Koktejl Houba – Víno s Colou
Houba je český název pro alkoholický koktejl původem ze Španělska, kde se mu říká Calimocho. Je oblíben zejména mládeží v celém Španělsku.
Drink se pije převážně na ulici či pláži, kde se mládež schází s vlastním alkoholem, čemuž se říká Botellón. V některých barech se tento drink servíruje ve specifickém namrazeném džbánu zvaném Porron.
Náročnost přípravy koktejlu Víno s Colou
Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se pouze nalijí do džbánu. koktejlu
Recept na přípravu koktejlu Víno s Colou
Poměr surovin je variabilní a pohybuje se od 1/3 vs. 2/3 oběma směry, tak i 50/50. Dle vlastní chuti.
- Připravíme si potřebné ingredience
- Červené víno (0,5 l) – volíme spíše sladší a mělo by být dobře vychlazené
- Coca-Colu (0,5 l) – vychlazenou
- Kostky ledu – nemusí být
- Do skleněného džbánu vložíme led, nalejeme červené víno a Coca-Colu, samotný džbán také můžeme předem vychladit v mrazícím boxu, nebo chladničce
- Poté ze džbánu rozléváme do sklenic
- Drink je hotov
Výběr surovin pro koktejl Víno s Colou
I když mnozí nebudou souhlasit, do tohoto koktejlu patří výhradně stolní víno. Důležitá je ale jeho kvalita. Volit bychom měli červené, sladší a zemitější.
Dražší přívlastková vína si necháme na jinou příležitost, protože Coca-Cola spolehlivě chuť vína v tomto koktejlu přebije a tak bychom si ho stejně nevychutnali.
Coca-Colu lze pak nahradit Pepsi, nebo i jiným colovým nápojem.
Původ koktejlu Víno s Colou
Ve Španělsku se mu říká Calimocho. Jeho vznik se datuje kolem roku 1970 v Baskicku.
Podle legendy vznikl název Kalimotxo během baskitských slavností Puerto viejo. Prodejci vína v jednom ze stánků zjistili, že jejich víno je zkyslé, a tak se jim ho nedařilo prodávat. Proto se ho rozhodli smíchat s kolou a pojmenovali jej podle přezdívek dvou přátel Kalimero (podle postavy kuřete) a Motxo. Během dalších let se tento název rozšířil do celého Španělska.
Drink byl již však i dříve znám pod různými názvy jako Rioja Libre nebo Cuba Libre del pobre (pro chudé). V Barceloně byl tento drink znám pod jménem El Cubata Gitano.
Závěr
Tento koktejl je oblíbený zejména mezi mládeží a studenty zejména pro svojí příznivou cenu a snadnou přípravu. Je to typický párty drink a v horkém podnebí Španělska je připravován i do PET lahví, které se chladí v lednicích a jsou tak připraveny k pití na ulicích či plážích.
Lokální a krajové názvy koktejlu Víno s Colou
- Španělsko – Calimocho, Kalimotxo
- Chile – Jote
- Jižní Afrika – Catemba,
- Maďarsko – Vadász
- Chorvatsko, Slovensko – Bambus
- ČR – Houba, Bambus