Dělení koktejlů a alkohol pro jejich přípravu
Dělení koktejlů
Kategorie míchaných nápojů je velmi pestrá a míchané nápoje lze dělit podle mnoha různých kritérií:
- základní složky – báze koktejlu
- objemu koktejlu
- technologický postup přípravy
- druhu sklenice do které se připravuje
- denní doby jeho konzumace
- teploty koktejlu
- a mnoha dalších kritérií
Hranice mezi jednotlivými kategoriemi jsou mnohdy nepřesné a některé nápoje lze zařadit současně i do více kategorií. Kromě níže uvedených se můžete setkat i s méně známými kategoriemi jako např. fixes, puffs, rickeys, scaffas, smashes, sours, toddies, ad.
Bowles | Bowle se připravují ve speciální skleněné míse s poklicí zvané terina. Obsahují ovoce nebo zeleninu, likér a alespoň jednu složku sycenou kysličníkem uhličitým (šumivé víno, sodovka nebo limonáda). |
Cobblers | Tyto nápoje se připravují přímo do servírovací sklenky. Nejdříve jí naplníme drceným ledem, dolijeme tekutinami podle předpisu a na závěr podle fantazie ozdobíme ovocem. |
Cocktails | Koktejly jsou charakteristické objemem jedné porce do 10 cl a servírovací sklenkou – koktejlka. V zásadě je můžeme dělit na tři skupiny. Aperitivy (beforedinners) se konzumují před jídlem (např. Martini dry nebo Manhattan). Digestivy (afterdinners) se konzumují po jídle. Sektové koktejly obsahují šumivé víno a mohou se podávat kdykoliv. |
Collinses | Jsou nejdelší z long drinků s obsahem 300 ml i více. Připravují se do velkého tumbleru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu. Po promíchání se ještě přidá několik kostek ledu a doplní soda. |
Crustas | Crustas jsou charakteristické tzv. krustou na servírovací sklence. Krustu přípravíme tak, že rozříznutý plátek citronu vsuneme na okraj skrenky a obkroužíme jí. Vlhký okraj pak ponoříme do jemného krystalového cukru. Typické je i složení: cukrový sirup, citronová šťáva, lihovina a 1-2 střiky maraschina. |
Daisies | Daisy podáváme ve velkých sklenicích na šumivá vína. Pro tyto nápoje nejsou předepsané žádné speciální sklenky, můžeme použít i poháry na sekt. Nejčastěji používanými lihovinami jsou rum, brandy nebo aromatické likéry. |
Egg-noggs | Základem je vždy mléko (teplé nebo studené), vejce a lihovina. Na závěr se nápoj aromatizuje strouhaným muškátovým oříškem. |
Fancy drinks | Nápoje, které nelze zařadit do jiné kategorie. Projevuje se v nich kreativita jejich tvůrce. |
Fizzes | Fizzy se připravují vždy v šejkru a obsahují cukrový sirup, citronovou šťávu a lihovinu. Hotový nápoj v tumbleru dolijeme šumivou složkou (soda, cola, šumivé víno apod.) tak, aby podle svého názvu pěkně šuměl. |
Flips | Připravují se velmi krátce v šejkru tak, aby nedošlo zředěním vodou. Obsahují povinně žloutek a aromatizují se muškátovým oříškem. |
Grogs | Teplé míchané nápoje, které se připravují v nádobě z varného skla. Obsahují cukr, lihovinu, nejčastěji rum a vodu. |
High balls | Dlouhé míchané nápoje skládající se z ledu, lihoviny a složky sycené kysličníkem uhličitým. Zásadně však neobsahují ani kapku jakékoli citrusové šťávy. Podávají se v tumblerech, jimž se ostatně také říká highball glass. |
Juleps | Nápoje připravující se způsobem straight way (přímo v servírovací sklence). Obsahují vždy lístky čerstvé máty peprné. |
Nealko, mocktails | Nápoje s velmi malým nebo žádným obsahem alkoholu. |
Pousse-cafés | Pousse-cafés (česky kolínka) připomínají kohoutí ocas. Do úzké sklenky tulipánového tvaru se lijí různobarevné lihoviny, těžší napřed, tak, aby se nesmísily. |
Punches | Punče mohou být studené i teplé. Obsahují ovocný sirup, ovoce, víno, lihovinu a koření a připravují se ve speciální míse (terina). |
Sorbets | Sorbety vznikají tak, že sektovou misku naplníme do dvou třetin ledem nebo zmrzlinou, ozdobíme ovocem a přidáme lihovinu podle předpisu. |

Alkohol pro přípravu koktejlů
Absinth – Bezbarvý nebo zelený nasládlý likér s příchutí fenyklu a anýzu. Obsahuje vysoký podíl alkoholu (okolo 70%).
Amaretto – Likér s mandlovou příchutí.
Angostura – Hořký aromatický likér používající se k aromatizování. Lze nahradit fernetem.
Baileys – Irský sladký a hutný likér.
Becherovka – Bylinný likér na bázi jemného lihu a výluhu z asi 28 bylin.
