Cointreau – Hořkosladká chuť pomerančů

Cointreau je francouzský ovocný likér, jenž má hořkosladkou chuť. Tento likér se vyrábí z pomerančů, přesněji z pomerančové kůry. Obsahuje 40 % alkoholu. Cointreau má svůj původ v Angers na Loiře, kde se i začal vyrábět již od roku 1849.

Výroba

Jedná se o likér zhotovený z kvalitního lihu, rafinovaného cukru a výtažků z kůr (mnohdy směsí) vybraných druhů pomerančů původem z Haiti, Španělska a Brazílie.

Za svou dokonale vyváženou chuť vděčí Cointreau pečlivě vybrané směsi sladkých a hořkých pomerančových kůr. Od roku 2016 se o výrobu podle původní receptury Edouarda Cointreau z roku 1885 stará Master Distiller Carole Quinton. Stejně jako v 19. století, i  dnes se pomerančový likér destiluje v tradičních měděných nádržích pouze ze čtyř čistě přírodních ingrediencí: pomerančové kůry, alkoholu, vody a malého množství cukru. Nenajdete tu žádná umělá barviva ani dochucovadla.

Chuť a způsob konzumace

Chuť je současně sladká i hořká, se stopou po kardamomu a muškátovém oříšku. Vyznačuje se řadou vůní. Likér se podává s ledem, kolem něhož nastává opalizace a proudění, likér je označován živým. Je doporučeno jej podávat s limetkou v poměru 1 : 4, či do kávy se šlehačkou.

Cointreau exceluje nejen za barem, ale je také nedílnou součástí francouzské gastronomie. Využijete ho ve sladkých receptech na tvarohové a čokoládové dorty, palačinky, Crème brûlée, domácí zmrzlinu nebo nakládané ovoce, ale také ve slaných pochoutkách, třeba při přípravě pečené kachny či kuřecího masa. Je vhodný k ovoci, sýrům i biftekům a kombinuje se i s jemně nahořklými čokoládovými dezerty.

Cointreau se díky své všestrannosti snadno kombinuje s nejrůznějšími druhy destilátů. Není proto divu, že je součástí receptur více než 500 koktejlů,

Pije se čistý jako aperitiv i digestiv a je součástí známých koktejlů, jako je Cosmopolitan, White Lady, Margarita nebo Cointreau Fizz.

Charakteristika

Cointreau je prémiový pomerančový likér typu triple sec. V průzračně čirém likéru se v dokonalé harmonii setkávají sladké a svěží tóny, které jsou výsledkem unikátního procesu destilace sladké a hořké pomerančové kůry, který se využívá při výrobě parfémů. V pozadí citrusovou kompozici doplňují noty květů pomerančovníku a kořeněný dotek pepře. Díky své jedinečné chuti je Cointreau nejoceňovanějším likérem světa a to zejména v mixologii. 

Závěr

Likér Cointreau bodoval krátce po svém vzniku. Získal prestižní zlaté medaile ze světových výstav Expo v Chicagu (1893) a Paříži (1900). Za dobu své existence získal více než 300 ocenění a stal se tak nejoceňovanějším likérem na světě. 

Použití v mixologii
Cointreau