Nealkoholické pivo je moderní nápoj nové doby

Mnohé z vás možná překvapí článek o nealkoholickém pivu na webu o alkoholu, ale i v běžné hospodě, nebo baru seženete nějaké to nealko…

Zbavte se předsudků, pokud je máte, a přečtěte si proč tomu tak je.

Nealkoholické pivo je vlastně dokonalý nápoj

Jasně, žízeň nejlépe uhasíte čistou pramenitou vodou, a ta je nejvhodnější nápoj vlastně úplně ke všemu, nepoškodí vaše zdraví, neničí vám zuby, ani vám nepřekyselí žaludek a nepřiberete po ní na váze. Neobsahuje žádné kalorie ani tuky.

Ovšem člověk je tvor mlsný a tak mu většinou čistá pramenitá voda jako jediný vhodný nápoj úplně ke všemu nestačí. Pokud si potrpíte na nějaký ten kulinářský a degustační zážitek a zamyslíte se nad tím, co je vlastně k dispozici, vyjde vám, že nealkoholické pivo je vlastně to nejlepší, co se dá pít místo vody.

Limonády obsahují spoustu tzv. éček a jsou vyrobené za pomoci umělých příchutí a sladidel, ať už se jedná přímo o cukr, či nějaké jeho náhražky. Energetické nápoje je snad ta nejhorší možná volba, zejména z toho důvodu, že s nimi neuhasíte žízeň, ale po jejich konzumaci budete mít po krátké chvíli žízeň ještě větší.

Ovocné džusy se mohou zdát jako výborná volba, pokud jsou připraveny z ovoce. Ale i ty nejkvalitnější džusy plné ovoce obsahují spoustu cukru, více než si myslíte. Pokud tedy už pít ovocný džus jako zdravý nápoj, je ho potřeba ředit vodou, a to opravdu hodně. To samé se pak také týká ovocných sirupů. Pak tady máme čaje ať už horké, nebo ledové, ať už černé, zelené ovocné či bylinkové. Čaje jsou dobrou volbou, ovšem pozor opět při jejich slazení…

Složení klasického piva je to velmi jednoduché – obsahuje jen vodu, ječný slad a chmel, respektive chmelové produkty – to je vše naprosto v pořádku, jedná se o pro lidské tělo prospěšné látky. Jediné negativum je alkohol, který je ovšem v nealkoholickém pivu téměř eliminován. Proč téměř? Protože vzhledem k technologii výroby nealkoholického piva, v něm zbyde určité stopové množství alkoholu, které je ovšem tak malé, že se po něm neopijete, ani nemusíte mít obavy z případné policejní kontroly.

Každý alkohol konzumovat nemůže

Mnoho lidé si prostě nemůže konzumaci alkoholu dovolit, protože si potřebují zachovat čistou hlavu, a je tomu tak zejména z pracovních, ale i zdravotních důvodů. Jedná se o lékaře ve službě, řidiče, piloty, lidi v pracovní době, ale i třeba těhotné ženy a osoby užívající lék, kde je alkohol kontraindikací.

K nejčastějším důvodům ale patří to, že dotyčný nemůže konzumovat alkohol, protože bude řídit (ať už cokoli), má zrovna na starost děti a nechce nic riskovat, chystá se do práce, bere léky, které si s alkoholem kříží cestu, alkohol mu jakkoli nedělá dobře (například kvůli depresím a jiným psychickým potížím) nebo si prostě chce jen udržet čistou hlavu. Věřte, nebo ne – i všichni tihle lidi mají možná rádi chuť piva.

Nealkoholické pivo se od alkoholického liší právě alkoholem a díky němu drobnou odlišností v chuti. Pokud byste někomu, kdo není ortodoxní pivař, který mám dokonale ochutnanou tu svojí značku, dali ochutnat, tak podle chuti alkoholické pivo od nealkoholického piva nepozná.

Jak se nealkoholické pivo vyrábí

Nealko pivo se vyrábí úplně stejně, stejnou technologií, jako pivo tradiční. Alkohol se z něj odstraňuje až později.

Procesů, kterými to lze provést, je hned několik:

  • Reverzní osmóza – v tomhle případě pivo prochází přes filtr, který dokáže alkohol oddělit.
  • Vakuová destilace – pivo se zahřívá ve vakuu, tím se sníží bod varu alkoholu a ten se pak odpaří.
  • Vaření piva kratší dobu – nižší obsah alkoholu může pivo mít i díky tomu, že se nevaří tak dlouho jako pivo klasické.

Výhody nealkoholického piva

Nealkoholické pivo obsahuje méně kalorií a je prospěšné lidskému zdraví.

Pokud patříte ke konzumentům nealkoholického piva, asi jeho výhody dobře znáte a shodují se na nich i odborné vědecké studie, které docházejí ke stejnému závěru – konzumace nealkoholického piva prospívá lidskému tělu.

Toto souvisí s chmelem, který je v pivu obsažen. Chmelové složky působí na lidské tělo antioxidačně. Prospívají lidským střevům, mají protizánětlivé účinky, a také podporují kondici kardiovaskulárního systému.

Zmiňuje se také i možné zvýšení citlivosti na inzulin, což není v době, kdy inzulinová rezistence a diabetes jsou považovány za civilizační choroby vůbec od věci.

Další výhodou nealko piva oproti tomu klasickému je jeho nižší kalorická hodnota. Podle různých laboratorních testů je to cca o 50% méně. Pokud si tedy dáte jedno běžné pivo, přijmete zhruba tolik kalorií, jako kdybyste vypili dvě piva nealkoholická. Nejsou v tom žádné triky, ale prostý fakt, že alkohol je velmi kalorický.

A opomenout nesmíme ani hydrataci. Jestli si po nějakém fyzickém výkonu dáte běžné pivo, s nealko pivem můžete udělat to samé. Pak vám nehrozí snížená schopnost regenerace svalů. I když, jednou za čas se to dá tolerovat. Obecně ale alkohol pro fyzické aktivitě spíš neprospěje, třeba i proto, že dehydratuje. A právě v těchto situacích je nealkoholické pivo nejvhodnější.

Fakta o nealkoholickém pivu

  • Nealkoholické pivo se setkává mezi konzumenty s čím dál větší oblibou.
  • Jeho spotřeba roste, což je v přímém kontrastu se snižující se spotřebu běžného piva s alkoholem. Je to způsobeno zejména společenskými změnami a generační obměnou, kdy mladší generace už tolik neinklinuje ke konzumaci alkoholu.
  • U nás obliba nealkoholického piva, ale také míchaných nápojů na bázi tradičního piva, stoupá už více něž deset let.
  • Počátky nealkoholického piva lze hledat ve Švýcarsku a Německu už po 2. světové válce.
  • Nealkoholické pivo není nic pro děti – už jen proto, že v nich pěstuje nezdravý návyk na chuť piva, který může způsobit jejich závislost v budoucnosti.
  • I když jde o nealkoholické pivo, obsahuje až 0,5 % alkoholu. Bývá to uvedeno na obalu. Jedná se o množství, které je závislé na výrobní technologii.
  • Na trhu existuje i několik značek nealkoholických piv, které skutečně vůbec žádný alkohol neobsahují.
  • Nealko pivo je ideální nápoj po sportu – na rozdíl od toho klasického totiž nedehydratuje a poskytne tělu potřebné minerální látky.