Kubánský rum – Havana Club

Havana Club je značka, pod níž se v Santa Cruz del Norte v severovýchodní části Kuby vyrábí několik alkoholických rumových nápojů.

Utváří ho kubánské klima, zeměpisná poloha, dějiny a lidé – rum je zásadní součástí kubánské kultury.

Sortiment rumů Havana Club představuje toto bohaté dědictví v jeho nejvytříbenější podobě. Ztělesňuje pravého ducha Kuby.

Historie rumu Havana Club

Havana Club je jedním z nejznámějších jmen mezi kubánskými rumy.

Historie značky sahá až do roku 1878, kdy ji v městečku Cardenas založil José Arechabala. Po kubánské revoluci v roce 1959 byla společnost kubánskou vládou znárodněna. Rodina Arechabalových emigrovala do Španělska a poté do Spojených států. V roce 1977 se jejím domovem stalo Santa Cruz del Norte v severovýchodní části Kuby, ale v té době už sláva Havana Club sahala daleko za jeho hranice.

Od roku 1994 je rum této značky vyráběn pod hlavičkou společnosti Havana Club International, což je joint venture, kterou vlastní stejným dílem kubánský stát a francouzská firma vyrábějící alkoholické nápoje Pernod Ricard.

Výroba rumu Havana Club

Výroba začíná výběrem vhodné cukrové třtiny, která je hlavní surovinou. Doba zrání Havana Club rumů se liší podle druhu. Zrání probíhá v dubových sudech z amerického bílého dubu, ve kterých byl předtím bourbon. V jejich parádně vyvážené chuti dominují ovocné a vanilkové tóny.

Nad recepturami bdí zkušení Maestros Roneros, kteří řídí výrobu a odpovídají za špičkovou kvalitu každé lahve.

Výrobní postup můžete shlédnout na videu níže.

Havana Club výroba

Druhy rumu Havana Club

Pod značkou Havana Club se prodává více druhů rumu. Jednotlivé druhy se liší jednak ingrediencemi, které jsou do rumu Havana Club přimíchávány, ale také dobou, kterou v sudech každý z těchto nápojů zraje.

  • Añejo Blanco – Svou bílou barvu získává tento druh jednak tím, že není obohacen o žádné další ingredience, které by ho zabarvily, a také tím, že zraje (18 měsíců) v bílých dubových sudech.
  • Añejo Especial – Zraje 3 roky a obsahuje vanilku, karamel a kakao.
  • Añejo Reserva – Zraje 5 let a obsahuje jemné náznaky vanilky, tabáku a koření.
  • Añejo 3 Años – Zraje 3 roky (Años = rok).
  • Añejo 7 Años – Zraje 7 let (Años = rok).
  • Añejo 15 Años – Zraje 15 let (Años = rok).
  • Cuban Barrel Proof – Jediný rum od značky Havana Club, který má obsah alkoholu 45 %. Zrání a uchovávání je složitější, než u ostatních rumů Havana Club. Cuban Barrel Proof je nejdříve ve velmi starých sudech z bílého dubu, kde získá svou jantarovou barvu, poté je přemístěn do dalších, speciálně vybraných dozrávacích sudů, kde už zraje pouze krátkou část z celkové doby 10 let zrání.
  • Selección de Maestros – Třikrát zrající sudový rum. Vzniká tak, že mistři Maestros Roneros shromáždí už zralé rumy. Tyto rumy poté míchají a ukládají k dalšímu zrání do sudů, které jsou vybírány dle aromatických vlastností svého dřeva. Nakonec se Maestros Roneros sejdou podruhé, aby vybrali rumy, které jsou nejlépe vyzrálé. Ty mají tvořit konečnou směs s obsahem 45 % alkoholu v objemu.
  • Havana Club Unión – První kubánský rum, který byl speciálně vytvořen pro párování s chutí kubánského doutníku.
  • Maximo Ron Extra Añejo – Jedná se o nejdražší rum, který je pod značkou Havana Club prodáván. Zraje celých 30 let. Má tmavě jantarovou barvu, lehce ovocnou vůni a obsahuje malé množství pepře.

Konzumace Havana Club

Z rumů značky Havana Club (hlavně z Añejo Blanco) se také připravuje několik koktejlů. Mezi nejznámější patří zejména:

  • Mojito
  • Cuba Libre
  • Havanassima
  • Piña Colada
  • Daiquiri
  • Mary Pickford
  • Hemingway Special

Ušlechtilé rumy Havana Club jsou pak určeny zejména k přímé konzumaci.

Receptury na výše uvedené koktejly najdete na tomto webu.