Aperol – Italský bitter

Aperol je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Má oranžovočervenou barvu s ovocnou, lehce hořkou chutí. Vyrábí se na bázi lihu z hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů, aromatických bylin a barviv, ve složení figuruje také chinin. Nápoj obsahuje 11 % alkoholu.

Historie Aperolu

Tento alkoholický nápoj vznikl po První Světové válce v italské rodinné firmě bratrů Barbieri okolo roku 1919 v Padově . V tomto roce byl představen na veletrhu Fiera Campionaria di Padova. Svou popularitu začal pevně upevňovat v meziválečném období, které bylo kolébkou baristické dovednosti. Drink Aperol Spritz začal  tradici v 50. letech 20. století, tedy v období po Druhé Světové válce a opět měl velký úspěch. Vznikl jako varianta benátského vinného střiku (spritz veneto), který do Benátek zřejmě přinesli Rakušané v 19. století (Benátky byly v 1. polovině 19. století součástí habsburského soustátí).

V roce 1993 byla firma F.lli Barbieri koupena společností Barbero 1891 a ta se v prosinci 2003 stala součástí skupiny Campari. Distribuci pro Českou republiku až do roku 2018 měla společnost Rémy Cointreau ČR. Po roce 2018 již tento fenomenální nápoj převzala společnost Coca – Cola.

Složení Aperolu

Aperol obsahuje 11% alkoholu, cukr, vodu, chinin, E110 – Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3) a E124 – Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7, Košenilová červeň A)

Díky těmto aditivům, éčkám a barvivům si Aperol, tudíž ani drink Aperol Spritz nedáte v mnoha zemích, například i v USA. Dříve byli zakázány v Norsku a Finsku. Uvažuje se i o zákazu ve Velké Británii.

Podávání a způsob konzumace Aperolu

Aperol se podává zejména jako aperitiv a Aperol je ideální aperitiv. Má zářivě oranžovou barvu a jedinečnou chuť. Za tu vděčí tajné receptuře, která se nezměnila za celou dobu existence Aperolu a která je výsledkem těžké sedmileté práce naplněné vytrvalým experimentováním. Víme pouze, že obsahuje infuzi hořkých a sladkých pomerančů a dalších bylin a kořínků v dokonale vyváženém poměru.

Podává se vždy dobře vychlazený, čistý i prodloužený (se sodou, šumivým vínem).

Klasický Aperol Spritz

jak jej doporučoval přímo výrobce, se skládal ze:

  • 3 díly prosecca
  • 2 díly Aperolu
  • 1 díl sodovky

Aperol Spritz se speciálním proseccem Pro-Spritz

Později začala výroba speciálního prosecca Pro-Spritz, určeného přímo pro míchání koktejlu Aperol Spritz.

Doporučené poměry jsou v tomto případě:

  • 1 díl prosecca Pro-Spritz
  • 1 díla Aperolu
  • soda dle chuti

Aperol Spritz by se měl podávat ve sklenici na stopce, existují i sklenice přímo od výrobce.

Chuťový profil nápoje

  • AROMA – Slabě alkoholické, ostře pomerančové s atraktivním bylinným komplexem, doladěné jemným nádechem vanilky
  • CHUŤ – Intenzivní pomerančový základ spolu s bylinnými a dřevitými výtažky tvoří příjemnou hořkosladkou chuť
  • TEXTURA – Sametová a oblá, s dlouhým dozníváním pomerančové a dřevité chuti
  • ZÁVĚR- Dlouhá, příjemně charakteristická hořkost bylin