Nejznámější značky armaňaků 1/2

Armaňak je stará francouzská pálenka postupně destilovaná z vína. Těžko byste na světě hledali starší pálenku. Původ armaňaku je situovaný do Gaskoňska na jihu Francie, kde se vyrábí od 15. století dodnes. Co víc, v roce 1909 bylo uzákoněno, že se armaňak může vyrábět výhradně jen ve 3 oblastech Gaskoňska. Kontrolu Kvality a ostatních předpisů spojených s výrobou armaňaku spravuje instituce BNIA (Bureau National Interprofessionnel de l´Armagnac). Každá část Gaskoňska dává armaňaku jinou chuť. Kromě půdy tkví unikátnost destilátu také v podnebí, odrůdách vína, destilaci a zráním.

Válcovité kopce Armagnac leží jižně od oblasti Cognac se slunnějším a sušším klimatem, které odpovídajícím způsobem ovlivňuje vinné hrozny. Odrůdy hroznů se také liší. Armaňak se vyrábí především z odrůd Bacco, Folle Blanche a Ugni Blanc, které se pěstují v písčité půdě a vyšších teplotách. Armaňak se destiluje jednou a na nižší obsah alkoholu 50 – 55 %. Výhodou jediné destilace je, že v eaux-de-vie zůstává více aroma. Krásné pití, které vás nechá oddávat se vášnivým tancům dlouho do noci.

Armaňak se postupně destiluje z vína, a proto si zachovává jemné aroma a obdivuhodnou chuť. Armaňak má vždy nejvíce 63 % alkoholu. Za jedinečností armaňaku stojí klima, odrůda vína, destilace a zrání.

Druhy armaňaku se dělí podle stáří nejmladší přísady nebo podle klimatu a obsahu půdy. Nejkvalitnější destilát (Bas Armagnac) vzniká díky půdě bohaté na jíl a písky. Těžší a plný Armagnac (Tenareze) se zase urodí na křídových půdách.

Kategorie armaňaku se určuje podle stáří nejmladší použité přísady (eau-de-vie):

  • Three Star Armagnac – minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu 1 rok. 
  • VO, VSOP, Reserve Armagnac – minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu 4 roky. 
  • Extra, Napoleon, XO, Vielle Reserve Armagnac – minimální stáří armaňaku zrajícího v sudu 5 let. 

Nejznámější značky armaňaku

Clés des Ducs

Sklepy destilerie se nacházejí v obci Panjas, srdci oblasti Gers. Své zkušenosti převzal současný sklepní mistr Jérome Zadro od Philippe Lézamy, jenž držel tuto pozici po 35 let. Armaňaky Clés des Ducs si zachovali svůj specifický charakter především díky svým nezaměnitelným vlastnostem. Většina destilátu pochází z hroznů Ugni Blanc, jehož vinohrady se rozprostírají ve vesnicích Panjas, Maupas a Estang, známé pro své jemně písčité půdy. Sklepmistři se snaží snížit vliv sudového dřeva na minimum tím, že se po destilaci upřednostňují lehce až středně vypálené sudy, ve kterých je stárnutí omezeno na pouhé tři až čtyři měsíce. Směsi jen těsně překračují minimální zákonné limity požadované organizací Interprofession a při míšení se používá jediná receptura v různých poměrech VS, VSOP, NAPOLEON a XO. Hlavní prioritou značky je tak zvýraznění ovocných tónů v eaux-de-vie s aroma ze staření.

Chabot

Chabot započal své působení v obchodu s vínem a lihovinami v roce 1828. Rodinná destilerie má své sídlo ve vesnici Labastide d’Armagnac v kopcích Gaskoňska, kde je schopná vyrábět dostatečné množství vína nezbytného pro destilaci armaňaku. Po více než století se dařilo tento mistrně vytvořený destilát udržet tajemstvím, sdíleným pouze mezi blízkými přáteli, místními obyvateli Gaskoňska a francouzskou šlechtou.
Tak tomu bylo až do roku 1963, kdy pod vedením Johna Gentzbourgera značka Chabot podnikla masivní expanzi z Francie do zbytku světa, kde se velmi rychle stává ceněnou pro svou vynikající kvalitu a výraznou chuť. Dnes Chabot Armagnac obepíná planetu, nachází se v 96 zemích a je zároveň nejprodávanějším armaňakem na světě.

Janneau

Destilérku založil v roce 1851 Pierre Etienne Janneau ve městě Condom v oblasti Armagnac. Od té doby si předaly tajemství výroby Grand Armagnac již čtyři generace rodiny Janneau, vždy z otce na syna.
Maison Janneau je jedním z hlavních producentů, kteří provádějí destilaci, zrání a stáčení své produkce plně v oblasti původu, AOC Armagnac a je též domovem jednoho z nejdůležitějších výrobních a skladovacích prostor v regionu Armagnac vyrábějící výhradně vysoce kvalitní Armagnac.

Maison Gélas

Produkty značky Maison Gélas si získaly neotřelou reputaci nejen ve Francii. Narazíte na ně v nejlepších barech a restauracích v Londýně, Šanghaji či New Yorku. Rodina Gélas přináší velmi originální a sofistikovaný styl. Netradičně nabízí produkty bez redukce alkoholu, v plné sudové síle a bez filtrace. V inovátorském duchu dodnes pokračuje Philippe a jeho syn Babtiste Gélas, kteří tvoří jednoodrůdové armaňaky jedinečných chutí a stylů.

Marcel Trepout

Marcel Trepout je značka armaňaků, které jsou vyráběny v jihozápadní Francii v oblasti Gaskoňska. Značka zde má dlouhou tradici, kromě mladších armaňaků vyrábí také vintage armaňaky, které jsou lahvovány až na přání zákazníka. Ročník značí stáří nejmladšího armaňaku ve směsi, která je míchána tradiční metodou vrchním sklepmistrem.

Všechny díly