Opilecké legendy – Martin Fenin

Modelíny, tedy modelky rozlišují svět sportovců na tři skupiny – kopačky, hokejky a až teprve potom ty ostatní. Souvisí to zejména s popularitou těchto těchto sportů u nás v Česku, kdy fotbal a hokej jakožto kolektivní sporty nabízejí největší výběr objektů jejich zájmu – sportovců.

Martin Fenin patří ke kopačkám a za dob své největší slávy disponoval pro fotbal nesporným talentem, ovšem svůj talent dokázal utopit v alkoholu.

Zcela výmluvná je pak skutečnost, že byl zařazen německým deníkem Bild do pětice největších opilců v historii Bundesligy vůbec.

Vzestupy a pády Martina Fenina

  • Martin Fenin za český národní tým nastupoval v letech 2007 až 2011. Vicemistr světa dvacetiletých z roku 2007 přestoupil z Teplic do Frankfurtu za 120 milionů korun.
  • Martin Fenin ve svých dvaceti letech přestoupil do německého Frankfurtu, ve svém debutovém zápase v Bundeslize se předvedl hattrickem – vstřelil tři góly, v německé soutěži za celé své působení nakonec odehrál 96 zápasů.
  • V té době byl na absolutním vrcholu a zbožňovaly ho tisíce fanoušků i fanynek. Pak ale začala jeho kariéra uvadat a média řešila spíš jeho průšvihy, než sportovní úspěchy.
  • Byl považovaný za obrovský fotbalový talent, velký tlak si ale brzy vybral svoji cenu. Martin Fenin své frustrace a démony řešil alkoholem a prášky, a to i po přestupu do do druholigového klubu v německé Chotěbuzi. Později si našel cestu i k drogám.

Opilecké eskapády a incidenty Martina Fenina

  • V červnu 2008 se opilý Fenin s dalšími fotbalisty popral před barem v centru Prahy s trojicí hostů, kteří je měli údajně urážet. Vášně tehdy na místě pomáhal krotit zpěvák Matěj Ruppert ze skupiny Monkey Business.
  • Na konci léta 2008 podpálil fotbalista při grilování svůj byt v Neu Isenburgu deset kilometrů od Frankfurtu. Na vině prý byla netěsnící plynová hadice ke grilu. „Jak jsem měl strach, tak jsem ven vyběhnul bez klíčů, bez telefonu, jen v trenkách. A zabouchl si dveře,“ líčil Fenin. Oheň poničil nejen byt, ale i část domovní střechy.
  • Na podzim 2011 se v médiích řešil jeho pád z okna hotelu v německé Chotěbuzi, kam přestoupil do druholigového klubu. Fenin odmítl, že šlo o pokus o sebevraždu. Tvrdil, že z okna neskočil, ale vypadl – údajně byl v té době pod vlivem antidepresiv a zřejmě i alkoholu. Skončil v nemocnici s krevní sraženinou na mozku.
  • V květnu 2013 napadl opilý Fenin v Praze v Pařížské ulici amatérského paparazzi fotografa, který chtěl vrávorajícího fotbalistu vrážejícího do lidí vyfotit na svůj mobil. Feninovi se to nelíbilo, došlo ke strkanici a telefon skončil rozbitý na zemi. Na místo pak přijel Feninův kamarád, který fotografovi zničený mobil vzal a utekl. V prosinci 2015 za to dostali fotbalista i jeho známý pravomocně deset měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok.
  • Před několika lety se k Feninovým alkoholovým eskapádám přidaly zdravotní komplikace – zlomená ruka, bolesti v zádech, problémy s nohou. Naboural auto, rozešel se s přítelkyní, ztratil motivaci, chuť do fotbalu i do života.
  • Popíjel celé dny, týdny, měsíce – opilý se ukázal i v televizi. Na jaře 2020 dělal doma pod vlivem alkoholu takový hluk, že sousedé přivolali policejní hlídku. Při dechové zkoušce mu naměřili přes dvě promile.
  • Z alkoholismu se zkoušel opakovaně léčit. Byl třeba měsíc zavřený u Apolináře, chodil k psychiatrovi, po jednom z kolapsů ho na tři týdny hospitalizovali v IKEMu.
  • V roce 2021 se Martin Fenin na řeporyjské radnici oženil – oddal jej starosta Pavel Novotný. O necelý týden později se stal otcem – narodila se mu dcera Mia. Fenin nějaký čas sekal dobrotu, ale pak přišel opět na chuť alkoholu.
  • Býval často často opilý, párkrát ležel i před domem. Občas přespává ve svém černém mercedesu ve společných garážích, bohužel se pak u jeho auta objevovaly k nelibosti jeho sousedů z bytového domu v pražských Stodůlkách, zvratky a fekálie. Podělanou garáž po sobě pochopitelně neuklidil. A když dům objednal úklid, tak ani nedal auto pryč, aby se to umylo. Je to bezohledné hovado, které nám ničí dům, stěžovali si sousedé. Fenin podle nich zaneřádil i výtah a další společné prostory.
  • Pomoc bývalé fotbalové hvězdě nabídla loni organizace Oktagon. Fenin měl začít trénovat, věnovat se zdravé životosprávě a v září 2023 zápasit. Jenže tréninkům ani lepšímu životnímu stylu moc nedal. Někdy se prostě neozval a nepřišel na trénink, pak jen napsal, že na tom je tak, že nemůže trénovat. Vedení Oktagonu proto akci odpískalo.
  • Ženě Martina Fenina s ním v roce 2023 už došla trpělivost, vzala dceru a odstěhovala se. Manželé pak docházeli na párovou terapii. Neshody se však urovnat nepodařilo, což nakonec vyústilo v jejich rozvodové řízení.
  • Žádost o rozvod podala žena Martina Fenina, důvodem bylo vzájemné odcizení a také tam byl problém s konzumací alkoholu a pak také problém s drogami. Manželství bylo rozvedeno v červenci 2024.
  • První čtvrtletí v roce 2024 strávil Martin Fenin v protialkoholní léčebně. K tomu, aby při boji s démonem alkoholu vyhledal odbornou pomoc, ho dostrkaly i fotbalové legendy Milan Baroš a Tomáš Ujfaluši. Strávil tři měsíce v psychiatrické léčebně Červený Dvůr, která se specializuje na léčbu závislostí na návykových látkách a patologického hráčství.
  • „Ano, zase piju. Každý den. Je to nepřetržitě od té doby, co jsem opustil kliniku“ přiznal Martin Fenin německému listu Bild. Bývalý fotbalista prozradil, co je momentálně náplní jeho dní. Posedává na gauči v prázdném bytě. Chybí mu dcera Mia, kterou si jeho exmanželka vzala už loni s sebou, když už nesnesla jeho neustálé úlety.
  • Celý den se dívám na YouTube a piju Jägermeistera, abych bojoval se smutkem. Hrozně moc miluji svou dceru…,“ řekl Fenin, který nemá žádnou práci, která by ho mohla rozptýlit. Žije z investovaných peněz, měsíčně utratí cca 90 tisíc korun.
  • Martin Fenin přitom ví, jeho tělo nemusí závislost vydržet. „Dřív nebo později se upiju k smrti,“ řekl německým reportérům s odkazem na svou slinivku, se kterou měl zdravotní potíže už v roce 2018. V té době byl hráč Bundesligy několik týdnů v kómatu.