Dělení koktejlů a alkohol pro jejich přípravu

Dělení koktejlů

Kategorie míchaných nápojů je velmi pestrá a míchané nápoje lze dělit podle mnoha různých kritérií:

  • základní složky – báze koktejlu
  • objemu koktejlu
  • technologický postup přípravy
  • druhu sklenice do které se připravuje
  • denní doby jeho konzumace
  • teploty koktejlu
  • a mnoha dalších kritérií

Hranice mezi jednotlivými kategoriemi jsou mnohdy nepřesné a některé nápoje lze zařadit současně i do více kategorií. Kromě níže uvedených se můžete setkat i s méně známými kategoriemi jako např. fixes, puffs, rickeys, scaffas, smashes, sours, toddies, ad.

BowlesBowle se připravují ve speciální skleněné míse s poklicí zvané terina. Obsahují ovoce nebo zeleninu, likér a alespoň jednu složku sycenou kysličníkem uhličitým (šumivé víno, sodovka nebo limonáda).
CobblersTyto nápoje se připravují přímo do servírovací sklenky. Nejdříve jí naplníme drceným ledem, dolijeme tekutinami podle předpisu a na závěr podle fantazie ozdobíme ovocem.
CocktailsKoktejly jsou charakteristické objemem jedné porce do 10 cl a servírovací sklenkou – koktejlka. V zásadě je můžeme dělit na tři skupiny. Aperitivy (beforedinners) se konzumují před jídlem (např. Martini dry nebo Manhattan). Digestivy (afterdinners) se konzumují po jídle. Sektové koktejly obsahují šumivé víno a mohou se podávat kdykoliv.
CollinsesJsou nejdelší z long drinků s obsahem 300 ml i více. Připravují se do velkého tumbleru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu. Po promíchání se ještě přidá několik kostek ledu a doplní soda.
CrustasCrustas jsou charakteristické tzv. krustou na servírovací sklence. Krustu přípravíme tak, že rozříznutý plátek citronu vsuneme na okraj skrenky a obkroužíme jí. Vlhký okraj pak ponoříme do jemného krystalového cukru. Typické je i složení: cukrový sirup, citronová šťáva, lihovina a 1-2 střiky maraschina.
DaisiesDaisy podáváme ve velkých sklenicích na šumivá vína. Pro tyto nápoje nejsou předepsané žádné speciální sklenky, můžeme použít i poháry na sekt. Nejčastěji používanými lihovinami jsou rum, brandy nebo aromatické likéry.
Egg-noggsZákladem je vždy mléko (teplé nebo studené), vejce a lihovina. Na závěr se nápoj aromatizuje strouhaným muškátovým oříškem.
Fancy drinksNápoje, které nelze zařadit do jiné kategorie. Projevuje se v nich kreativita jejich tvůrce.
FizzesFizzy se připravují vždy v šejkru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu. Hotový nápoj v tumbleru dolijeme šumivou složkou (soda, cola, šumivé víno apod.) tak, aby podle svého názvu pěkně šuměl.
FlipsPřipravují se velmi krátce v šejkru tak, aby nedošlo zředěním vodou. Obsahují povinně žloutek a aromatizují se muškátovým oříškem.
GrogsTeplé míchané nápoje, které se připravují v nádobě z varného skla. Obsahují cukr, lihovinu, nejčastěji rum a vodu.
High ballsDlouhé míchané nápoje skládající se z ledu, lihoviny a složky sycené kysličníkem uhličitým. Zásadně však neobsahují ani kapku jakékoli citrusové šťávy. Podávají se v tumblerech, jimž se ostatně také říká highball glass.
JulepsNápoje připravující se způsobem straight way (přímo v servírovací sklence). Obsahují vždy lístky čerstvé máty peprné.
Nealko, mocktailsNápoje s velmi malým nebo žádným obsahem alkoholu.
Pousse-cafésPousse-cafés (česky kolínka) připomínají kohoutí ocas. Do úzké sklenky tulipánového tvaru se lijí různobarevné lihoviny, těžší napřed, tak, aby se nesmísily.
PunchesPunče mohou být studené i teplé. Obsahují ovocný sirup, ovoce, víno, lihovinu a koření a připravují se ve speciální míse (terina).
SorbetsSorbety vznikají tak, že sektovou misku naplníme do dvou třetin ledem nebo zmrzlinou, ozdobíme ovocem a přidáme lihovinu podle předpisu.

Alkohol pro přípravu koktejlů

Absinth – Bezbarvý nebo zelený nasládlý likér s příchutí fenyklu a anýzu. Obsahuje vysoký podíl alkoholu (okolo 70%).

Amaretto – Likér s mandlovou příchutí.

Angostura – Hořký aromatický likér používající se k aromatizování. Lze nahradit fernetem.

Baileys – Irský sladký a hutný likér.

Becherovka – Bylinný likér na bázi jemného lihu a výluhu z asi 28 bylin.

