Horká čokoláda s vínem

Horká čokoláda s vínem je běžná horká čokoláda, která je doplněna o červené víno. Je to populární horký nápoj, který se skládá zejména z plnotučného mléka a kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. Přidává se se skořice, cukr a případně také tučná smetana posypaná strouhanou čokoládou.

Použití

Alkohol ještě zesílí hřejivý účinek teplého čokoládového nápoje a tak je to skvělá volba, třeba na horách, pokud se potřebujeme zahřát, například do celodenním lyžování. Nápoj je to na přípravu velmi jednoduchý a dá se připravit doslova za pár minut.

Nápoj je to také velmi kalorický a vydatný, který vám rychle doplní potřebnou energii.

Často je vyhledáván pro svojí sladkou chuť a omamnou vůni a je alternativou k punči, grogu, nebo i ke svařenému vínu.

Víno

Na víně v tomto receptu příliš nezáleží, protože tento horký koktejl obsahuje tolik dalších chutí, že chuť vína bude značně potlačena. Použijte červené víno, které běžně používáte třeba při přípravě svařeného vína.

Klasický recept

Připravíme si základní suroviny

  • Hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa (50 g)
  • Plnotučné mléko (2 dl)
  • Červené víno (0,5 dl)
  • Mletá skořice – špetka
  • Cukr, nejlépe třtinový – dle chuti

Postup přípravy

Klasický postup přípravy probíhá v hrnci a na sporáku, kdy se ohřeje mléko, do něj se naláme čokoláda a nechá se rozpustit. Poté se přidá mletá skořice a cukr. Červené víno přidáme až na konec. Směs by neměla mít v průběhu přípravy vyšší teplotu než cca 80 stupňů Celsia. Vše důkladně zamícháme a můžeme nalévat do hrnků. Konzumujeme horké.

Tento druh přípravy je vhodný, pokud nápoj připravujete pro více osob. Pokud připravujete jednu porci, je mnohem snazší a rychlejší použít mikrovlnou troubu a nápoj připravit přímo v hrnku. Postup je prakticky identický a víno přidáváme až nakonec a poté již neohříváme. Pak už jen stačí zamíchat lžičkou.

Tímto způsobem zabráníme tomu, aby nám z nápoje vyprchal alkohol, který se začíná uvolňovat už při teplotě 78 stupňů Celsia. Osladíme tedy podle chuti, případně nesladíme a přidáme skořici, která platí za klasickou součást tohoto nápoje, Konzumuje se ihned, dokud je nápoj horký.

Tip na závěr

Tento horký nápoj lze lze ještě doplnit o několik lžic, nebo kopečků smetany a tu pak ozdobit posypem ze strouhané čokolády. Potřebujeme však běžnou tučnou smetanu min. 30%, nikoliv zakysanou. Čokoládu můžeme použít stejnou, jakou už nápoj obsahuje.