Kocovině lze předejít vhodným výběrem alkoholu

Tohle asi zažil v životě snad úplně každý.

Ráno se probudíte a necítíte se ve své kůži. Je vám špatně, jste zpocení, máte velkou žízeň a bolí vás hlava. Někteří se nedokáží ani zorientovat kde vlastně jsou a kdo to spí vedle vás.

Těm zkušenějším už bude zřejmé, že budou minimálně celé dopoledne prakticky k nepoužití a jde jen o to vydržet a přežít až kocovina pomine. V lepším případě to bude již odpoledne, v horším až v podvečer, případně večer.

Ale není alkohol jako alkohol.

Kocovině lze předejít

Tak to určitě ano – třeba abstinentům se kocovina zcela vyhýbá. Pokud tedy nebudete pít alkohol, s tímto problémem se prakticky vůbec nesetkáte.

Pokud budete pít alkohol takzvaně s mírou, tedy střídmě, jen abyste se lehce dostali do nálady. Tedy jen pár skleniček alkoholu za večer, kocovina se vás také týkat nebude. Možná pokud si dáte o jednu skleničku více než obvykle, bude vás lehce brnět ráno hlava, ale to velmi rychle odezní a nebude vás to omezovat.

Na druhou stranu, pokud jste se rozhodli pít za večer vše co teče a v jakémkoliv množství, chcete si s každým dát panáka a vypít celý bar, všechny rady jsou pak zcela zbytečné. V takovém případě vás kocovina nemine a bude vás čekat velmi ošklivý následující den a to ještě v tom lepším případě.

Jak kocovina vzniká

Při konzumaci alkoholu vzniká v játrech sloučenina zvaná acetaldehyd (který je alfou a omegou celé kocoviny). Jde o metabolit, cytotoxického charakteru (jedovatý vůči buňkám) a který poškozuje játra.  Acetaldehyd se také podílí na kancerogenním (rakovinotvorném) účinku alkoholických nápojů. Čím více alkoholu pijete, tím více se tento toxin v těle hromadí a tím je i horší kocovina.

Kocovina vzniká jako následek složitá chemická reakce organismu na odbourávání alkoholu v těle.  Při tomto procesu dochází k procesům při kterých tělo využívá velké množství vody, minerálů a vitamínů (převážně vitamínu C) a tělu se odčerpává značné množství energie. Oslabuje se sekrece antidiuretického hormonu a vylučování těch látek, které udržují rovnováhu v lidském těle. To vede k dehydrataci. Což má za následek vzniku již zmiňovaného acetaldehydu. Jaterní buňky se snaží odbourávat alkohol z organismu, a během tohoto procesu nevyrábějí glukózu, což vede k poklesu hladiny krevního cukru – hypoglykémii.

Výsledkem kocoviny je deprese a špatná nálada, jako výsledek biochemických poměrů v mozku, následkem poklesu až zastavení neuroneogeneze. Alkohol je osmoticky působící látka, což vede k „vtahování“ vody do všech buněk v lidském těle, a to včetně buněk v mozku. Dochází ke změně jejich objemu – roztahují se a zapříčiní rozpínaní mozkové tkáně – bolestí hlavy (buňky uzavřeny v menším prostoru). V ruku v ruce se projevuje i dehydratace organismu. Acetaldehyd je posléze přeměňován acetaldehyddehydrogenázou na dále snadno metabolizovatelnou kyselinu octovou  (acetát). Překyselení organismu je proto úplně běžným doprovodným pocitem. To vysvětluje ten nepříjemný octový zápach, nejen z úst, lidí trpících kocovinou. 

Není alkohol jako alkohol

Pro to zda ráno budete mít kocovinu či nikoliv je rozhodující nejen kolik alkoholu vypijete, ale také to, o jaký alkohol se jedná.

Samohonka nikdy

To nejhorší co lze konzumovat je samohonka. Tedy nelegální domácí pálenka. Zde můžete očekávat nepříjemné následky už po jednom panáku.

