně kontrolují jeho chuť i vůni. A čepují jen to, o kterém jsou přesvědčeni, že je naprosto nezávadné.