Digestiv pro podporu trávení
Digestiv (z franc. digestif – trávicí) je alkoholický nápoj, který se podává po jídle, aby podpořil trávení a „utišil žaludek“. Doplňuje sníženou hladinu trávicích enzymů.
Je to opak aperitivu: zatímco aperitiv se podává před jídlem na povzbuzení chuti a rozvázání konverzace, digestivem naopak hostina končí.
Podle nepsaných pravidel by se měl servírovat jiný nápoj než během aperitivu.
Na rozdíl od aperitivu se jako digestiv volí nápoj s vyšším procentem alkoholu. Digestiv se podává po jídle, nebo při úplně posledním chodu. Je to závěr dokonalého zážitku. Třešnička na dortu. Z francouzštiny by se dal přeložit jako „zažívací“. Ne nadarmo se používá pojem “na slehnutí”. Digestivy totiž podporují trávení. Je to jedinečný okamžik, kdy společnost dojídá poslední chod a vychutnává si poslední sousta. Těsně před tím, než začne bujná diskuze o všelijakých tématech.
Digestiv se podává na závěr. Neměl by k němu být přímo určený žádný pokrm. Při správném výběru by měl představovat dokonalý závěr všech chutí sám o sobě. Nikdy však není špatný nápad užít si výběrový tvrdý alkohol s kvalitním doutníkem či kouskem hořké čokolády.
Častým omylem je, že posledním nápojem u oběda či večeře je káva. Není. Káva má přijít na stůl jako předposlední spolu s dezertem. Skutečnou tečkou je digestiv. Alkoholický nápoj, který podporuje trávení a zároveň celou událost uzavírá po společenské stránce.
Jaký alkohol může být digestivem
Zde je možností celá řada.
Typickým zástupcem digestivů bývá brandy, zejména koňak, nebo armaňak, nebo calvados, často společně s doutníkem.
Svou úlohu skvěle splní také hořké bylinné likéry, whisky, vodka. V podstatě jde o celou škálu nápojů s vyšším obsahem alkoholu, hostitelé mohou nabídnout také různé krajové speciality. Padne-li volba na vermut, pak je to zcela v pořádku.
- Koňak a brandy – Hennesy, Rémy Martin,
- Whisky – irské, skotské
- Pálenky – Metaxa, grappa, ovocné pálenky
- Bylinné likéry – Jägermeister, Becherovka, Fernet Stock
- Žaludeční likéry
- Gin – Tanqueray, Hendrick’s Gin
- Vermut – široká škála, jiný než během aperitivu
- Portská a dezertní vína
- České ovocné pálenky