Opilý Izidor – Dezert po kterém opravdu nadýcháte

Opilý Izidor patří k lehce pracnějším dezertům, ovšem pokud si s ním už dáte tu práci, překvapí vás svojí úžasnou kombinací chutí a celkovou komplexností.

O dezertu Opilý Izidor

Dezert vyniká vláčným piškotem nasáklým alkoholem, delikátním ořechovým a žloutkovým krémem a také jemným křupnutím čokoládové polevy. Je to jeden z těch dezertů, o kterých si řeknete, že je dokonalý tak jak je. A pokud byste cokoliv nad rámec receptury přidali, byl by to krok zpět.

Opilý Izidor obsahuje čtyři navzájem se doplňující vrstvy, které společně vytvářejí dokonalost. Pokud máte rádi dokonalé a komplexní dezerty s rafinovanou chutí, je Opilý Izidor přesně to, co hledáte.

A vzhledem k obsahu tuzemáku v dezertu počítejte s tím, že opravdu můžete nadýchat.

Opilý Izidor patří k populárním moučníkům, který najdete ve vitrínách mnoha klasických cukráren.

Přestože název tohoto moučníků zná snad každý, kdo si potrpí na sladké, nikdo u nás vlastně pořádně neví, proč se tak jmenuje, jen se prostě předává z jedné generace milovníků dezertů na tu další. Na názvu se ostatně asi ani úplně netrvá, neboť dezert můžete najít i pod názvem Opilý František, případně Opilý františkán či kapucín. A vlastně ani nezáleží na opilé osobě, jisté však je, že hlava se vám po něm pravděpodobně bude motat také. 

Tento dezert neexistuje jen u nás, ale připravuje se i v sousedním Rakousku a Německu. Údajně má ale slovanské kořeny. Pojmenován je prý po jistém mnichovi, který se jmenoval Isidor, a je považován podle legendy za vynálezce pravé ruské vodky, ale to už je jiný příběh.

Potřebné suroviny na výrobu dezertu Opilý Izidor

Korpus

  • máslo – 150 g (změklé na pokojovou teplotu)
  • Cukr krystal/krupice – 150 g
  • Vejce – 4 ks
  • Kakao – 25 g
  • Vlašské ořechy – 125 g (mleté)
  • polohrubá mouka – 75 g
  • Kypřící prášek do pečiva – 12 g
  • Sůl – 3 g

Ořechová náplň 

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • vanilkový lusk
  • 125 g moučkového cukru
  • 200 ml tuzemáku

Žloutková náplň

  • 4 žloutky
  • 1 lžíce kakaa
  • 100 g cukru moučka
  • 200 g změklého másla

Poleva

  • 200 g hořké čokolády (cca 50 % kakaa)
  • 8 lžic smetany ke šlehání

Postup práce při přípravě dezertu Opilý Izidor

  1. Nejprve si troubu nechte zahřívat až na cca 170- 180 °C.
  2. Poté vyšlehejte bílky do pevné pěny (nejlépe elektrickým šlehačem).
  3. Máslo s cukrem a žloutky vyšlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) do světlé pěny.
  4. Přidejte kakao, ořechy, mouku a kypřící prášek do pečiva a vše opět zamíchejte – vyšlehejte.
  5. Přidejte pěnu vyšlehanou z bílků a lehce promíchejte, abyste docílili homogenní směsi.
  6. Pečící hluboký plech vystelte pečicím papírem (papír nejprve zmuchlejte a namočte ve vodě aby šel lehce a snadno tvarovat).
  7. Na papír do plechu nalijte těsto, pečlivě rozetřete po celém plechu a pečte zhruba 15 – 18 minut, poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  8. V době pečení máte čas na přípravu obou náplní a polevy.
  9. Smíchejte všechny suroviny na ořechovou náplň a nechte ji chvíli odstát.  
  10. Všechny suroviny na žloutkovou náplň kromě másla dejte nejlépe do skleněné mísy. Tu postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny vody, a nad párou metličkou vyšlehejte, až vznikne lesklá hladká homogenní směs.
  11. Směs nechte chladnout a mezitím do ní vmíchejte do ní metličkou máslo.
  12. Na vychladlý piškot aplikujte ořechovou náplň, rozetřete po celé ploše a nechte v lednici ztuhnout.
  13. Poté vše opakujte se žloutkovou náplní a opět nechte v lednici ztuhnout.
  14. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu se smetanou a tuto směs ještě horkou nalijte na žloutkovou náplň tak, aby byla čokoláda na celé ploše dezertu.
  15. Dejte dezert opět do lednice, aby čokoládová poleva ztuhla.

Závěr

Nyní stačí už jen dezert opatrně nakrájet na kostky.

Pokud nechcete mít čokoládovou polevu při krájení rozpraskanou, je na to fígl – nůž před každým řezem nahřejte, nejlépe ve vroucí vodě a následně před řezem osušte třeba ubrouskem.

Opilý Izidor je jeden z těch dezertů, jejichž chuť nejlépe vynikne až po několika dnech odležení, kdy do sebe korpus nasaje alkohol a chutě se propojí v jeden dokonalý celek. Problém bývá zpravidla v tom, že po několika dnech již žádný dezert v lednici není k nalezení.

Všechny naše receptury na alkoholové dezerty najdete zde – Dezerty s alkoholem – ALKOHOL DRINK.