Příprava koktejlů – Míchací sklenice

Příprava koktejlů v míchací sklenici patří k základním barmanským dovednostem. Tento způsob přípravy je velmi jednoduchý a oproti ostatním způsobům přípravy se dá připravit najednou i větší množství koktejlů.

Míchací sklenice se používá v případě, že všechny složky koktejlu jsou vzájemně dobře mísitelné. Tento způsob přípravy je velmi rychlý a efektivní a je vhodný zejména pokud pořádáte nějakou koktejlovou párty s větším počtem hostů.

Příprava v míchací sklenici

Míchací sklenice je mírně kónická nádoba o obsahu kolem 500 ml a větší. Většinou má silnější stěny a odolné dno. Je také vybavena nálevkou. Tato sklenice se používá k přípravě nápojů z ingrediencí, které se bez větších obtíží vzájemně dobře mísí. Koktejl připravovaný v míchací sklenici tak není nutné šejkrovat, což je pracnější a složitější pracovní postup. Výsledek je tak prakticky stejný.

Postup práce

  1. Vyberte si nápoj, který chcete připravit – Připravte si sklenku a předchlaďte si ji jedním z doporučených způsobů (vychlazení sklenice v mrazáku, nebo vychlazením pomocí vložení kostek ledu).
  2. Do míchací sklenice vložte led – Nezapomeňte na hygienickou zásadu, že led nabíráme pouze lopatkou k tomu určenou (kterou nenabíráme nic jiného). Kleště na led nejsou příliš vhodné, protože potřebujeme pracovat rychle. Sklenice na koktejl společně s míchací sklenicí se tedy již chladí.
  3. Připravte si dekoraci, zdobení – dle receptury zvoleného koktejlu.
  4. Z míchací sklenice slijeme z ledu vodu, pokud led již začal tát – nejlépe přes strainer (barové sítko). Toto v praxi často není vůbec nutné, zejména postupujeme-li dostatečně rychle a zejména pak pokud máme dekoraci již dopředu připravenou.
  5. Dávkujeme suroviny – Podle receptury nadávkujte do míchací sklenice všechny suroviny. Dávkujeme přesně, tedy použijeme odměrky barmanské odměrky – jigger. Kdo už má potřebný grif může rovnou z láhve.
  6. Samotné míchání – Uchopte pevně levou rukou míchací sklenici co nejblíže u horního okraje, skloňte míchací sklenici vůči pracovní desce barového pultu asi na 75 stupňů a nechte ji opřenou. Do pravé ruky nyní uchopte barovou lžíci (ta slouží k promíchávání nápojů v míchací sklenici. Pro barovou lžičku je typické dlouhé, po celé délce lžičky nebo její větší částí spirálově zakroucené držátko zakončené na jedné straně charakteristickým mačkátkem a na druhé straně samotnou lžičkou, která s držákem svírá tupý úhel asi 150 stupňů) tak, že mačkátko volně leží v jamce mezi kloubem palce a ukazovákem, přičemž držátko probíhá mezi druhým a třetím článkem prostředníku a prsteníku, které jsou stejně jako ostatní prsty mírně nataženy. Lžíci vsuňte do míchací sklenice tak, že se její bříško posunuje rovnoběžně se stěnou sklenice. V této fázi přidejte vertikální pohyb ruky. Díky úhlu bříška lžičky se lžička začíná otáčet. V okamžiku kdy ruka klesá se bude zasunovat podél stěny a v případě kdy se ruka svírá lžíce vůči dnu sklenice jistý úhel, díky kterému bude lžička při pohybu vzhůru efektivně míchat nápoj. Zjednodušeně řečeno: vše promíchejte barovou lžící zespodu směrem nahoru. Lžíci nesmíte křečovitě svírat, jinak ji budete bránit pohybu. Zní to poněkud složitě, ale určitě se to rychle naučíte a pokud budete tento postup dodržovat, ušetří vám v budoucnu spoustu zbytečné práce.
  7. Po důkladném promíchání přichází na řadu cezení – Proceďte nápoj pomocí straineru (barového sítka) do předem vyhlazené sklenky, ze které odstraníme led, který jí měl vychladit, pomocí nálevky.
  8. Nápoj ozdobíme dekorací a ihned podáváme.

Údržba míchací sklenice

Údržba míchací sklenice je jednoduchá, stačí ji po použití umýt vlažnou, případně studenou vodou a vyleštit do sucha. V průběhu používání mezi dvěma dávkami koktejlů nebo o pauze jí stačí otočit dnem vzhůru, aby z ní okapala voda.

I když se dnes většina míchacích sklenic vyrábí z odolného skla, nelze vyloučit ani to, že se v praxi setkáte s nějakým nekvalitním (zejména čínským) importem, u takové sklenice je potřeba po nalití nápoje z míchací sklenice odstranit použitý led. Vyhnete se tak situaci, kdy sklenici s ledem vystavíme kontaktu s teplou vodou. V případě, že tak neučiníte, často taková nekvalitní sklenice vlivem pnutí praskne.

Pokud míchací sklenici používáme méně často, případně pouze svátečně párkrát do roka, je nutné jí před použitím důkladně omýt a odstranit usazený prach.

Dokonalé Martini připravíte v barmanské míchací sklenici, bez šejkru