Benedictine – Kořeněný likér vyráběný v klášteře benediktinů ve francouzském Fécamp. Je sladký, s výrazně osobitou chutí a vůní, a má zelinkavě zlatavou barvu.

borovička – Pálenka vyráběná z plodů jalovce, podobná ginu.

brandy – Koňak, vyrobený mimo Francii. Vyrábí se destilací vína po celém světě pod různými názvy. Destiluje se rovněž z ovocných vín, pak musí být označená příslušným jménem – Apricot Brandy (meruňková brandy), Cherry Brandy (višňová brandy) apod.

calvados – Jablečná pálenka ze severní Francie. Lze jí nahradit jablečným moštem a brandy.

Campari Bitter – Irský hořký aperitiv, lze nahradit fernetem.

Chartreuse – Jemný nápoj se základem brandy a příchutí 130 bylinek. Může mít žlutou nebo zelenou barvu.

Cointreau – Bezbarvý sladký likér s pomerančovou příchutí.

cukrový sirup – Vytvoříme následujícím způsobem: Smícháme 100 g krystalového cukru v 1 dl studené vody a pomalu přivedeme k varu. Necháme vychladnout a ihned spotřebujeme nebo uchováme v chladu.

Curacao – Curacao je likér s pomerančovo-citronovou příchutí přicházející ze stejnojmenného ostrova. Nejvíce používaný je sytě modrý Blue Curacao s převládající pomerančovou příchutí nebo Lemon Curacao s převládající citronovou příchutí. Používá se rovněž bílé Curacao White a oranžové Curacao Orange.

čokoládový sirup – Připravíme ho takto: Do cukrového sirupu nalámeme 50 g čokolády a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.

Drambuie – Likér zlatavé barvy, jež má svůj původ ve Skotsku. Příchuť tvoří koření a med.

fernet – Populární hořký bylinný likér. Existují i chuťové varianty s příchutí citronu či pomeranče.

gin – Bezbarvá lihovina s jemnou jalovcovou chutí.

grenadina – Šťáva z granátových jablek. Lze nahradit malinovým sirupem.

griotka – Sladký višňový likér s jemnou příchutí hořkých mandlí.

Kahlua – Kávový likér.

kakaový sirup – Lze vytvořit takto: Do cukrového sirupu nasypeme 50 g kakaa a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se kakao nerozpustí.

karamelový sirup – Připravíme následujícím způsobem: Na pánev nasypeme 100 g krystalového cukru, pokapeme ho lžící vody a za stálého míchání vaříme, než se cukr rozpustí, začne hnědnout a je průzračný. Potom opatrně zalejeme 1 dl vody a občas promícháme, dokud se karamel nerozpustí.

kávový sirup – Lze připravit takto: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 20 g jemně mleté zrnkové kávy, odstavíme a necháme vychladnout. Vychlazený přecedíme přes čisté plátno.

koňak – Destilát z vína, pro které se pěstuje hrozno v oblasti města Cognac ve Francii. Pouze destilát z vína této oblasti smí nést označení „Cognac“. Je poměrně drahý, lze ho nahradit brandy.

Malibu – Rumový likér s kokosovou příchutí.

mandlový sirup – Vytvoříme následujícím způsobem: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 50 g spařených, oloupaných a nakrájených mandlí. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno.

Pernod – Francouzský likér vyrobený z plodů severovietnamského anýzového stromu. Je průzračný, jantarově zbarvený a velice silný (40% alkoholu).

Pisang ambon – Ovocný likér z malých zelených banánů a dalšího tropického ovoce.

pivo – Nizkoalkoholický nápoj vyráběný ze sladu, chmelu, vody a kvasnic, sycený oxidem uhličitým.

rum – Pravý rum je destilát z cukrové třtiny nebo z melasy. K nejznámnějším rumům patří výrobky z karibské olasti, jako např. Bacardi nebo Jamaica. U zlatých a tmavých rumů se pro dosažení zlatavé až tmavohnědé barvy používá cukrového karamelu. Mezi rumy by se neměl počítat tuzemský konzumní rum vyráběný z cukru.

slivovice – Ušlechtilá pálenka jemné švestkové chuti a vůně. Kvalitní slivovice zraje v dubových sudech po několik let.

Southern comfort – Americký likér ze základu Bourbon Whiskey s příchutí broskve a koření.

šampaňské – Šumivé víno vyrobené ve Francii, v oblasti Champagne. Název šampaňské nesmí být použit na jiné výrobky, i když bylo vyrobeny stejnou metodou. Pro ně se obecně používá název sekt nebo šumivé víno.

tequila – Tradiční mexický destilát vyráběný ze šťávy rostliny agáve.

třešňovice – Lihovina ze zkvašených třešní a višní.

Triple sec – Silnější, bezbarvá odrůda Curacaa.

vermut – Aromatizované kořeněné víno zesílené alkoholem a případně oslazené. Rozeznáváme vermuty suché (dry) a sladké, bílé (bianco) nebo červené (rosso). Mezi nejznámější značky patří Cinzano a Martini.

víno – Mírně alkoholický nápoj vyrobený kvašením révového nebo jiného ovocného moštu. Rozeznáváme vína bílá, růžová a červená.

vodka – Původem z Ruska, kde se vyráběla z brambor. Dnes se často destiluje i z kukuřice nebo pšenice.

whisky – Pálenka vyráběná ze sladu a obilí. Nejznámější jsou whisky skotské, anglické, irské, kanadské a americké (bourbon).