Historie koktejlů 4/4 – Postupy

V první barmanské příručce z r. 1862 je jako koktejl označeno deset nápojů, které se od ostatních míchaných punčů, slingů, flipů atd. se liší právě svojí hořkou složkou. Dnes je za koktejl obvykle považován jakýkoliv míchaný alkoholický nápoj.

Nové koktejly neustále vznikají a některé mají opravdu jen jepičí život. Čas od času se však někomu povede opravdu mistrovský kousek, který se do historie koktejlů zapíše zlatým písmem. Takový koktejl se pak zařadí mezi nejprodávanější světové koktejly, je prověřen desetiletími a stává se koktejlovou klasikou.

Pokud máte takové ambice, vězte, že nezbytnou podmínkou je, aby takový koktejl byl jednoduchý na přípravu, neboť právě v jednoduchosti a dokonalé chuti tkví genialita takového nápoje.

Dokonalé koktejly však vznikají zejména evolucí, kdy někdo přijde se zajímavou myšlenkou, vymyslí nějaký koktejl co nechutná úplně špatně, ale v tom lepším případě se z něj stane pouze lokální záležitost, která postupně upadá v zapomnění.

S odstupem času, zpravidla několika let pak přijde někdo další, kdo původní myšlenku dotáhne k dokonalosti a pokud má k dispozici dostatečně vysoký marketingový rozpočet (zejména od výrobců destilátů nebo likérů), má tento koktejl všechny předpoklady, aby se z něj stal celosvětový koktejlový hit a pokud se objeví ještě v nějakém hollywoodském trháku, stává se z něj nezpochybnitelná koktejlová legenda.

Deset nejprodávanějších koktejlů světa

  1. Old Fashioned
  2. Negroni
  3. Daiquiri
  4. Dry Martini
  5. Whisky Sour
  6. Espresso Martini
  7. Margarita
  8. Manhattan
  9. Mojito
  10. Aperol Spritz

Jak na přípravu koktejlů

Podíváme se, co se skrývá pod pojmem koktejl, jak koktejly připravovat a správně servírovat.

Suroviny

Koktejly jsou míchané nápoje na bázi tvrdého alkoholu (vodka, rum, whisky tequila atd.), ochuceného a naředěného nejčastěji ovocnou šťávou, ale i vermutem nebo smetanou. Pro chuť a barvu se pak přidávají další složky (grenadina, Blue Curacao atd.). Důležitá je také hořká složka (bitters), která podtrhuje a zvýrazňuje chuť koktejlu. Nezbytnou součástí řady koktejlů jsou pevné chuťové doplňky (koktejlové třešničky, olivy, plátky citrónu), ale i ozdoby sloužící primárně pro potěchu oka (např. spirálka z citrónové kůry). I ta však má svůj význam, neboť obsahuje esenciální oleje a pokud jí nad koktejlem rozlomíme, ovoníme ho.

Způsoby přípravy koktejlů

Stavění (building) 

Nejjednodušší způsob přípravy. Suroviny se jednoduše nalijí přímo do sklenky, v níž jsou podávány. Někdy se lehce zamíchají, někdy si je zamíchá sám konzument. Tento způsob přípravy je typický například pro koktejl Cuba Libre.

Vrstvení (layering)

Suroviny se postupně nalévají po ploché lžíci opřené o stěnu sklenky v místě hladiny předchozí vrstvy. Tento postup je typický pro vrstvené panáky (např. Semafor, B-52, Polská vlajka, nebo Irish flag). Každá vrstva drinku má nejen rozdílnou chuť, ale zejména viskozitu, která pomáhá udržet vrstvy koktejlu separované. Ke smíchání koktejlu tak dochází až při konzumaci.

Míchaní (stirring)

Suroviny se jednoduše zamíchají lžičkou nebo míchátkem v míchací sklenici s ledem a pak přes sítko (strainer) přelijí do vhodné sklenky. Používá se na řídké nápoje, v nichž si má alkohol uchovat sílu a jejichž ingredience mají podobnou hustotu. Tato příprava je typická například pro koktejl Martini Dry.

Třepání (shaking)

Suroviny se nalijí do šejkru naplněného asi do ¾ kostkami ledu a intenzivně a energicky se protřepávají po dobu asi 10-20 s nebo dokud se šejkr zvenčí neorosí. Kratší doba bude mít za následek nedostatečné vychlazení nápoje, delší doba, nebo použití ledové drtě může způsobit naředění koktejlu rozpuštěným ledem. Tato příprava je typická pro například pro koktejl Margarita.

Mixování (blending)

Používá se při zpracování celého ovoce nebo surovin. Všechny suroviny (s výjimkou ledu, který se přidá až nakonec) se dají do mixéru a důkladně rozmixují nejprve na nízkou a potom vyšší rychlost. Tímto způsobem připravíte například koktejl Frozen Margarita.

České koktejly

Mezi české koktejlové legendy právem patří tyto geniální a jednoduché drinky.

Z tradičních je to:

A z těch moderních pak:

Všechny díly