Jak správně skladovat otevřenou lahev vína

Většina lidí co znám se s tímto problémem nikdy nesetkala a pravděpodobně ani nikdy nesetká. Nestává se jim, že by museli řešit jak skladovat otevřenou láhev vína, protože vše včas vypijí.

Stává se jim většinou problém opačný. Sotva láhev vína otevřou, nalijí si první sklenku, druhou sklenku a při třetí zjistí, že je láhev už prázdná a bude potřeba otevřít láhev další.

Zkusme se tedy vžít do situace, že si otevřete láhev oblíbeného vína, zazvoní vám telefon a vy musíte jet někam třeba autem. zařizovat něco důležitého.

Proč se otevřené víno poměrně rychle kazí

Na vině je oxidace.

Oxidace je proces, který začíná už v okamžiku otevření láhve vína. Jedná se styk vína se vzduchem. Provzdušnění je pro některá vína žádoucí proces, který jim umožní uvolnit chuť. Používá se k tomu dekantér, do kterého se vína přelijí. Tento jim umožní lepší provzdušnění a uvolnění jejich chuti. Tento proces se provádí cca hodinu před plánovanou konzumací. Tedy. aby k provzdušnění došlo v čase, kdy je chuť vína nejlepší.

Poté již začíná degradace vína vlivem oxidace, kdy víno tzv. octovatí. Tedy se mění ve vinný ocet. Lidově se touto procesu říká kysnutí vína. Některá vína jsou odolnější proti tomuto procesu, jiná méně odolná, ale kysnou vína všechna.

Oxidace také může zcela znehodnotit i uzavřenou láhev vína, pokud je zátka poškozená a víno přichází do styku se vzduchem. Aby se tento proces minimalizoval, plní se láhve až po hrdlo, aby byla případná styčná plocha vína vůči oxidujícímu vzduchu co nejmenší.

Která vína oxidují nejrychleji

Obecně se dá říct, že čím světlejší víno, tím rychleji po vystavení vzduchu zkysne. Tedy to máme bílá vína následovaná víny růžovými, oranžovými a nakonec červenými.

U červených vín to platí také.

Nejcitlivější je pravděpodobně Pinot Noir a dále se můžeme řídit tím, že čím světlejší červená, tím rychleji víno ztratí svou typickou chuť.

Mezi další ohrožená vína patří vína archivní. Zde je to trochu sázka do loterie, protože záleží především na správném uzavření a skladování, které kupec, nebo spotřebitel již nemůže ovlivnit.

Představte, že si otevřete takové desetileté víno, na které se už dlouho a sotva si nalijete skleničku, tak zjistíte, že je kyselé.

Jsou prostě vína, která se mohou zkazit už během pár hodin po otevření, a to opravdu nepotěší. Na druhou stranu, archivní víno bychom si sice měli vychutnat, ale nechat ho stát moc dlouho – a natož ho snad nechávat na příště. Další typ vín, která jsou oxidací zvlášť ohrožená, jsou vína bez sulfátů.

Jak skladovat otevřenou láhev vína

Jak už jsme uvedli na začátku, víno se kazí při kontaktu se vzduchem. Proces oxidace lze však ovlivnit. Tedy co nejvíce zpomalit.

Existuje pár metod, které tento proces zpomalí a víno zachovají jako nové klidně i několik dní. Občas se dokonce uvádí, že s použitím správných technik může v lednici nebo vinotéce vydržet i dva týdny.

Vychlazení a zavírání vína je základ

Víno je před otevřením vždy vhodné vychladit. Tentokrát nejde o chuť, ale o to, že chlad proces oxidace spolehlivě zpomalí. Pokud hned víte, že si lahev chcete užívat po více dnů, do lednice ji vraťte ihned po nalití sklenky.

V případě, že si chcete víno vychutnávat pouze jeden večer, nezapomeňte ho po každém rozlití znovu zavřít.

Champagne bottle stopper

Skladování otevřené láhve vína

Pravidla skladování otevřené lahve vína se neliší ať už se jedná o bílé nebo o červené.

Otevřené víno rozhodně nikdy neskladujte v teplotách nad 20°C. Naopak. Chovejte se k němu jako k jakékoliv potravině, která má tendence se kazit.

Zavřené ho uložte do lednice.

Jak postupovat, aby víno v lednici vydrželo co nejdéle čerstvé:

  • Nikdy víno neskladujte naležato – tím ho vystavíte největšímu množství kyslíku.
  • Zamezte kontaktu se slunečním světlem.
  • Pokud chcete víno udržet čerstvé až 14 dní, uzavřete jej pomocí vakuové pumpy na víno.
  • Pokud nemáte víno jak uzavřít, přelijte ho do menší nádoby, která opět omezí jeho kontakt s kyslíkem.
  • Pozor na prudké střídání teplot. Pokud chcete červené víno před konzumací trochu zahřát, nechte víno 30 až 60 minut před podáváním odstát, čímž se dostane na ideální teplotu, která je u červeného kolem 16ti stupňů Celsia.

Skladování šumivých vín

U šumivého vína platí pro skladování trošku jiná pravidla. Spousta lidí dokonce preferuje lehce odstáté šumivé víno.

Při uchovávání zbytku šumivého vína rozhodně vakuovou pumpu nepoužívejte – víno by tak o své bublinky přišlo. Pro co nejdelší čerstvost můžete místo toho šumivé víno uzavřít speciálním uzávěrem – takzvaným Champagne bottle stopperem.

Champagne bottle stopper