Italský koktejl – Limoncello Spritz
Italové jsou mistři nejen v kávě, ale také ve víně a zejména v množství likérů, které získaly celosvětový věhlas. Navíc dokáží všechny své produkty kombinovat mezi sebou, aby vznikl dokonalý celek. V tomto případě tedy koktejl Limoncello Spritz.
Sytá, žlutá barva, výtečná chuť, osvěžující bublinky a šťavnatý citrón.
Limoncello Spritz Je další a nutno dodat, že neméně chutnou variací slavných italských spritzů. Pokud patříte mezi příznivce hořkosladkých chutí, je to koktejl přesně pro vás. Pití je to lehké a můžete jich za večer vypít bez obav velké množství a stále budete stát na nohou.
Koktejl Limoncello Spritz v sobě kombinuje to nejlepší z apeninského poloostrova. Výtečné prosecco a zejména výborný italský citrónový likér limoncello. Koktejl se připravuje ve velké sklence na stopce, kam se vejde i spousta ledu a sodovka, která ho odlehčí.
Náročnost přípravy koktejlu Limoncello Spritz
Je jednoduchá, koktejl se míchá přímo ve sklenici. V tomto případě je nejvhodnější použití větší balonové sklenice, kam se vejde i spousta ledu.
Recept na přípravu koktejlu Limoncello Spritz
- Připravíme si potřebné ingredience
- Prosecco – suché (1,2 dl) – 3 díly
- Limoncello (0,8 dl) – 2 díly – italský citrónový likér
- Sodovku (0,4 dl) – 1 díl
- Led
- Plátek citrónu na zdobení
- Větší balonovou sklenici na víno naplníme ze 2/3 ledem.
- Nalijeme sodovku a prosecco na led.
- Poté nalijeme likér limoncello krouživým pohybem, tímto způsobem se všechny ingredience navzájem propojí
- Zdobíme kolečkem citrónu.
- Drink je hotov.
Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout na videu níže.
Recepty na přípravu tohoto koktejlu se mnohdy liší poměrem surovin. Konzumenti si jej upravují podle své vlastní chuti. Tento je v poměru (3 díly prosecca, 2 díly limoncella a 1 díl sody). Pokud pro vás bude chuť citrónu příliš intenzivní, nahraďte část limoncella sodou, popřípadě počkejte, až led trochu odtaje.
Likér limoncello
Limoncello je tradiční domácí ovocný – citrónový likér pocházející z oblasti Kampánie a široce rozšířený v kontinentální jižní Itálii na ostrově Capri a na Sicílii.
Limoncello se vyrábí z citronové kůry, macerováním v lihu a s příměsí cukru. Na pravé limoncello se používá místní odrůda citronů zvaná limone di Sorrento nebo jí podobné se silnou slupkou, jaké se pěstují i v dalších středomořských zemích.
Likér má vysokou viskozitu. Podle toho, zda se užije rafinovaný řepný cukr nebo třtinový cukr, může být silně zakalený až krémovitý. Chuť je hořkosladká
Barva likéru je jasně žlutá s nazelenavými odlesky, vůně je silně ovocná, aroma je přírodní díky extraktům z citronové kůry. Chuť likéru je jemná, ale přesto intenzivní, připomíná čerstvě načesané šťavnaté citrony, je sametová, nasládlá, příjemná a vyvážená.
Obsah alkoholu by se měl pohybovat mezi 28 až 32 procenty.
Více o likéru limoncello se dočtete zde: