Holandská káva – Horká s ginem
Holandská káva je u nás nepříliš rozšířený horký nápoj, který se skládá z horké kávy, šlehané smetany, cukru a ginu.
Je to další variace kávy s alkoholem, tedy nápoj který nejen zahřeje, ale také povzbudí. Na závěr je káva ozdobena a ochucena mletou skořicí.
Náročnost přípravy kávy s ginem
Podle originální receptury má být Holandská káva připravena v džezvě, kde se svaří společně s cukrem. pokud tedy máme džezvu, máme vyhráno, pokud ne, lze připravit filtrovanou kávu a poté jí svařit s cukrem. Jedná se o zážitkovou dezertní kávu, kam nepatří espresso. Do nápoje pak patří pravá smetana, nikoliv rostlinná náhražka ve spreji.
Recept na přípravu kávy s ginem
- Připravíme si potřebné ingredience – receptura na dvě porce
- Mletou kávu (28 g)
- Gin (1,0 dl)
- Cukr – 4 lžičky
- Vodu – 4 dl
- Šlehanou smetanu 30%
- Mletou skořici na posypání (dle chuťových preferenci)
- Do džezvy vložíme kávu, vodu a cukr
- Vše svaříme a necháme 2x vzkypět, výsledkem by měla být silná sladká káva
- Kávu na cca 2 minuty odstavíme
- Do sklenic (silnostěnné s ouškem) rozdělíme gin
- Ušleháme smetanu tak, aby byla dostatečně tuhá
- Horkou kávou zalijeme gin a hned přidáme kopec smetany, aby se alkohol nestihl začít odpařovat
- Posypeme volitelně mletou skořicí
- Drink je hotov
Závěr
Tento nápoj není u nás příliš rozšířen. Je však zajímavou alternativou například k Irské kávě. Ovšem chuťově velmi výrazný gin s tóny jalovce může působit v kombinaci s kávou nezvykle a Holandská káva tak nebude chutnat každému.
Gin se používá v kombinaci s kávou a tonikem jako studený koktejl, tento koktejl však nemá s touto recepturou na horkou Holandskou kávu nic společného. Jedná se o odlišné nápoje.
Jak už bylo řečeno výše, jedná se dezertní zážitkovou kávu, která bude vyhledávána zejména milovníky ginu.
Tato káva je variací na kávy s různými druhy alkoholických nápojů, např. české kafe s rumem.
Vyzkoušejte sami, například na horách, třeba si jí zamilujete.