Aperol – Italský bitter
Aperol je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Má oranžovočervenou barvu s ovocnou, lehce hořkou chutí. Vyrábí se na bázi lihu z hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů, aromatických bylin a barviv, ve složení figuruje také chinin. Nápoj obsahuje 11 % alkoholu.
Historie Aperolu
Tento alkoholický nápoj vznikl po První Světové válce v italské rodinné firmě bratrů Barbieri okolo roku 1919 v Padově . V tomto roce byl představen na veletrhu Fiera Campionaria di Padova. Svou popularitu začal pevně upevňovat v meziválečném období, které bylo kolébkou baristické dovednosti. Drink Aperol Spritz začal tradici v 50. letech 20. století, tedy v období po Druhé Světové válce a opět měl velký úspěch. Vznikl jako varianta benátského vinného střiku (spritz veneto), který do Benátek zřejmě přinesli Rakušané v 19. století (Benátky byly v 1. polovině 19. století součástí habsburského soustátí).
V roce 1993 byla firma F.lli Barbieri koupena společností Barbero 1891 a ta se v prosinci 2003 stala součástí skupiny Campari. Distribuci pro Českou republiku až do roku 2018 měla společnost Rémy Cointreau ČR. Po roce 2018 již tento fenomenální nápoj převzala společnost Coca – Cola.
Složení Aperolu
Aperol obsahuje 11% alkoholu, cukr, vodu, chinin, E110 – Žluť SY (Cl potravinářská žluť 3) a E124 – Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7, Košenilová červeň A)
Díky těmto aditivům, éčkám a barvivům si Aperol, tudíž ani drink Aperol Spritz nedáte v mnoha zemích, například i v USA. Dříve byli zakázány v Norsku a Finsku. Uvažuje se i o zákazu ve Velké Británii.
Podávání a způsob konzumace Aperolu
Aperol se podává zejména jako aperitiv a Aperol je ideální aperitiv. Má zářivě oranžovou barvu a jedinečnou chuť. Za tu vděčí tajné receptuře, která se nezměnila za celou dobu existence Aperolu a která je výsledkem těžké sedmileté práce naplněné vytrvalým experimentováním. Víme pouze, že obsahuje infuzi hořkých a sladkých pomerančů a dalších bylin a kořínků v dokonale vyváženém poměru.
Podává se vždy dobře vychlazený, čistý i prodloužený (se sodou, šumivým vínem).
Klasický Aperol Spritz
jak jej doporučoval přímo výrobce, se skládal ze:
- 3 díly prosecca
- 2 díly Aperolu
- 1 díl sodovky
Aperol Spritz se speciálním proseccem Pro-Spritz
Později začala výroba speciálního prosecca Pro-Spritz, určeného přímo pro míchání koktejlu Aperol Spritz.
Doporučené poměry jsou v tomto případě:
- 1 díl prosecca Pro-Spritz
- 1 díla Aperolu
- soda dle chuti
Aperol Spritz by se měl podávat ve sklenici na stopce, existují i sklenice přímo od výrobce.
Chuťový profil nápoje
- AROMA – Slabě alkoholické, ostře pomerančové s atraktivním bylinným komplexem, doladěné jemným nádechem vanilky
- CHUŤ – Intenzivní pomerančový základ spolu s bylinnými a dřevitými výtažky tvoří příjemnou hořkosladkou chuť
- TEXTURA – Sametová a oblá, s dlouhým dozníváním pomerančové a dřevité chuti
- ZÁVĚR- Dlouhá, příjemně charakteristická hořkost bylin