Aperol – Italský bitter

Aperol je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Má oranžovočervenou barvu s ovocnou, lehce hořkou chutí. Vyrábí se na bázi lihu z hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů, aromatických bylin a barviv, ve složení figuruje také chinin. Nápoj obsahuje 11 % alkoholu.

Historie

Vznikl v italské rodinné firmě bratrů Barbieri v Padově kolem roku 1919. V tomto roce byl představen na veletrhu Fiera Campionaria di Padova. Roku 1993 byla firma F. lli Barbieri koupena společností Barbero 1891 a ta se v prosinci 2003 stala součástí skupiny Campari.

Nejznámějším nápojem na bázi Aperolu je Aperol Spritz. Vznikl v 50. letech jako varianta benátského vinného střiku (spritz veneto), který do Benátek zřejmě přinesli Rakušané v 19. století (Benátky byly v 1. polovině 19. století součástí habsburského soustátí).

Podávání, způsob konzumace

Aperol se podává zejména jako aperitiv a Aperol je ideální aperitiv. Má zářivě oranžovou barvu a jedinečnou chuť. Za tu vděčí tajné receptuře, která se nezměnila za celou dobu existence Aperolu a která je výsledkem těžké sedmileté práce naplněné vytrvalým experimentováním. Víme pouze, že obsahuje infuzi hořkých a sladkých pomerančů a dalších bylin a kořínků v dokonale vyváženém poměru.

Podává se vždy dobře vychlazený, čistý i prodloužený (se sodou, šumivým vínem). Klasický Aperol Spritz, jak jej doporučoval přímo výrobce, se skládal ze 3 dílů prosecca, 2 dílů Aperolu a 1 dílu sodovky. Později začala výroba speciálního prosecca Pro-Spritz, určeného přímo pro míchání koktejlu Aperol Spritz. Doporučené poměry jsou v tomto případě 1 díl Aperolu, 1 díl prosecca Pro-Spritz a soda dle chuti. Aperol Spritz by se měl podávat ve sklenici na stopce, existují i sklenice přímo od výrobce.

Profil nápoje

  • AROMA – Slabě alkoholické, ostře pomerančové s atraktivním bylinným komplexem, doladěné jemným nádechem vanilky
  • CHUŤ – Intenzivní pomerančový základ spolu s bylinnými a dřevitými výtažky tvoří příjemnou hořkosladkou chuť
  • TEXTURA – Sametová a oblá, s dlouhým dozníváním pomerančové a dřevité chuti
  • ZÁVĚR- Dlouhá, příjemně charakteristická hořkost bylin
Bitter Aperol