Benedictine – Kořeněný likér vyráběný v klášteře benediktinů ve francouzském Fécamp. Je sladký, s výrazně osobitou chutí a vůní, a má zelinkavě zlatavou barvu.
borovička – Pálenka vyráběná z plodů jalovce, podobná ginu.
brandy – Koňak, vyrobený mimo Francii. Vyrábí se destilací vína po celém světě pod různými názvy. Destiluje se rovněž z ovocných vín, pak musí být označená příslušným jménem – Apricot Brandy (meruňková brandy), Cherry Brandy (višňová brandy) apod.
calvados – Jablečná pálenka ze severní Francie. Lze jí nahradit jablečným moštem a brandy.
Campari Bitter – Irský hořký aperitiv, lze nahradit fernetem.
Chartreuse – Jemný nápoj se základem brandy a příchutí 130 bylinek. Může mít žlutou nebo zelenou barvu.
Cointreau – Bezbarvý sladký likér s pomerančovou příchutí.
cukrový sirup – Vytvoříme následujícím způsobem: Smícháme 100 g krystalového cukru v 1 dl studené vody a pomalu přivedeme k varu. Necháme vychladnout a ihned spotřebujeme nebo uchováme v chladu.
Curacao – Curacao je likér s pomerančovo-citronovou příchutí přicházející ze stejnojmenného ostrova. Nejvíce používaný je sytě modrý Blue Curacao s převládající pomerančovou příchutí nebo Lemon Curacao s převládající citronovou příchutí. Používá se rovněž bílé Curacao White a oranžové Curacao Orange.
čokoládový sirup – Připravíme ho takto: Do cukrového sirupu nalámeme 50 g čokolády a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
Drambuie – Likér zlatavé barvy, jež má svůj původ ve Skotsku. Příchuť tvoří koření a med.
fernet – Populární hořký bylinný likér. Existují i chuťové varianty s příchutí citronu či pomeranče.
gin – Bezbarvá lihovina s jemnou jalovcovou chutí.
grenadina – Šťáva z granátových jablek. Lze nahradit malinovým sirupem.
griotka – Sladký višňový likér s jemnou příchutí hořkých mandlí.
Kahlua – Kávový likér.
kakaový sirup – Lze vytvořit takto: Do cukrového sirupu nasypeme 50 g kakaa a nad hrncem s vroucí vodou mícháme, dokud se kakao nerozpustí.
karamelový sirup – Připravíme následujícím způsobem: Na pánev nasypeme 100 g krystalového cukru, pokapeme ho lžící vody a za stálého míchání vaříme, než se cukr rozpustí, začne hnědnout a je průzračný. Potom opatrně zalejeme 1 dl vody a občas promícháme, dokud se karamel nerozpustí.
kávový sirup – Lze připravit takto: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 20 g jemně mleté zrnkové kávy, odstavíme a necháme vychladnout. Vychlazený přecedíme přes čisté plátno.
koňak – Destilát z vína, pro které se pěstuje hrozno v oblasti města Cognac ve Francii. Pouze destilát z vína této oblasti smí nést označení „Cognac“. Je poměrně drahý, lze ho nahradit brandy.
Malibu – Rumový likér s kokosovou příchutí.
mandlový sirup – Vytvoříme následujícím způsobem: Do vařícího cukrového sirupu nasypeme 50 g spařených, oloupaných a nakrájených mandlí. Vychlazený sirup přecedíme přes čisté plátno.
Pernod – Francouzský likér vyrobený z plodů severovietnamského anýzového stromu. Je průzračný, jantarově zbarvený a velice silný (40% alkoholu).
Pisang ambon – Ovocný likér z malých zelených banánů a dalšího tropického ovoce.
pivo – Nizkoalkoholický nápoj vyráběný ze sladu, chmelu, vody a kvasnic, sycený oxidem uhličitým.
rum – Pravý rum je destilát z cukrové třtiny nebo z melasy. K nejznámnějším rumům patří výrobky z karibské olasti, jako např. Bacardi nebo Jamaica. U zlatých a tmavých rumů se pro dosažení zlatavé až tmavohnědé barvy používá cukrového karamelu. Mezi rumy by se neměl počítat tuzemský konzumní rum vyráběný z cukru.
slivovice – Ušlechtilá pálenka jemné švestkové chuti a vůně. Kvalitní slivovice zraje v dubových sudech po několik let.
Southern comfort – Americký likér ze základu Bourbon Whiskey s příchutí broskve a koření.
šampaňské – Šumivé víno vyrobené ve Francii, v oblasti Champagne. Název šampaňské nesmí být použit na jiné výrobky, i když bylo vyrobeny stejnou metodou. Pro ně se obecně používá název sekt nebo šumivé víno.
tequila – Tradiční mexický destilát vyráběný ze šťávy rostliny agáve.
třešňovice – Lihovina ze zkvašených třešní a višní.
Triple sec – Silnější, bezbarvá odrůda Curacaa.
vermut – Aromatizované kořeněné víno zesílené alkoholem a případně oslazené. Rozeznáváme vermuty suché (dry) a sladké, bílé (bianco) nebo červené (rosso). Mezi nejznámější značky patří Cinzano a Martini.
víno – Mírně alkoholický nápoj vyrobený kvašením révového nebo jiného ovocného moštu. Rozeznáváme vína bílá, růžová a červená.
vodka – Původem z Ruska, kde se vyráběla z brambor. Dnes se často destiluje i z kukuřice nebo pšenice.
whisky – Pálenka vyráběná ze sladu a obilí. Nejznámější jsou whisky skotské, anglické, irské, kanadské a americké (bourbon).
