Cola de mono – Likér z Chile

Cola de mono je likér na bázi kávy pocházející z Chile, který má velmi podobné složení jako náš vaječný likér (vaječný koňak).

Je to jeho jihoamerická verze, která oproti české klasice neobsahuje vejce ale zato obsahuje kávu.

Řadí se mezi krémové likéry.

Náročnost přípravy likéru Cola de mono

Likér se připravuje v hrnci za tepla aby se jednotlivé složky spojily. Po vychladnuté se stáčí do lahví a uchovává v lednici. Složení likéru je poněkud volnější a každý si ho tak jednoduše může přizpůsobit své chuti, už jen množstvím použitého cukru.

Recept na přípravu likéru Cola de mono

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Bílý rum (3 dl) – lze nahradit i jiným destilátem
    • Plnotučné mléko (750 ml)
    • Cukr (150 g)
    • Vodu (cca 150 ml)
    • Mletou kávu (50 g)
    • Koření (muškátový oříšek mletý, skořice tyčinka, nebo mletá, hřebíček cca 6 ks, vanilka, ad.) – množství lze lze upravit dle chuti
  2. Do hrnce dáme vodu a přivedeme k varu, přidáme kávu a koření a vše přivedeme a vše rozvaříme
  3. Přidáme mléko a cukr a už jen lehce povaříme
  4. Ještě za tepla scedíme přes sítko, abychom oddělili zbytky koření a kávy
  5. Necháme chladnout a až teplota klesne pod 80 stupňů můžeme přidat destilát
  6. Zamícháme a stáčíme do lahví
  7. Likér je hotov
  8. Skladujeme v lednici

Přípravu likéru můžete shlédnout na videu níže.

Uchováváme v lednici. Servírujeme vychlazené do nízkých sklenic, zdobíme drcenou skořicí, pomerančovou kůrou apod.

Původ a historie likéru Cola de mono

Cola de mono je horký koktejl pocházející z Chile a v překladu doslova znamená Opičí ocas.

Kolem původu jména existuje několik teorií:

  • Jelikož je tento nápoj domácí výroby, byl původně stáčen do lahví, jejichž etikety byly od firmy Anís del Mono . Nakonec vznikla slovní hříčka cola de mono.
  • Druhá teorie souvisí s prezidentem Chile Pedro Monttem , přezdívaným El Mono Montt nebo Monkey Montt. Během večírku se Montt připravil k odchodu a požádal o svůj revolver, Colt. později zjistil, že je všechno víno vypito a hosté stále žízní po dalším, nařídil tedy připravit tento nápoj – míchané mléko, káva, aguardientea cukr. Během doby si nápoj získal popularitu a byl nazván „Colt de Montt“, nakonec se přeměnil na „Cola de Mono“ a později „Colemono“, což je název používaný v běžné řeči.

Závěr

Tento nápoj je považován za sváteční likér a pije se nejčastěji v období vánoc, podobně jako u nás vaječný likér.

Lze připravit i v panenské verzi, pokud nepřidáme žádný alkohol.

Likér Cola de mono