O hruškovici

Vedle populární slivovice je u nás známá také hruškovice.

Hruškovice patří díky své lahodné chuti už dlouho mezi nejoblíbenější ovocné destiláty na západ od našich hranic a postupně si čím dál větší oblibu získává i u nás. Věříme, že po ochutnání nadchne svou delikátní chutí i vás. Konzumenti ji milují především pro její čistotu a charakteristickou podmanivou vůni. Kvalitní hruškovice neobsahuje žádný přidaný líh – jen hruškový destilát a vodu. Říká se, že nejlépe se vychutná mírně vychlazená, kdy se plně rozvine její chuť…

Jak poznat kvalitní hruškovici

Pokud hruškovici vybíráme v jakémkoliv obchodě, je dobré se v první řadě podívat na složení hruškovice. Kvalitní hruškovice musí mít ve složení pouze hruškový destilát a vodu, která ředí hruškovici. Pokud ve složení najdeme slovo jako líh případně jemný líh apod. zpravidla to znamená, že v hruškovici nebude pouze hruškový destilát, ale i destilát z jiného levnějšího ovoce, případně obilí apod. Zkušenější degustátor pozná kvalitní hruškovici okamžitě po nalití do sklenky. Kvalitní hruškovice po nalití vytváří pramínky alkoholu, které stékají zpět do sklenky. Ovšem největší znalci v oboru testují hruškovici pomoci vlastních prstů. Kvalitní hruškovice se totiž pozná stupněm drhnutí. Mistr oboru promne hruškovici mezi palcem a ukazováčkem a dle odporu tekutiny charakterizuje obsah ovoce.  

Výroba hruškovice

Základní surovinou jsou pochopitelně hrušky. Pro výrobu se nejčastěji používá odrůda Williams. Jedná se o letní druh hrušky původem z Anglie. Vyznačuje se sladkou, lehce navinulou chutí. Na výrobu 1 litru kvalitní pálenky obvykle padne okolo 10 až 14 kg hrušek – záleží na jejich cukernatosti, tedy stupně zralosti a odrůdy. Výjimečnost nápoje začíná již při výběru hrušek. Ty nejlepší destilérky plody třídí ručně a do sudů míří jen ty nejlepší kousky.

Pokud chceme vyrobit kvalitní hruškovici, budeme potřebovat kvalitní hrušky. Do kvalitní hruškovice určitě nepatří žádné červivé nebo nahnilé ovoce.

V další fázi výroby se hrušky musí podrtit a poté se vloží do speciální uzavřené nádoby, kde kvasí po dobu 100 dnů při pokojové teplotě. Ovoce se vždy vkládá do pečlivě umyté nádoby, kterou naplníme do 90 % objemu. Po prvních dnech kvašení vzniká na povrchu tzv. deka, která tvoří přirozenou ochranu proti infekcím a také napomáhá proti ztrátám alkoholu. Kvas se nikdy nemíchá, pouze se hlídá, aby na povrchu nevznikla plíseň, která se musí vždy odstranit. Hotový kvas poznáme podle zdravé vůně a šťávy, která nesmí být sladká. V momentě, kdy se vytvořená deka začne propadat, musí se odstranit dříve, než se propadne úplně.

Po kvašení následuje destilace. Nakvašené hrušky se vaří při teplotě 100°C. Výsledkem destilačního procesu je destilát o vysokém obsahu alkoholu, který potlačí chuť hrušek. Abychom dosáhli co nejlepší chutě hruškovice, ředíme ji čistou pramenitou vodou na obsah alkoholu 40% až 50%. Nakonec můžeme přidat i čerstvé ovoce, které přidá hruškovici příjemnou vůni. Některé palírny pálí hruškovici na 49 procent alkoholu pro uchování její ovocné chuti.

Profesionální destilérky mají své vlastní, unikátní postupy. Výsledná pálenka často pak ještě několik měsíců odpočívá – dozrává v dřevěných sudech.

Způsob konzumace hruškovice

Ve způsobu jak je nejlépe vychutnat kvalitní hruškovici nejsou znalci za jedno, někteří tvrdí, že se hruškovice konzumuje při pokojové teplotě, kdy nejlépe vynikne její chuť, jiní tvrdí, že nejlepší je hruškovici vychladit, protože se jedná o letní ovoce, které rozvíjí svojí chuť při nižší teplotě.

Ať už budete pít hruškovici chlazenou, nebo při pokojové teplotě, vybírejte pouze z pravých a kvalitních hruškovic z hrušek.

Hruškovice Rudolf Jelínek

Hruškovice R. Jelínek je čirý ovocný destilát s příjemně jemnou ovocnou chutí, vyráběný výhradně z odrůdy hrušek Williams vícestupňovou destilací vyzrálého hruškového kvasu. Destiluje se v místě, kde je dostupná kvalitní surovina – tedy ve vlastním závodě v jihoamerickém Chile. Hotový destilát se pak přepravuje do Vizovic, kde je finálně upraven, nechává se dozrát a lahvuje.