Ne každý černý palič má dostatek zkušeností a potřebnou technologii, aby dokázal vypálit kvalitní destilát. Mnozí z nich pálí alkohol pod jeho vlivem a nepoužívají ani teploměry. Slova jako úkap, prokap a dokap jim moc neříkají. Výsledkem je destilát po kterém vám v lepším případě bolí hlava, v horším nevidíte a v nejhorším zemřete.

Samozřejmě existují i domácí paliči kteří svému řemeslu rozumí a pálí vysoce kvalitní destiláty. Přesto je taková konzumace vždy riziková – zcela se vydáváte do rukou člověka, kterého většinou vůbec neznáte, jehož morální hodnoty jsou minimálně pochybné a který porušuje zákon. To přece nikdo soudný nechce.

Čiré destiláty ano

Pokud chcete pravděpodobnost vzniku kocoviny snížit, vyberte si čirý alkohol, jako je například vodka, bílý rum, stříbrnou tequilu nebo gin. Vodka má nejméně toxinů způsobujících kocovinu, zvlášť ve srovnání s tmavšími destiláty, jako je například whisky.

Látky, které jsou v alkoholu navíc krom etanolu, ať už vznikly například při zrání vína, brandy či whisky v dubových sudech anebo je do nápoje přidal výrobce pro zlepšení chuti či barvy, mohou kocovinu ještě zhoršit tím, že naruší hladinu PH v těle.

Tichá vína ano

Tichá vína jsou vhodná, pokud chcete předejít kocovině. Pokud hovoříme o jedná láhvi (0,7 l) za večer a tu ještě budete prokládat vodou, a to buď samostatně (1,5 litru), nebo si namícháte vinný střik (2 díly vody a 1 díl vína, je taková konzumace zcela bezpečná i pro ženy a ráno by vás žádná kocovina potkat neměla.

Bublinky ne, ani jako přípitek

Problém přípitku spočívá v tom, že se obvykle vypije velmi rychle, a pokud je před jídlem, pak i na prázdný žaludek. Bublinky jsou často spojené s kocovinou kvůli oxidu uhličitému, který je vháněn do lahví, aby se postaral o šumivý efekt. Díky tomu je alkohol také rychle absorbován do krevního oběhu.

Dostanete rychlejší vstřebávání, vyšší hladinu alkoholu v krvi – a také v mozku – pokud pijete šumivé víno namísto nesyceného alkoholu. Zhruba dvě třetiny lidí se opijí rychleji, když pijí šumivá vína nebo další sycené nápoje.

Pivo – ano, ale záleží na množství

Pivo zpravidla není problém, pokud zůstanete u dvou (pro ženy) až třech (pro muže) půllitrů za večer a vyhnete se silným speciálům.

Koktejly – raději ne

U koktejlů je to složité, problém ani tak není alkohol v koktejlu samotný, ale ostatní složky koktejlu, které mohou vznik kocoviny negativně ovlivnit.

Pokud ale zůstanete u dvou až tří koktejlů za večer, mělo by to být z hlediska kocoviny bezpečné a volte raději koktejly z čirého alkoholu (Gintonic, Screwdriver, Mojito, apod.)

Nikdy nepijte alkohol na lačno

Ti zkušenější to již dobře znají – pít se má na dobrý základ.

Tím základem bývá plný žaludek zpravidla tučného jídla. Ale vhodné jsou i další potraviny. Jídlo, jako je brokolice, kapusta, citrón, kurkuma nebo červená řepa, jsou skvělá pro vaše játra, a také bylinky, jako ostropestřec mariánský, smetánka lékařská, Phyllanthus niruri řečený drtič kamenů, lopuch či bobule klanoprašky čínské při zařazení do stravy pomáhají s fungováním jater.

A nezapomínejte alkohol střídat se sklenicemi čisté vody. Je to pro vznik kocoviny rozhodující faktor.

Pokud jde o třeštící hlavu, u té je na vině nejčastěji dehydratace. A za nevolnost může nadměrné množství alkoholu, které dráždí žaludek a nutí ho mimo jiné produkovat příliš mnoho žaludeční kyseliny.