Světové koktejly – French 75
French 75 je koktejl skládající se ze šumivého vína, ginu, citronu a cukru. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské, tedy flétně. Koktejl je velmi lahodný, má skvělý říz a jednotlivé ingredience se vhodně chuťově doplňují.
Náročnost přípravy koktejlu French 75
Je vcelku jednoduchá, jednotlivé suroviny se vyšejkrují a na závěr se doplní šumivé víno.
Recept na přípravu koktejlu French 75
- Připravíme si potřebné ingredience
- Šumivé víno / sekt / šampaňské (0,6 dl) – vychlazené
- Gin (0,3 dl)
- Cukrový sirup (0,2 dl)
- Citronovou šťávu (0,15 dl) čerstvě vymačkanou
- Citronovou kůru na zdobení
- Kostky ledu
- Do šejkru dáme led a na něj nalijeme všechny tekuté suroviny kromě vína
- Důkladně vše vyšejkrujeme a přidáme víno, zlehka zamícháme barmanskou lžičkou
- Obsah šejkru přelijeme do sklenice přes strainer, tedy bez ledu
- Zdobíme svitkem citronové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly esenciální oleje
- Drink je hotov
Původ koktejlu French 75
Vznik se datuje až do 20. let minulého století, když jej v pařížském baru New York Bar namíchal barman Harry Mac Elhone. Jeho název odkazuje na kombinaci, která prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75 mm polního děla.
Pijáci v 19. a na počátku 20. století byli známí tím, že kombinovali gin a šampaňské, což je dvojice, které se dobře hodí k cukru a citronům. Také je možné, že první French 75 vůbec neobsahoval gin. Koňak a šampaňské byly také dobrými přáteli a některé knihy receptů uvádějí místo ginu právě koňak. Jedno je jisté, díky oběma destilátům vytvoříte vynikající French 75, takže si namíchejte verzi, kterou preferujete.
Dnes je French 75 stálicí v koktejlových barech, ale setkáte se s ním i na brunchi. Šumivý koktejl nabízí větší nakopnutí než Mimosa a dokonale ladí k vejci Benedikt. French 75 – a bez ohledu na to, kterou lihovinu si vyberete jako její základ – je to klasika, do které se zamilujete.
Závěr
Ceremoniální dělo ráže 75 mm dalo tomuto koktejlu jméno.
Ve Francii se tento koktejl připravuje ze šampaňského. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské.