Osvěžující letní drink – Sangria
Každý z vás už určitě slyšel o španělské sangrii.
Pokud se chystáte pořádat letní party nebo nějakou grilovačku s kamarády, není vhodnějšího pití než sangria. Je osvěžující, plná kousků ovoce a není složitá na přípravu. Prostě ideální nápoj pro takové to večerní pohodové popíjení.
Přátele a kamarády sangrií také překvapíte, protože je to zajímavá změna oproti české klasice – pivo, tuzemák a víno.
Co je to sangria
- Základem každé sangrie je červené víno, v originále španělské či portugalské.
- Dalšími přísadami sangrie je nakrájené ovoce.
- Často se můžeme setkat s tím, že obsahuje i něco navíc, co jí dodá sílu – nejčastěji to bývá brandy.
- Další složkou bývá sladidlo – nejčastěji ovocný džus, který koktejl zároveň naředí.
- Aditiva – ovocná šťáva, cukrový sirup, koření, led
Původ sangrie
Sangria je alkoholický nápoj, koktejl a osvěžující letní drink, jehož původ lze dohledat na pyrenejském poloostrově, odkud pochází.
Samotný název je odvozen od slova sangre – krev, krvácet a symbolizuje červenou barvu tohoto nápoje.
Portugalci ji nazývají sangria, kdežto Španělé sangría. V Česku se ujalo spíše zkrácené označení sangria. Kromě toho, že pochází konkrétně ze Španělska, se toho ví o sangrii velmi málo.
Jak si sangrii co nejlépe vychutnat
Pokud máte čas a prostor, připravte si sangrii alespoň 24 hodin dopředu. Nechte ji odpočinout v lednici a druhý den vás její chuť doslova ohromí. Teprve po této době ovoce stihne dostatečně změknout, svou chuť předat okolní tekutině a naopak nasát do sebe okolní chutě.
Sangrii podávejte dokonale vychlazenou, nejlépe rovnou z lednice.
Co se týče sklenic, nejvhodnější jsou ty na víno, nejlépe velké balonové a sangrii přichystejte do skleněného džbánu. Ale ani použití tumbleru není nic proti ničemu. Nezapomeňte ke každé sangrii přidat i vysokou lžičku, ať se můžete snadno dostat ke všem kouskům ovoce.
Tipy a triky kolem sangrie
Nealkoholická sangria
Chcete si vychutnávat sangrii bez alkoholu? Nahraďte klasické červené víno ze kterého se sangria běžně připravuje v recepturách níže džusem z tmavých hroznů. Alternativně lze použít džus z jakéhokoliv červeného ovoce s výraznou chutí. Nejlépe se na to hodí třešňový či višňový.
Samozřejmě lze použít i nealkoholické víno.
Méně alkoholu v sangrii
Pokud preferujete nižší objem alkoholu, vynechte brandy a použijte méně vína a více ovocného džusu. Nápoj lze samozřejmě doplnit ledem, který ho bude při odtávání dále ředit.
Sangrii lze také naředit vodou či sodovkou.
Více alkoholu v sangrii
Chcete naopak více alkoholu? Pak dochuťte sangrii např. brandy nebo rumem. A jakou jinou brandy použít, než tu španělskou. Ideálním aditivem bude v tomto případě španělská brandy značky Torres.
Pokud si na přípravu sangrie sami netroufáte, lze jí zakoupit, již připravenou v láhvi, v běžném supermarketu.
Citrusová sangria – receptura
Potřebné suroviny
- červené víno – láhev 0,7 l
- citron
- pomeranč
- skořice mletá
- nektarinka
- broskev
- jablko
- cukrový sirup
- led
Pomeranč a citrón jsou nezbytné. Ostatní ovoce je dle vašeho vlastního uvážení a momentální dostupnosti
Postup práce
- Odšťavněte citron a pomeranč
- Do džbánku smíchejte suché červené víno a šťávu z citronů a pomerančů
- Přidejte cukrový sirup, pokud máte raději sladší chutě
- Vsypte skořici a přidejte nakrájené ovoce
- Dejte chladit do ledničky, případně přidejte kostky ledu
- Pokud se rozhodnete o doslazování v podobě cukrového sirupu, míchejte jej v poměru 1/1 s horkou vodou.
Ananasová sangria – receptura
Potřebné suroviny
- suché červené víno – 750 ml
- ananasový džus (100%) – 200 ml
- rum (destilát z cukrové třtiny) – 100 ml
- čerstvý ananas – 1/2
- limetka – 3 kusy
- máta – svazek
- cukrový sirup
- sodovka na ředění
Postup práce
- Slupku ananasu okrájejte a očistěný plod nakrájejte na plátky. Jeden ogrilujte na středním ohni z každé strany 4 minuty, sundejte z grilu, pokrájejte a ponechte na ozdobu. Ostatní plátky pokrájejte na menší kusy.
- Dvě limety nakrájejte na plátky.
- Lístky máty posekejte nahrubo a část ponechte na dekoraci.
- Do připravené mísy dejte plátky limetek, posekanou mátu, cukr a šťávu z jedné limety. Zlehka pomačkejte dřevěnou paličkou a promíchejte, aby se rozpustil cukr.
- Přelijte obsah do připravené karafy, zalijte vychlazeným bílým vínem, rumem a džusem. Přidejte pokrájený ananas, zamíchejte a dejte vychladit do lednice.
- Do připravených sklenic vsypte led, zalijte ananasovou sangrií,
- Oozdobte ogrilovanými kousky ananasu a mátovými lístky.
- Pokud by se vám sangria zdála příliš silná, zřeďte ji podle chuti vychlazenou sodovkou.